
TAXATION: 
AND REVENUE: 

In re: Five questions on taxing intangible personal 
property under H. C. s. H. B. No. 868. 

February 4, 1947 

Fl LED 

~~ 
Mr. M. E. Morris 
Director, Department of Revenue 
Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 

Dear Mr. Morris: 

This will acknowledge your letter requesting an official 
opinion on the questions submitted in an enclosed letter from 
Prentice-Hall, Inc. The letter from Prentice-Hall, in part, 
reads: 

"Numerous questions are arising concerning 
interpretation of the new Missouri intang­
ibles tax. We should appreciate your advice 
concerning a few of these at this time. 
Please tell us: 

"1.-How is yield to be determined on accounts 
receivable? (Is it based on gross proceeds, 
or on interest or net earnings exclusively, 
and if so how is the net figure determined?) 

"2.-In the case of equitable or beneficial 
interests--

"(a) if fiduciary having the intangibles 
resides in Missouri and beneficiary re­
sides outside Missouri, is the fiduciary 
required to report and pay? How about 
the beneficiary? 

"b) if fiduciary resides and intangibles 
are kept outside Missouri, and beneficiary 
resides in Missouri, who, if anyone, is 
taxable? 

"(c) if intangibles are kept in Missouri 
but fiduciary and beneficiary reside out­
side Missouri, does tax apply? 

"(d) suppose two of joint fiduciaries reside 
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in Missouri and two of them outside, which 
fiduciary or fiduciaries report taxable 
property? 

"(e) Can you illustrate the computation 
of tax on 'proportionate' amount of yield 
on underlying intangibles held by fiduciaries 
as noted in Item 4 of 'Explanation for 
Taxpayers?'" 

In this opinion the questions submitted in the quoted letter 
will be answered in the order they appear. 

I. 

The first question relates to the determination of the yield on 
accounts receivable. 

The 63rd General Assembly by the passage of H.C.S.H.B. No. 868 
adopted a completely new scheme for the taxation of intangible pers­
onal property. Consequently we must look to the provisions of that 
act to answer the questions herein submitted. 

In answer to the first question, we direct your attention to 
subsection (C), Section 1, of H.C.S.H.B. No. 868 which provides: 

"Yield means the aggregate proceeds received as 
a result of ownership or beneficial interest in 
intangible property whether received in money, 
credits or property exclusive of any return of 
capital." 

Section 1 of s. B. No. 466 which was also enacted by the 63rd 
General Assembly provides: 

"The terms 'yield' or 'annual yield' as 
used in any law heretofore enacted impos­
ing a tax upon intangible personal prop­
erty pursuant to Article 10, Section 4, 
of the Constitution of Missouri, shall 
mean the aggregate proceeds received as a 
result of ownership or beneficial interest 
in intangible property whether received in 
money, credits or property, exclusive of 
any return of capital, and less the amount 
of interest required to be credited by the 
owner thereof, during the preceding calendar 
year, to reserve liabilities of the owner 
maintained under the statutes of this state." 
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We observe that in the above quoted sections the 
ate proceeds" are used in defining the term "yield". 
Words and Phrases, Perm. Ed., the word "aggregate" is 
page 801 as follows: 

"'Aggregate' is defined as a sum, mass or 
assemblage of particulars; a total or gross 
amount.* * *Chapin v. Wilcox, 46 P. 457, 458, 
114 Cal. 498." 

words "aggreg­
In Volume 2, 
defined at 

In view of the above definition we believe that the yield on 
accounts receivable is based on the gross proceeds of such accounts. 

II. 

In answer to part (a) of the second question relating to payment 
of a tax on intangible personal property held by a fiduciary in this 
state where the beneficiary resides outside the state, we invite your 
attention to the relevant provisions of H.C.S.H.B. No. 868. 

Subsection (D), Section 1 of said act, in part, provides: 

"* * *All intangible property of persons residing 
in other states used in or arising out of business 
transacted in this state by, for or on behalf of 
such non-resident persons shall be taxed on the 
annual yield thereof, and the taxable situs shall 
be the location of the business.* * *" 

Section 6 of this act, in part, provides: 

"Intangible personal property shall be deemed 
to have a taxable situs in this state for the 
purpose of being subject to a property tax for 
the year 1947 and each succeeding year, where, 
at any time during the calendar year preceding 
the year for which the property is subject to 
said tax, the legal title thereto is owned by 
a person domiciled in this state,* * *" 

In reading the above quoted portions of the act we believe that 
where the intangible property was used in or arose out of business 
transacted in this state and the legal owner of such property was 
domiciled in this state, it is subjected to the tax based on its 
yield and the tax would be paid by the fiduciary who is the legal 
owner. The beneficiary residing outside the state would not have 
to file a return or pay any tax. 

III. 

In answer to part (b) of the second question relating to payment 
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of a tax on intangible property located outside the state where the 
beneficiary resides within the state but the fiduciary and intang­
ibles are outside the state, reference is again made to subsection 
(D), Section 1 of the act which, in part, provides: 

"* * *All intangible property of persons 
residing in other states used in or arising 
out of business transacted in this state by, 
for or on behalf of such non-resident persons 
shall be taxed on the annual yield thereof, 
and the taxable situs shall be the location of the 
business.* * *" 

Section 6 of the act further provides: 

"* * *In all cases where the legal title is not 
held in this state the person holding the equit­
able title or beneficial interest shall be liable 
for the tax.* * *" 

Under the above quoted portions of the act we believe that 
where the intangible property has acquired a business situs in 
Missouri, the beneficiary holding the equitable title or benefi­
cial interest would be liable for the tax where the fiduciary 
holding the legal title resides outside the state. 

There is one exception to the taxing of intangible property 
which is located outside the state. Subsection (D), Section 1 of 
the act, in part, provides: 

"* * *All intangible personal property of 
persons residing in this state but used in 
or arising out of business transacted out­
side of this state by, for or on behalf of 
such persons and taxed in such other state 
or states shall not be subject to the in­
tangible property tax in this state.* * *" 

Therefore, we conclude that intangible personal property located 
outside the state would be taxable and the beneficiary residing in 
the state would be liable for the tax unless the property was used 
in or arose out of business transacted outside the state and was 
taxed in such other state or states. 

IV. 

In answer to part (c) of the second question relating to tax­
ing intangible personal property located in Missouri where the 
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fiduciary and beneficiary reside outside the state, reference is 
again made to Subsection (D), Section 1 of the act, which, in part, 
provides: 

"* * *All intangible property of persons 
residing in other states used in or aris­
ing out of business transacted in this state 
by, for or on behalf of such non-resident 
persons shall be taxed on the annual yield 
thereof, and the taxable situs shall be the 
location of the business.* * *" 

If the property had a business situs in Missouri it would be 
taxable on the basis of its yield. 

v. 

Part (d) of the second question asks who should make the return 
on taxable intangible personal property which is held jointly by 
fiduciaries residing within and outside the state. 

This department has held in an opinion submitted to Mr. M. E. 
Morris, Director of Revenue, that were intangible property is held 
under a joint ownership by persons residing within the state, the 
return of such property should be made by the joint owners. How­
ever, where the intangible property is held by joint fiduciaries 
residing within and outside the state we believe that the joint 
fiduciarie~ residing within the state would be the proper persons 
to make the return and would be primarily liable for payment of the 
tax. It is our opinion that such a procedure is indicated in Sec­
tion 6 of the act, which, in part, provides: 

"* * *In all cases where both the persons 
holding or owning the legal title and the 
equitable title or beneficial interest in 
the same property are domiciled in this 
state, only the holder of the legal title 
shall be liable for such tax.* * *" 

Under the above quoted provision the holder of the legal title 
to intangible property is primarily liable for the tax, as between 
him and the person holding the equitable title or beneficial in­
terest, where both reside within the state. We believe that as 
among joint fiduciaries residing within and outside the state, the 
fiduciaries residing within the state having under their control 
intangible personal property used in or arising out of business 
transacted within the state would be primarily liable for filing 
the return of such property. 
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VI. 

In part (e) of the second question it is asked that a comput­
ation of a tax on the proportionate amount of yield on underlying 
intangibles held by fiduciaries be illustrated. This question is 
asked with particular reference to Item 4 under "Explanation for 
taxpayers" appearing on the back of Form 40-I, which is the intan­
gible property tax return form. Item 4, in part, reads: 

"* * *'Yield' in the case of fixed or stipulated 
payments made as a result of a beneficial or 
equitable ownership shall be determined to be 
the proportionate amount of yield produced on 
the underlying intangible property held by the 
fiduciary.* * *" 

The above quoted portion of Item 4 was apparently drawn with 
the provision of Section 5 of H.C.S.H.B. No. 868 in mind. 

Section 5 provides: 

"The tax for the year 1947 and each suc­
ceeding year shall be apportioned among 
those persons who during the preceding 
calendar year held or acquired the legal 
title to or equitable title or beneficial 
interest in intangible personal property 
subject to the property tax provided by 
Section 4 of this Act, according to the 
part of the entire yield of such property 
which they respectively received during 
the preceding calendar year, and each such 
person shall be liable for his resultant 
portion of said tax." (Emphasis ours). 

Under the above section a person is only required to pay the 
tax on the yield actually received from intangible personal property 
held during the preceding calendar year in any capacity as set forth 
in the section. 

For example, assume that a resident of Missouri owns intang­
ible personal property for nine months of the calendar year 1946, 
during which yield amounting to $100.00 is received. Further 
assume that such intangible personal property is transferred 
during the calendar year 1946 to another resident of Missouri, 
who subsequently during the calendar year 1946 receives yield 
upon the same intangible personal property amounting to $50.00. 
In these circumstances the first taxpayer mentioned would, for 
the taxable year 1947, owe intangible personal property tax 
amounting to 4 per cent of the yield received by him during the 
calendar year 1946, that is to say, 4 per cent of $100.00, or 
$4.00 in tax. The other taxpayer would, for the taxable year 
1947, be subject to tax upon the proportionate part of the 
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yield received by him during the calendar year 1946, that is to say, 
4 per cent of $50.00, or $2.00 in tax. 

CONCLUSION 

Therefore, it is the opinion of this department that: (1) The 
yield on accounts receivable is based upon the gross proceeds of 
such accounts. (2) Where the fiduciary holding intangible property 
resides in Missouri and the beneficiary resides outside of Missouri, 
the fiduciary would be liable for the tax on the intangible prop~ 
erty he holds, provided it has a business situs in the state by 
being used in or arises out of business transacted within the state. 
(3) Where the fiduciary and intangible personal property are out­
side the state the beneficiary residing within the state would be 
liable for payment of the tax as provided in H.C.S.H.B. No. 868 
except when such intangible property was used in or arose out of 
business transacted outside of the state by, for or on behalf of 
the beneficiary residing within the state, and is taxed by such 
other state or states in which it was located. (4) Where the in­
tangible property is located in Missouri but the fiduciary and 
beneficiary reside outside of Missouri, the property would be tax~ 
able if it had a business situs in this state. (5) Where the 
property is held by join~ fiduciaries residing within and outside 
the state, the joint fiduciaries residing within the state would 
be primarily liable for filing of the return and payment of the 
tax. 

APPROVED: 

J. E. TAYLOR 
Attorney General 

RFT:mw 

Respectfully submitted, 

RICHARD F. THOMPSON 
Assistant Attorney General 


