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I' TAXATION: 
SALES TAX: 

Cost~plus-eontractors who pay a sales tax on materials 
which they use in such contracts may bill the firm 
with which they are contracting for reimbursement of 
the amount of such tax and such contractors would not 
be required to remit the amount of such reimbursement 
to the State Oollector of Revenue. 

F fLED 
June 19, 1947 

/, 7c! 
.. 

Honorable W, o. Jackson• Supervisor 
Sales Tax Unit -
Department of Revenue 
State Capitol Building 
Jefferson City• Missouri 

Dear ~~. Jack~on: 

This is in reply to yours ot recent date wherein you request an 
official opinion from this department on the following statement 
of facts: 

"The question has arisen in regard to the collection 
of sales tax from certain contractors in the City of 
St. Louis and the opinion of the Attorney General is 
desired aa to whether or not these contractors are 
liable to the State for the remittance of tax. 

"The aituation out of which this controversy arises, 
is aa follows: 

"Certain contractors in the handling or 
their Cost-plus-contracts,, would use 
materi.ale which they had purchased and 
upon which they had paid the sales tax, 
but in billing the firms with which they 
were contracting, ttley would include in 
their bill an item •Two Per Cent Sales 
Tax i30,99', or some other amount, being 
the am~unt of ·Sales tax which the con­
tractor• had paid on the mater1._1 used. 

"Section 11416 of House,l3111 652 enacted by the 63rd 
General Assembly, Laws:'-of 1945, l.c. 18?1, directs 
the riling of sales tax returns and the remittance 
of the tax collected and contains the following 
~r~: . 

•Including any and all monies collected 
from the purchaser aa sales tax.' 
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nAn opinion from your o!'fice will be greatly 
appreciated, advising us whether or not under 
the style of' billing above described, the con• 
tractors doing contract work on a Gost•plus 
basis should remit to the State Collector or 
Revenue, the amounts shown in their invoices as 
sales tax." · 

The.Miesouri Sales Tax Act. was passed originally in 1935; it has 
passed at each.seesion Of the Generl!ll Assembly since that time 
and the latest act was passed in House Bill No• 652 by the 63rd 
General Assembly and. is now round at page 1865 1 Laws ot Missouri 
1945~ 

Section 11416 ot the act, and to which you refer in your request 
reads in part a• follows z · 

,/ 

~Every person making or rendering any sale1 
! service or tvansaotion taxable under this 

article, shall on or before .the fifteenth day of 
the month after this article becomes effective, 
and on or before the fitteent~ ~~y or every 
calendiU' month thereat.ter, indiv1dually or by 

.duly authol'ized officer or. agent make and,file 
with the Director of Revenue a written return, 
in the manner and form designated or prescribed 
by said Virector of Revenue, an~ upon blanks 
.t'urniahed by him. showing the amount of gross 
receipts 1'r~m r.alea, servio~s and taxable trans• 
actions .by such person and the amount of tu due thereon · 
during and fbr. the pre.oeding calendar month~ or that · 
portion thereof subsequent to th.e·effeotive date of , 

.. this. article, and wi t:n such written return such person 
shall remit to the Director of Revonue the amount ot 
said1 tax due,, 1nclU<l1ng any $lld all monies collected 

·. trom a purchaser aa sales .,taxo fr * -~~ -t:· i~ i:- i~ ?:· * * " 
The Sales Tax Act .until 1939 did not include the clause "includ­
ing any and all mone~s.colleoted from a purchaser as sales tax." 
This section was amended, Laws -of t1issour1 1939, page 862,· by 
including the foregoing clause.· The reason tor this amendment 
was that in many instances, especially where .the sales were ot 
small items, the tax oollected exceeded the amount which would 
be derived by multiplying the gi':O•s sales by two per cent (2%); 
the lawmakers taking the position that any moneys collected aa 
a sales tax on retail aales belonged to the State and that the 
retail~rs should not be permitted to keep these excess taxea ._ 



\ ( 

'.! 

I 

Bon. w. o. Jackson June 19, 1947 

The sales tax is imposed on "ret~ll sales" o-r _tangible personal 
property for use and consumption and for certain services set 
out 1n the act, The term "retail sale" is defined in ~ubsection 
G·ot Section 11407 o:r the ·act, Laws of Missouri 19451 page 1867 
as follows: · 

·"'Sale at retail' means any transfer· made by any 
person engaged in business as defined -hereih of 
the ownership of• or title to, tangil>le personal 
prope:rty to the purchaser, for use or consumption 
f:Uld not for resale in any form aa tangible personal 
property• for a valuable consideration. Where \ 
necessary to con:rorm ~o the context of this article 
and the tax imposed thereby, it ahall be construed 
to embrace: * * * * ·l:- ~- * '* ~:.- * * il- " 

The Sales Tax Act has been before the Supreme Court tor considera­
tion on many occasions• One of the earliest cases wherein the 
act was being considered by the court was in Kansas City Power & 
Light Company v. Smith, 111 s. w. (2d) 513. ~n that case the 
court applied the following rules ot construction with respect to 
tb.e administration of the act, 1. c. 513-515. 

"•It 1,:s·agenerally accepted rule that taxing 
· statutes should be strictly constru·ed. in favor 
ot the taxpayer, and such is the rule in this 
a tate •.. * .;;.. .i~o ~~ ~,· ~} ;~· i~.. ..~~~ ~~- _ ~~· i; -~~.. ~} i\- a\:~.. * {~ it- " 

These rules have been applied throughout the administration of 
the Sales Tax· Act. 

In your request you· refer to cost-plua~contraotora. For the 
purpose ot this opinion we are assuming that these are conatruc• 
tion contracts for the improvement ot real estate and ar~ similar 
to the contracts which were before the Missouri Supreme Court in 
the case of City or st. Louis v .. Smith 114 s. w. (-2d) 1017. In 
that case the court had before it the question of whether or not 
the City or st. Louis for whom the contractor had contracted to 
pave streets, construct sewers and build a hospital, was the 
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purchaser ot the materials which went into these contracts,. The 
City of st. Louis took the poa1tion that it was not the purchaser 
of these materials within the meaning of the Sales Tax Act, and 
therefore was not liable for the payment of the sales tax. After 
setting out varioua provisions of the Se.les 1•ax Act .relative to 
the question and especially the definition of the term "sell at 
retail." The cou:ct sai<i at 1. c. 1019: 

"It is clear from .these statutory provisions that 
where one buys tangible personal property for his 
own use or consumption he ~s liable for the tax. 
On the other hand, it is equally clear that where 
one buys tangible personal property for the pur­
pose of resale he is not liable f,or the tax. In 
this case, the contractors agreed with the· city to 
i'urnish all labor and material necessary to con­
struct, and to construct, the improvement in 
question for a fixed sum of money. It was neces• 
sary for the cont~actor to purchase and use all 
material necessary to complete said work in order 
to be in a position to deliver to the city a com­
pleted structure as provided in the contract, Our 
judgment is that it cannqt b.e ~aid by the contractor 
that he resold the materials to the city for its · 
use, and did not use or consume them in the perform­
ance of his contract. * ~'" ~:- i:· ~:- ·l:- "" -l:· :.} ir ~~ ?:· * * -t~ 

* * * * * * * * * * 
"In our judgment the contractors in this case did 
not buy the materials in question tor the purpose 
of reselling such materials to the city. They were 
under contract to deliver to the city a finished 
product., It was the inseparable commingling of 
labor and material that produced the finished product, 
Our conclusion ~s that the contractors used and con• 
sumed.tbe material in order to produce the finished 
product .in compliance with their contract. Since 
the contractors used and consumed the material, they 
and not the city are primarily liable for the one 
per cent sales tax. The sale of the materials by the 
dealer to the contractors was the taxable transaction, 
and it was the duty of the dealer to collect the tax 
from the contractors at the time the sale was made.n 

Following this authority the "r,etail sale" under the Salea T~ 
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Act bas taken place between the cost-plus-contractor and his 
supp1:1er and such cost•plus•contractor being held to be the 
purchaser under .the Sales Tax Act should pay tQe tax to hia 
supplier who is the seller under the act. 

Then, since the taxable tranaactionhaa taken place between 
the cost-plus-contractor and his supplier the question arises, 
could the c.ost~plus•oontractor be reimbursed the amount of 
this tax by the one for whom he performs the coat-plus•contract., 
and would such contractor be required to remit the amount so 
reimbursed to the Director of Revenue as sales tax collected. 
If the cost•plus•contrac:{tor is required to rsmi t this tax for 
which b.e baa been reim.blirsed, it ia solely on account of the 
language qsed in said Section 11416 and quoted above which 
requ1res the seller to remit the tax due "including any .and 
all moneys collected from a purchaser as a sales tax.n 

Under the ruling announced by the Missouri Supreme Court in 
the Ci~y of St. Louis case, supra, the contractor is the 
purchaser and he must pay the tax to his supplier. Then, if 
it should be held that the foregoing languag• ot Section 11416 
requires the contractor to remJ,t this tax by which he baa been 
reimbursed by the party witp whom he b.as the construction con­
tract and in which the reimbursement is for the tax on thA same 
articles which went into the contract, then the State would be 
double. tSJt1ng these tranaactiona. We do not think that waa the 
intention of the lawmakers when the Sales Tax Act was passed. 
In tactt the lawma.kera in ~he act indicated a policy against 
double taxation ot "retail salea." 

Section 11409 of the act contains certain exemptions and in 
that section the lawmakers before setting out the e~emptions 
of certain transactions uses this language, "in order to 
avoid double taxation under the provisions of this article." 
We think this language clearly demonstrates that the law• 
ma~ers when they enacted the sales tax act, and at each time 
it has been re~enacted, had no intention of double taxing any 
retail sale transaption. In th1a~case the eost•plus•oontractor 
has paid to his supplier the sales tax on ·the material used in 
the contract. The contractor then billa the firm with which 
he ia contracting tor the amount of the tax which he has paid 
to his supplier. If the contractor is required to remit this 
money which he collects frQm. the' firm to reimblll'.se him tor 
taxes which he has already paid on the sale of the same materials. 
then that would be a double tax on the same retail sale trans• 
action •. 
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Referring again to the clause "including any and all moneys 
colls cted ,from a ')urchaser as sales tax;" and applying the 
principle announced and applied by the Supreme Court in the 
Kansas City Power & Light Company case, supra, the moneys 
must be collected from the "purchaser as a sales ~ax» before 
the person collecting such moneys is required to pay them 
into the State Treasury. There are two conditions in th1a 
clause which must be met before the ·state is entitled.to the 
moneys collected under ·it they are:. (a) there must be a 
purchaser, (b) the money must be collected as a sales tax• 
In this particular case is the firm with whom the cost•plus• 
contractor contracting a purchaser within the meaning of the 
Sales irale: Act? Subsection ~ ot.' 11407 of' the Sales Tax Aot, 
Laws of Missouri 1945~ page 1867 defines the word purchaser 
~n the : I'ollowing ~language: 

"The word 1 p~chaser•: whenever used in this Act 
means a person who purchases tangible personal . , 
property or to whom are rendered services, receipt~ 

. trom which are taxable under. this Act~" 
/ 

Accoxodipg to this definition the {Jurchaser must be one who 
purchase~ tangible per1onal property, or to whom are r-endered 
services) receipts from. which are taxable under the act. In 
other words, the purchaaer must be the .one who purchas·es 
tangt ble .personal property in· a sale at re~ail as defined in 
the act. According to the ruling aocounced by the Missouri 
Supreme Court in the case of City of st. Louia v, Smith, 
supra, the eost•plus-contractor ia t.he "pw:-ohaaer" of the 
materials used,in the contract. Therefore, the firm .t'or whom, 
the cost.-plua-contractor pElrf'orms the contract could not also 
be considered the 11purchaaer" for these same mater.ials. Before 
the State is entitled to moneys under this act tb.ey must be 
"sales tax moneys." '1'he sales tax is derived from "retail sales." 
Sec;tion 11408 of the Act, Laws .or MissoUI'i 1945, page 1868 
impoaes the sales tax on retail, sales of tangible personal prop• 
erty, et.e. 

The contrac·tor may be reimb'Ul"sed. by the firm. w1 th whom he is 
I contracting tor- the cost•plua-contract, the amount of taxes 
which he has hacl to pay as a purchaser of the materials which 
he uses in such contract. However, we do not believe that 
this is such a collection as would.be considered as belonging 
to the atate as a sales tax paid by a purchaser under the Sales 
Tax Act. We base our conclusion here on the fact that: {a) ,the 
firm with whom the cost-plus-cc:mtractor is contracting is not 
the purchaser of' the materials within the mean1nh or the Sa.lwts 
Tax Act, (b) that the ~oneys collected by the cost-plus-con• 
tractor.trom the firm. are not aales tax moneys and .. (c) that 
the transaction by the cost-plus-contractor and the firm with 
whom he is contracting is not a retail sales transaction within 

.-6-
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the meaning of the Sales Tax Act. Applying the principle 
·announced by the court in the Kansas City Power & Light 
case that there can be no-lawful collection of a tax until 
there is a lawful assessment, which must be made in tne 
manner prescribed by law, then the transaction by the coat• 
plua,.~·ontraotor and the t irm which reimburses him tor his 
sales tax would not be a transactlon in wh1ch a lawful 
aase:unnent of the tax could be imposed. 

CONCLUSION 

Fro~ the foregoing it is the opinionor this department that 
coet-plu$•oontractors who pay a sales tax on materials which 
they use in such contract may b.ill the firm with which they 
are .contracting for reimbursement of the amount of such tax 
and that such contractors would not be required to remit the 
amount of such reimbursement as a sales tax to the State 
Collector of Revenue. - · · 

APPROV1!.1D; 

3. 11!. TAYLOR 
ATTORNEY GENERAL 

TWB:ma 

Respectfully submitted 

TYRE w.· BURTON 
Assistant Attorney General. 


