
SCHOOLS: 
TAXATION: 

Property owned by state college 
exempt from taxation. 

June 3, 1947 

FILED 

Mr. G. W. Diemer 
President 

~ 
Central Missouri State College 
Warrensburg, Missouri 

Dear Mr. Diemer: 

This will acknowledge receipt of your letter of recent 
date in which you submit the following matter for our opinion: 

"I am writing you at the request of the 
Board of Regents of Central Missouri State 
College to know whether or not some houses 
which we purchased last summer are subject 
to taxation. We purchased four houses 
directly across from the college to provide 
a site for a men's dormitory. Inasmuch as 
we could not immediately erect the dormitory, 
we have been using the houses to take care 
of veterans and two faculty families. In 
three of the houses, we have been housing 
some forty veterans. In one of the three 
houses, a member of the faculty and his wife 
have the lower floor and they are in charge 
of the dormitory unit on the second floor. 
The fourth house is a bungalow that we have 
rented to our vocational home economics 
teacher and her father. All four of these 
houses are being maintained by the college 
to take care of housing emergency needs and 
any profit that might accrue from them goes 
back into the improvement of the dormitory 
and housing program. 

In addition to the four houses mentioned 
above, we purchased a large house as a men's 
dormitory and have been housing twenty or 
twenty-two men in the house. This house 
will probably be maintained permanently as 
a college dormitory unit. 



Mr. G. W. Diemer 

In an opinion handed down by your predecessor, 
our largest dormitory, Laura J. Yeater Hall 
for Women, was defined as a part of the 
educational program of the college and not 
subject to taxation. I am assuming that the 
five houses in question are also a part of 
the educational program of the college and 
hence not subject to taxation. However, the 
Board of Regents of the College and the County 
Assessor will greatly appreciate an opinion 
from you." 

Article X, Section 6, of the Constitution of 1945 provides 
what property may be exempt from taxes. It reads as follows: 

"All property, real and personal, of the 
state, counties and other political sub­
divisions, and non-profit cemeteries, shall 
be exempt from taxation; and all property, 
real and personal, not held for private or 
corporate profit and used exclusively for 
religious worship, for schools and colleges, 
for purposes purely charitable, or for agri­
cultural and horticultural societies may be 
exempted from taxation by general law. All 
laws exempting from taxation property other 
than the property enumerated in this article, 
shall be void." 

It will be noted that the above constitutional provision 
expresily exempts said property from taxation and also autho­
rizes the Legislature to exempt certain other property from 
taxation. The property mentioned in the first clause of said 
constitutional provision is placed beyond the reach of taxing 
authority. If, therefore, the property you describe in your 
letter comes within the property mentioned in said first clause 
of said constitutional provision, it is exempt from taxation by 
virtue of the constitutional provision. Pursuant to said con­
stitutional provision the Legislature in 19L15 passed an act 
defining what property should be exempt from taxation. Said 
act (H.C.S.H.B. Mo. 471, Section 5) Laws 1945, P. 1799, reads 
in part as follows: 

"The following subjects shall be exempt 
from taxation for state, county or local 
purposes: First, lands and other property 
belonging to this state; * * *" 

-2-



Mr. G. W. Diemer 

We must, therefore, determine whether the property mentioned 
in your letter is property belonging to the State of Missouri. 

As stated in your letter, the houses were purchased by the 
Board of Regents of Central Missouri State College. 

Section 10751, R.S. Mo. 1939, reads in part as follows: 

"For the purpose of establishing state teachers 
colleges the state is divided into five dis­
tricts as follows: * * *" 

Section 10753, R.S. Mo. 1939, reads in part as follows: 

"The boards of regents now constituted and 
appointed for the first, second, third, fourth 
and fifth district normal schools and for Lin­
coln institute are hereby created boards of 
regents for the first, second, third, fourth 
and fifth state teachers colleges and for Lin­
coln university with full succession to property 
and powers. Said boards shall be known respec­
tively as ' * * * '; and by their respective 
names they shall have perpetual succession, 
with power to sue and be sued, complain and 
defend in all courts, to take, purchase, and 
hold real estate, and sell and convey or other­
wise dispose of the same, and to make and use 
a common seal and to alter the same." 

It will be seen by the foregoing statutes that the Central 
Missouri State College is a state institution and that the 
Board of Regents is authorized to acquire real estate for the 
use of said college. The money with which said college is run 
and its property acquired is money appropriated by the Legisla­
ture out of state funds. There would seem to be no question, 
therefore, but that the real estate acquired by the college is 
real estate belonging to the State of Missouri. In State ex rel. 
v. Board of Regents etc., 305 Mo. 57, 264 S.W. 698, the Supreme 
Court was considering funds which were realized from collection 
of insurance policies on buildings owned by a similar college. 
The question in that case was whether the Board of Regents 
was required to turn into the State Treasury the proceeds of 
such insurance policies. In discussing that question the Court 
said, 264 S.W., l.c. 700: 

"In addition, for what reason it is profitless to 
discuss, no express power was conferred upon the 
board to protect the state's property from loss 
occasioned by fire or other destructive forces." 
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Mr. G. W. Diemer 

Later in the opinion, the Court said, 264 S.W., l.c. 701: 

"The result of the granting o~ this writ 
will be to take money out of one of the 
state's hands ahd put it in another, which 
other must remain tightly closed until 
opened by a legislative sesame." 

The Court clearly recognized that the property of the 
college was state property and that the Board of Regents was 
the agency of the state in charge of said property. 

We believe there is no question, therefore, but that the 
buildings which you mentioned in your letter belong to the 
State of Missouri and, therefore, come within the first class 
of property which is exempt from taxation by Article X, Sec­
tion 6 of the Constitution as well as by the act of 1945. 

CONCLUSION 

It is, therefore, the opinion of this office that real 
estate purchased by the Board of Regents of Central Missouri 
State College for use in connection with the college is exempt 
from taxation. 

APPROVED: 

J. E. TAYLOR 
Attorney General 

HHK?vlv 

Yours very truly, 

Harry H. Kay 
Assistant Attorney General 
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