
DIVISION OF PROCUREMENT: Purchases of paper from State Paper 
Procurement Revolving Fund. 

June 18, 1947 

-FILED 
Mr. M. E. Morris, Director 
Department of Revenue 
Jefferson City, Missouri 

bLJ 
Dear Sir: 

Reference is made to your inquiry of recent date, request­
ing an official opinion of this office, and reading as follows: 

"House Bill 172, enacted by the Sixty-fourth 
General Assembly, Section 3.161 and 3.162 of 
Page 11, appropriates $25,000.00 to be set 
up as a state paper procurement revolving 
fund for the use of the State Purchasing 
Agent for the purpose of paper to be fur­
nished by the State Purchasing Agent, as pro­
vided by law, and, further, appropriates from 
the state paper procurement revolving fund 
$200,000.00. 

"It is my understanding that House Bill 78, 
which attempted to provide for the fund men­
tioned herein, was not finally passed by the 
General Assembly. 

"s.c.s.s.B. 297, Section 76 to 84, inclusive, 
provides for the purchase of printing, et 
cetera, by the State Purchasing Agent. It 
has been determined that it is helpful to the 
business of the state, in many cases, for the 
State Purchasing Agent to purchase paper and 
advertise for the printing. It is the inten­
tion of the appropriation to which reference 
is made to provide funds for the purchase of 
this paper and, further, that the departments 
utilizing the same shall pay for it and that 
the payment shall be placed in the revolving 
fund for the future use of the State Purchas­
ing Agent for the same purpose. 
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11 Will you please advise by memorandum at 
your early convenience if it is possible 
for this operation to function at this 
time. 11 

Sections 3.161 and 3.162 of House Bill No. 172 of the 
64th General Assembly read as follows: 

11 Section 3.161. There is hereby appro­
priated out of the State Treasury, charge­
able to the General Revenue Fund, the sum 
of Twenty-five Thousand Dollars ($25,000.00) 
to be set up as a State Paper Procurement 
Revolving Fund for the use of the State Pur­
chasing Agent, for the purchase of paper to 
be furnished by said State Purchasing Agent 
as provided by law, for the period beginning 
July 1, 1947 and ending June 30, 1948. 

11 Section 3.162. There is hereby appropriated 
out of the State Treasury, chargeable to the 
State Paper Procurement Revolving Fund, for 
the use of the State Purchasing Agent, for 
the purchase of paper for state printing, the 
sum of Two Hundred Thousand Dollars ($200,-
000.00), or so much thereof as maybe needed 
during the period beginning July 1, 1947 and 
ending June 30, 1948. 11 

House Bill No. 78 of the 64th General Assembly, referred 
to in your letter, failed of final passage. Briefly summarized, 
its provisions would have repealed Section 83 of Senate Commit­
tee Substitute for Senate Bill No. 297 of the 63rd General 
Assembly, and would have authorized the State Purchasing Agent, 
upon determination that it would be to the best interest of the 
State to do so, to enter into paper contracts for paper to be 
used in the public printing. The proposed bill would have also 
established a Paper Procurement Revolving Fund, under the ad­
ministration of the State Purchasing Agent, out of which fund 
such paper would have been purchased. After purchase, the 
state-owned paper would have been furnished at cost to the vari­
ous state agencies, and payment therefarout of the appropria­
tions of such state agencies would have been deposited in the 
state treasury to the credit of the Paper Procurement Revolving 
Fund. 

The mechanics of this method of handling the purchase of 
state paper having failed by reason of the failure of the General 



Mr. M. E. Morris -3-

Assembly to pass the enabling act, it remains to be determined 
whether or not existing statutes would authorize the usage of 
the appropriation made under Section 3.161 of House Bill No. 
172 of the 64th General Assembly, quotedsupra, to carry out 
the purposes of the legislation which failed of enactment. 

Section 83 of Senate Committee Substitute for Senate Bill 
No. 297 of the 63rd General Assembly reads as follows: 

"Section 83. The supply of paper now on 
hand in the office of the secretary of state 
shall be transferred to the purchasing di­
vision. The purchasing agent shall require 
state printing contractors to use such paper 
in the performance of printing for the state 
until September 1, 1946, whichever shall oc­
cur first. Thereafter, the contractor shall 
furnish the paper as a part of the complete 
printing job unless the purchasing agent 
shall determine that it would be to the ad­
vantage of the state to make separate con­
tracts for the paper." (Emphasis ours.) 

The emphasized portion of the statute quoted clearly au­
thorizes the State Purchasing Agent to enter into separate con­
tracts for paper to be used by the various departments. How~ 
ever, such purchases of paper, as all other purchases made for 
such departments, would necessarily be chargeable to the appro­
priations made to the several departments. It will necessarily 
entail sufficient available appropriations for each of such de­
partments to make the contemplated purchases. Under the pro­
posed plan, the State Purchasing Agent would have had at all 
times available to him amounts sufficient to pay for any pur­
chases, not being dependent upon the several departmental ap­
propriations. The expenditures from the proposed fund would 
have been replaced by reimbursement from the various state 
agencies using such paper. However, as has been pointed out 
heretofore, this procedure may not now be followed in the 
absence of statutory authority. 

It might be thought that the appropriation of $25,000.00 
made under Section 3.161 of House Bill No. 172 of the 64th Gen­
eral Assembly might serve as an initial sum to be expended by 
the State Purchasing Agent, even though not subject to replace­
ment as a revolving fund. We do not believe this to be true, 
as a "fund" may not be created as a part of an appropriation 
bill. Establishment of a "fund" amounts to a legislative act, 
and this may not be done in an appropriation bill. We quote 
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from State v. Canada, 113 S. W. (2d) 783, 1. c. 790, wherein 
the court stated: 

" ~ * * The proviso in the 1935 act which 
attempts to limit the authority of the board 
of curators to the payment of the difference 
between the tuition in Missouri and in the 
adjacent States is unconstitutional and void. 
A general statute (section 9622, R. S. 1929 
(Mo. St. Ann. sec. 9622, p. 7328)) authorizes 
the board of curators of Lincoln University 
to pay the reasonable tuition fees of negro 
residents of Missouri for attendance at the 
university of any adjacent state. This stat­
ute cannot be repealed or .amended except by 
subsequent general legislation. Legislation 
of a general character cannot be included in 
an appropriation bill. To do so would vio­
late section 28 of article 4 of the Constitu­
tion, which provides that no bill shall con­
tain more than one subject which should be 
clearly expressed in its title. There is no 
question but what the mere appropriation of 
money and the amendment of section 9622, a 
general statute granting certain authority 
to the board of curators, are two different 
and separate subjects. State ex rel. Davis 
v. Smith, 335 Mo. 1069, 75 s. W. 2d 828; 
State ex rel. Hueller v. Thompson, 316 Mo. 
272, 289 s. w. 338. * * *" 

CONCLUSION 

In the premises, we are of the opinion that the mechanics 
of the State Paper Procurement Revolving Fund, as contemplated 
by the concurrent passage of House Bills Nos. 78 and 172 of the 
64th General Assembly, are not operative at this time by reason 
of the failure of passage of House Bill No. 78. 

APPROVED: 

J. E. TAYLOR 
Attorney General 

WFB:HR 

Respectfully submitted, 

WILL F. BERRY, Jr. 
Assistant Attorney General 


