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RGlit;;,:; _MID BRIDGES: .IV1a:;·,.::.1num ti:D. levy for tovmship ex:pense is 20¢ per ~~100 
valuation, but when levies for.L.ot,~nty purposes and town­
ship expense total more than maximum levy provided in Sec. 
ll, Art. X, of Constitution, 80% of tax is paid to county 
and 20% to tovvnship. Tax levy authorized by Sec. 8529, . 
H.C.S.H.B. 784, in addition to tax levy authorized by 

TAXATION: 
TOWNSHIPS: 

2 .. · \ }j 
..).·· 

Sec. 8820, H.C.S.H.B. 798 . 

" 
. r(i): f ·1 lG, 1.· CJJ,? -1.pr1 _,.,. 

Honor~ble ~dward W. Speiser 
Prosecutln~ Attorney · 
Chariton County 
y;eytesvil1e, Lissouri 

Dear Sir: 

FILED 

/ 
~~ 

This is in reply to your letter of rLOccnt cFte, rcqllf~sting 
an official opinion of this department, and readin~ as follows: 

nr 'Y:ill appreci.EJ.te an opinion from your of-
fice on the follmdrig proposition: 

nThe!'e seems :t.o be consi(Jer<thle .confusion 
in the minds of the various Township Doards 
of this county coneernirF:; tl.1u limi t.s of tax­
ation imposed on these resnective adrninis­
tr:e::ti Vf) bodies hv the rte,rr Con~t.i tution and 
the lC:no.Ts en;cted.since its adoption. 

H The Tov.mshi 0 orr ani za ti ons c;.re particular­
ly coneerned to kno·w the limits of the levy 
t.hnt the respective boE~rds 'rtay make for 
raisi nr.c: t<::.xes for re:neral to\mship purposes. 
rrl"te levy n1ade by tlw County Court in this 
county for gener.::',l purposes is forty cents 
on the ~100.00 assessed valuation. Some of 
the. 'l'mmshin Boards in tbis county f:;tate 
thnt their current needs .for ~~enerDl tovmship 
purposes ,,.rill require as high <• s a fifty cent 
levy in their tm•rnships in order to raise 
such t~xes to take care of their current needs. 
In fact, some of them h6ve ~lready made fifty­
cent levies. 'l'he combined levies, therefore, 
would be ninety cents for genenll County and 
'l'ownship purposes. Would tl:ese be valid 
levies? If the Boards cBn 't le,,p.11y make such 
levies, could thBy be ler:·ally rnade by the sen­
timent of the voter.'"''? Section 11047 of Nis 
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souri Revised Statutes Annotated - he­
enacted Laws, 1945, states that the com­
bined rote for both county c:md township 
shall not (;;xceed the maxinn;un r~~.te Dro­
vided by the Gonstituti.on. Does ti1is n1ean 
the maximum rRte ~et out in Section 11, 
Article 10 of the Constitutio-:1, or does it 
refer to Section 26B and 26C of Article 6, 
or possibly some other E:>ection? If it re­
fers to tho first referenced section, does 
it l71EJ&.l1 th::tt in this county wl1ere there is 
a l~vy of forty cents for county purposes, 
that the township would be lim1ted to ten 
cents for genercd town.ship )Urposes'i 

"Also, I wish -to refer you to ~lection f5529, 
M.R.s.A. - House Bill No. 7A4 - fie-enacted 
La'lflS, 1945... 'rhis section providee that by · 
the TIE'• jeri ty of the qualified vot.ers voting, 
in any general road district a.n additional 
levy of thirty-.five cents may be had for 
road and bridge purposes. I assume this is 
in addition to the thirty-five cents levy 
the Board may mt,ke as provided b"y Section 
8$20 N.H.G.A. Is this a.ssumption correct? 

"In general, we would like to have a state­
ment of the laws concerninc; the townships' 
rights and linli t.ations in regard to the levy­
ing of taxes for general purposes, and also, 
for road and bridge purposes. 

"We have endeavored to find a solution from 
a ~.g_reful study of the provisions of the new· 
Constitution and the various laws enacted 
pursuant thereto, but 1-.re lmve been unable to 
arrive at any positive conclusion. Your help 
in straif•;htenin:n; out these matters in our 
minds wifl be ~iently appreciated. 

HiJue to the fact the_t these tnatters concern 
. every taxpayer in this county, I would like 
·to }w ve an early reply. H 

Section 13955 of House Dill No. 904 ,Jf the 63rd General 
Assembly provides c.- s follow~3: 

11 The to·wnship boa.rd of directors cihall, an­
nually, not less than twenty nor more than 
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sixty dnys prior tu the first day of Sep­
tember, make out DncJ. file with the clerk 
of the county court of their county an 
estima,te of the BJ110Unt of money required 
to defray the exncmseu of soid to\mship 
d.1.u·ing the next ensuing year. Said esti­
mate shall br:.~ slr~ned bv the nresidont and 
::•ttested by the clerk of' the' board. The · 
clerk of the county court shnll cause the 
same to be placed on U!c t.nx books of snid 
t.o'\l'mship: Provided that the amount of nuch 
expenses shnll not exceed in any on€~ yea.r 
t\rJ'<;mty cents on the hundred dollars as­
sessed valuation of the taxuble property 
1Jvithin Eaid township. tt 

~1ection 11047 of House Committe<:' Substitute for House Bill 
No. 468 of tho 63r~~ Gr:nerr•l Assembly provides as follows: 

'
1In all counties in this state ,-rhich. h<'l.Ve 

now or.· mELY hereafter a.dopt tm,mship or­
c:anization, if the amount of revenue de­
sired and estimated by the county court . 
for county purposes and the amou~t desired 
and estima.ted by· any to1rmship board for 
to"Vmship purposes shall tou-c·ther exceed the 
rate per cent on the one hundred dollars 
valuation allowed by Section 11 of Article 
X of the Constitution of ~U.ssouri 'for coun­
ty purposes,' th~n it shall be the duty of 
the county court to apportion the tax 'for 
county purposes' bet~reen the county organi­
zntion and the to~mship organization in the 
followint; manner, to ~lit: Eighty per cent 
of the t2xe~ which may be legally levied 
'for county purposes' shall be epportioned 
to the county organization for county pur­
poses, an(l tvrenty per cent. of such taxes 
shall be apportioned to the tol'mship orge.n­
ization for the purposes provided by Sec­
tion 139$0 of the to~mship organization law, 
<''.S 8pecified by the t01'mship board; but the 
combined re..te for both the county and town­
ship organi~atlons shall not exceed the 
maximUlll. rHte provided by the Constitution. n 

'J.1hese two sections proviC::e that ( l) the tov11ship board shall 
make its estimate, which estLnate shall not require a tax levy 
in excess of twenty cents per one hundred dollars, and (2) that 
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if the tot2l of tl'~e lev.· for county purposes levied by the 
county court plus the tax levy required by the estimate of 
the township board e:;:ceeds the J imi t, set by ~;cction ll of 
Article X o.f the Constitution, the maximum r8.te a.llmi!Jecl by 
Section 11 of J!rticle X of the Constitution shall be levied 
and eighty per cent of such levy shall 2;o to the county and 
t1,.renty per cent to the to·wnship. 

In Cha1..;l ton County, if the county court levies forty 
cents per one hundred do:Llars .,::.nd. the various township boards 
vfish to levy more thc:m ten cents per one hundred dollars for 
tovmship expenses, the maximum levy \•rill he:, ve to be made by 
the county court, that is, a levy of fifty cents per one hun­
dred dollars, the maximum allowed by Section ll of Article X 
of the Constitution, of whi!.ch eirhty per cent, or forty cents 
per one hundred dollars, will r:;o to the county, ancl t1·renty per 
cent, or ten cents per one hundred dollars, wi 11 ,o_;o to the. 
totmship for its ex?enses. 

V·.Te are unable to find any authority in the Constitution 
or laws of this st['te for an increase of tax rates for tovmship 
expenses, 1T.'T election or otheri•rise, over the rates allowed by 
~)ection 13985 of House Bill No. 904 and .~~ection 1104 7 of House 
Cmmnittee .Substitute for House Bill l·Jo •· J.y66. 

Your question rer;arding .Section 8529 of House Committee 
Substitute for House Bill No. 784 of the 6Jrd !}eneral Assembly 
is ariswered by an official opinion of this department rendered 
under date of i'<:::bruary l~, 1947, to Herbert S. Brown,- a copy of 
which opinion we are enclot.dng. · 

We are also enclosing copies of official ~pinions of this 
department rendered under date of l '8.Y 1, 194.5, to H. Kip Briney, 

· I~>'Ia.rch 21, 19h7, to Hoy :.; • i'iiller, and Harcll 24 • 194?, to Herbert 
;3. Bro~m, in ans\-ver to your request for a. statement as to the 
laws concerning taxes for road and bridge purposes, 

CONCLmaON 

It is the opinion of this denartment: 

(1) That 3ection 13985 of House Dill No. 904 of the 63rd 
Gener::,.l Assembly sets a max·_mum ta:>;: levy of tc'Jenty cents per one 
hundred dol 'ars valuation for tovmship expenses, Lend that under 
the provisions of Section 11047 of' House Committee Substitute 
for Souse Bill No. 468 of the 63rd General Assembly, if the tax 
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levy for county purposes arrd the: tex for tovmship expenses 
total more than the constitutional limit as set out in Sec­
tion 11 of ~rticlc X of the Constitution, taxes collected 
from the maximum levy for county purposes slwll be paid, 
eighty per cent to the county and tv,renty per cent to the 
to1·mship; and 

( 2) Thot ·a tee' X levy authorized by ~)ection 3529 of House 
Cori11nittee Substltute for House Dill No. 784. is in addition to 
the) tax lovy authorized hy Section 8820 of How:;e Co1wuit.tee 
Substitute for House Bill No. 798 of the 6Jrd General Assembly. 

AP '''fiOVED : 

tf. E • TAYLOR. 
Attorney General 

CBB:HR 

'c 
Hespectf'ully submitted, 

C. B. BURNS, Jr. 
/\ssinumt 1\ttorney General 


