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We received your opinion request and a letter of' ex­
planation, from Vltlich we quote your question: 

"May a-.sheriff collect per diem for attend­
ance nTJon Ciroui t Court and Probate Court on· 
the s~1e day when the courts are held on 
different floors of tlle same building·, and 
at the same time?" 

As we understand your question, thery are at least two 
factual circumstances that may arise under it. '£he first one 
could be, wb.ere the shel'iff attended both courts on the sa:ne 
day and executed the duties as required. Examininc the quota­
tion from Corpus Juris, infra, we see that it is not abso­
lutely necessary that a sherif'f be in constant attendancG 
upon the court~ 'l'he second poE:>siliility your question p:r•e.<.iet.ts, 
is wher-e the sheriff's se:r.vicen ar·e in such demand by cnw cvurt 
as to preclude his attendance upon the other court. 

In considering these two po,seibilities, we will begin 
with the second one, for it is the most easily disposed. of. 
Under th:t•ee previous opinions of this office, we have ruled 
that the attendance by a sheriff o1• deputy must be actual 
attendance, that is, real physical pre~ence in o:r.der·~or the 
sheriff or deputy to collect the pc:Jr diem fee. In the second 
poosibility outlined above, i.f the sheril'f''s duties :\.n one 
court are so strenuous and demrtnding that in order to executiJ 
them, he would be denied the opportunity to perfol"m any duty 
placed upon him by the. second court, it is obvious that the 
sherii:'f personally could have no claim against the second for 
per diem. Section 13411, H. S. Mo. 1939, provides for such 
a. contingency by allov.ring the sheriff to appoint a deputy, 
and from the terminology of the statu.te, we believe it possible 
to infer that actual attendance is required. The pertinent 
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parts of said section are as follows: 

"Fees of' sheriffs shall be allowed for their 
services as follows: 

"For attending each court of record or crimi­
nal court and for each deputy actually em­
ployed in attendance upon such court the num­
ber of such deputies not to exceed three per 
day • • • • $3.00" 

If the second situation outlined above i_s the situation 
about which you ask, we belie·ve that a sheriff cannot Der­
sonally put in a claim for attendance-on both courts, where 
he is unable to attend to an{ execute the duties imp~Jsed upon 
him by one court due to tbe demands of another court, In 
Corpus Juris, Vol. 57, Section 11'77, the attendance at court 
in general is discussed as follows: 

"A sheriff, deputy sheriff, or constable is 
entitled, as a matter of right, to compensa-
tion for attending court when, and only when, 
compensation is provided by statute. It has 
been held; however, that where the statute im .. 
poses upon the sheriff the duty of attendiP~ 
court if required by the judge, but provides 
no fees for such attendance, it is within the 
power of' the board of county auditors to al--
low reasonable compensation therefor, 'INhere 
a fee is proYided only for attending certain 
courts, the sheriff cannot claim such fee for 
attendinr; other courts; in order to entitle a 
sheriff to compensation for attendance at court, 
his attendance must have been required; a cons­
table is entitled to fees for attendance on the 
sitting of a court only when the court was 
actually sitting; ·and, under a statute al],owing 
constables a fee for attending each trial ·in a 
criminal case, a constable is not entitled to 
such fee where there was a plea of guilty, and 
.Judgment thereon; and no evidence was introduced. 

"A sheriff is not entitled to fees for a mere 
nominal! colorable, or cor1struotive attendance 

....-at cour ; but he is entitled to a fee for at­
tendance, although he may have beert absent from 
the court room several times during the hear­
ing of a case, where it appears that he was 
within calling distance all the time 1•eady to 
::.·espo.nd to any request, direction, or order 
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made to or upon him by the court. ur counstll; 
and a constable 1tfho was eum111oned, actually 
attended court, and •:v-as ready to perfonn his 
duties as a constable if called on, is entitled 
to his fees, although he did not actually per­
form any of ti:1e duties of a constable." 

several situations are ruled upon there, but we would like 
to point out especially the underlined portion of the above 
ql).otation. Regarding double compensation, 2ection 1178 provides 
as follows: 

"V:'here ·the fee .bi.ll authorizes the shei•iff 
to char'ge a certain amount for one day's 
attendance upon the court, he cannot charge ~ 
an s.ddi tional stun for attendance at a ni&;ht 
session; whe:r•e the statute allows the sher ... 
if'f a certain per diem .for ntt9ndance by 
himself or deputy, he cannot recover pay 
for two deputies.attending the court; it ~s 
not proper for both tho sheriff and his 
deputy to claim per diem or other compensa­
tion for attendance on the same court, at 
least where the attendance of one of£icer 
only is required; and a constable cannot 
Pecover the salary of a sel .. r:eant at arms 
for attending toe sessionll of a court where 
the salary has been racEd ved by a regularly 
appointed sergeant at anna; but where there 
e.re two judges holding court at the same 
time in the count and it is the dut of 
the sherif o at end u on each he is en-
titled to an allmvance for attendance be ore 
~cfi .Judge; and wherea· statute gives the-­
sheriff a per diem for attendance on a ciz-.­
cui t or municipal court, e~nd the srune statute 
also conte.ins a :tn•ovision allowing him a cer­
tain amount per day for attending a.n:y ccurt 
or officer with a prisoner, a sheriff is/not 
precluded from recovering the fee for attend* 
ing a munloipal court with a prisoner by the 
fact that he hes cha.rged and received hie per 
diem for attending on the same court on the 
same days •" · 

The underlined poPtion of Section 1178 'quoted, supra, !learns 
to indicate that the sheriff would be entitled to claim a.n 
allowance for attendance before each court ~~ere it is the duty 
of the sheriff to attend upon each, even thoup;h they are in 
session at the same time. However, the case of Lasalle County 
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v. Milligan, 143 Illinois 321, 32 N. E. 196, which·is cited 
as authority for the underlined portion of Section 1178, 
supra, actually holds that a shex-iff may make a claim upon 
both courts, where two are in session at the same time and it 
:le hie duty to attend upon both, but that his making of a 
claim by way of a deputy is not a pet'sonal claim but a claim 
of the ofrice of the sheriff. 

In regard to the first possibility x-e.ferred to above, 
VThere a sheriff attended both cottrts en the same day and executed 
the duties as required, we believe such a course of conduct 
ia possible, &nd under such course of conduct it would be 
posr:Ji ble for the sheriff to mal{e a personal claim against each 
·court for an allo~vnace, but please l::eop in mhd that such a 
situation is factual• For example·, under your question, i.f 
the circuit court was in session on the s~cond floor and the 
prol;ate court was in session on the first floor and the duties . 
demanded by the circuit court did not conflict with, or preclude 
the execution of the duties of the other court thereby not re­
quiring the constant physical presence of the sheriff in each 
court at the se.me tlme, the sherif.f could attend upon both 
courts in such a manner ns to be entitled to the allowance by 

- both courts. Under our quotation of Section 1177, supra, it 
is seen that a shex-iff is entitled to a fee for attendance· 
although he may have been absent from the court room several 
times durine; the hoari~e of a case, but it appeared thnt he was 
within calling distance at all thnes and was ready to respond 
to any request, clirection or order made to, or upon him by the 
court or co1n1se1. Undoubtedly the better rule would be to re­
quire the actual physical presence of either the ahe:r.•iff or a 
deputy in each court at the same time, and allow the sher'i:f.f 
to claim pe:t>sonally upon 'the court he actually .attends, and 
the of'fice of the sheriff to.cla:!m through the deputy for the 
court the deputy attends,. as under the r,11111gan case referl"13d 
to, supra. 1he discussion of the f'irst possibility referred 
to above is considered l~cause we could find no direct prohibition 
against such a situation• 

Further, we direct your attention to Section 20341 R. s. iilo• 
1939, which made it the duty of tho sheriff' to attend courts under 
the c;Emeral law • Sub.sequen tly, however, said $eotion was amended 
to read' as follows: 

"The several sheriffs shall a tteDd eac.th 
court held in their counties,. when so · 
directed by the coux-t; and 1t shall be 
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tho duty of tho off'icor nttendinr~ any 
cou.rt to furnish stat:tonc:·r:;, fuel, and 

_ othor thinr:s nocousar-, for t~J.G use of 
tho ci:n .. 1r>t \vhonev:Jr ordal'Gd by tilo cou.:ct. 11 

This o.mo:~dmsnt of snid Eoction roliuvos tho sho:.:,iff of 
tho duty to nttond court unloss specifically directed b~> tho 
'· ourt to so .:·.ttond. V!l th thit in mind thoro could he .no claim 
for pur diou U..."lless tho cmJ.Pt had direct :d tho shaiff to at­
toLd upon said court, Ol' unless under tho c:onoral law 1 t was 
tho C:.luty ol t:·w shor•iff to attend upo:q. said cotu"t. 

COliCLUSIOJ:~ 
I 

Therefore, it is our cone lus ion thn t a shol•iff ~;w.y p n'­
aonally claim an nllowe.nce fm"' attendance upon two courts which 
a1~o in session at tho sar:1e tine, provldinr:; ho can executa tho 
dutios, requGsts or ordEn's imposed upon him by said cotL•ts vJi th 
no derogation of oach to the othor. ·In the event tlwt the 
dutios imposed upon the· shoriff by one cou:et a:.'e such ns to 
preclude him fr m attendinr, o. sec one'~ court at the same time, 
tho statuto contemplates such a situation and p:ro·~;idos i'm' the 
appoin tracn t of a de_ ;uty, f..mid deputy tlwn claims an allmmnce 
for the office of the sheriff, but tho shoriff 1~ not Rersonalll 
entitled to claim. Uoviovor, bofor·e s.ny per diem may be claimed 
b;:; .. the sheriff 01~ his off ice, tl1c a ttendm;.co upe:n cou1"t aus t -oe 
dirac tod b'J~ tho cou1•t or~ imposed upon tho sheriff by . the r;enerc"l 
law. · 

Hospoctfully submitted, 

r ILLI~'\." ;_ C. ; -1:\IH 
Assist~nt Attorney General 

APPHOVED: 

J • E • ':[!AYLOR 
At t ot•ney General 
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