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law the sheriffs of the counties of the 
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. I Representative Charles A. Vdtte 
116 :..:;as t !;Ionroe 
Kirkwood 22f Missouri 

Denr !!iF • Ui tte: -

'Ne are in receipt of your letter !'equestinc an opinion of 
thfs office, which lotte!' roads as follows: 

"Please furnish :me with an opinion on 
\'ihether an incmnbent . sheriff 1 elected 
in 1944 and whose term will expire in 
1948, can, under tho new Conutitut:l.on 
and the p1,esent law, succeed himself 
or become n candidate for thnt office." -

Article IX, Section 10 of ·the Constitution of 1875 1.,cc..ds, 
in part, as follows: 

"sec. 10. Election of sheriff and coronezo ....... 
'l,here shall be elected by the qualified voters 
in each county on the first Tuesday next follow­
ing the first Monday in November.; A. D. 1908, 
and thereafter every fout' yenrs, a sheriff a.nd 
coroner. They shall serve for four yours and 
until their successors be duly elected and 
qualified, unless sooner romoved for mal­
foe...:lance in office. Before entering on the 
duties of their office, they shs.ll cive 
security in the amount and in such manner 
as shall be prescribed by law,. c.nd shall be 
eligible only four years in any one period. 
* * {!-" 

This constitutional provision limited a sheriff to only one 
term at any one period. There is, however. no such provision in 
the Constitution of 1945. 

There is to date no statutory provision which would limit nny 
she!•iff to one term at a time. 'I'he bill which is tho authority for 
the office of tha sheriff in the counties of the-state is House 
Bill lro. 683, paosed by the 63rd General /;ssombly nr;d &p})roved by 



Rep. Charles A. Witte -2-

the Governor. We enclose a copy of this bill for your examination. 
You will readily note that there is no prohibition on a sheriff 
succeeding himself in office in this bill. 

:l:'u..rthermore, Section 13126 n. D. Mo. 1D39, reads as followsa 

"Re-elected, must gi vo new bond .--,3hould any 
sheriff be re-elected, he shall give u new 
bond a:od security vd thin fiftoon days from 
his election; and should he fail to do so, 
his former sureti('JS shall not be held li£tble 
for any business done by him aft;o1• tho f'ifteen 
d.ayu expire." 

'rhis section has not been changed by any new bill passed with 
tl~is session of the Legislature. It indicates that thel'e is no 
such prohibition regarding a sheriff succeeding himself bocause the 
provision relates specifically to a sheriff who is 11 re-alocted 11

, 

COHCLU~HON 

It is, therefore, the opinion of this depo.rtmont tllat an in­
cumbent sheriff, elected in 1944 nnd whose term will expil:•e in 1948, 
can succeed himself rmder the new Constitution and the pro sent hnv. 

AP }' HOV:~D: 

J. 1.!; • TA' LOR 
Attorney General 
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Respectfully submitted, 

L>hf.I 1l'H :N. cno;.J:t;, ~m. 
Assistant i\ttornoy Goneral 


