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Under Section 25, Artic.le V, Missouri 
Constitution 1945, incumbent probate judge 
cannot succeed himself if·not in office 
when Constitution was adopted, unless 
licensed to practice law. 

A~Jril 11, 1946 

~Ionorable Gordon J. hlasse:;r 
Lawyer 
Third Ii'loor 0 ourthouse 
Ozark, Missouri 

Heceipt is aclcnowled.ged of your letter in which you I'e­
quested to be advised if the incumbent probate judce would 
be eligible for the combined office of pro1)ate juuse ar1d 
mac;lstrate. 

Your letter reads as follows: 

"non. w. L. IIlxson is the pr'esent probate 
judge of t11is county he h.avlnr:; been n.p:pointed 
by tho Governor ln l:over.lber 1945 to finiah 
the unexpired te:em of tlle Judc;e who resis:tled. 
i1r. liixson took charge of the off' ice December 
1, 1945. 

".Please advise rae wlle ther or not :1~r. Hixson is 
elic;ible to fill the combined offj_ce of r~ac;:ts­
tra·tc and Probate Judge under the provisions 
of the new constitut:ton and laV:Ts passed ai'fec-
tlnc said office." -

Section 18, Article v, of the Constitution of Missouri 
of l'J45, provides in part: 

"::· ::· :~ In counties of 30,000 inl1.o.bitan·i:;s or 
less, the probate judge shall be judge of the 
magistrate court. :(· ~(· :~ ::· ::· .:· ;~ .:- .:· ::· ::· .:· .:· . " 

'rhe el'f'ect of this section is to combine the offices of nrobate 
judge and judge of the mac;istrate' court and lt requires tlla.t 
the CO!Hbined offices shall be held by one person, v;ho shall bo 
the probate jucl[;e. Consequently, in the instant case, for l.~.r. 
Hixson to be eli,sible for tlle combined t)fflce of probate jud[~0 
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and mag:i.strate ha must be qualif.:.od for tho off,lce of ,robata 
juuge. 

We assume tl1at your inquiry has partly beon prompted by the 
;fact tlla.t ]ilr, Hixson is not now llcotlsGd to practice law in ;assouri. 
Were he so licensed., there would be no question us to his eliglbil-
i ty, because lle undoubtedly fulfills the votlnc;, reside~!.ce and age 
requirements, 

Section 25, Article V, of t~1e Constitution of' li'~isDourl of 1945, 
provides for the q·ualifieations for probate judge, a:._:,_d, in part, 
reads as follows: 

11 ,:· ,~ ,, •• Tudc;es of probate and mac;istrate courts 
·shall be qualified voters of tll:l.s S 1~ate, and 
residents of the county. Probate judges shall 
be at least twenty five and yu.ac;lstrates at 
least twenty two years of ac;e. v;very judr;o and 
maGistrate shall bo licen.sod to practico law in 
this state, exce··"Jt that; 'Qrobato judp:~s now in. 

~"*--' -- ___ _....,.. 

~~fico nby. succoGd. vJ .. ~.i:tS~l v~~ .. a~ ~-:r~b~t~ ~udg~~ 
WJ.. thout eu1{'; so llceased, .,· . .- -·· ... ,_. .. · -.,. ,.- .. - _,. 

( :G:nrphas is ours. ) 

Th:l,s section in clear and unrunble:;nous language rGqulres a. pe1.,so:n 
to be licensed to [}raotioe law in t 1:lis state to be eligible :for the 
office of probate Jud{~;o. However, tl"lo exception to tllls l.,equlrement 
is tl1at the incumbent probato judge r110.y succeed lllmself without 
baing so licensed. 

According t·o your letter, the ilJ.cumbent probate judr.::;o was ap­
pointed by the Govar.nor in November, 1945, and assumed -the duties 
of his office on December 1, 1945. 

We direct your attention again to the wording of 3ect:ion 25, 
Article V, supra, where :1. t says: 11 ;~ :~ ::- except t!mt probate judges 
now in office m.ay succeod themselves as probate j"ndges ·without 
beTng so licensed,. -:~ ;:· .:·." 

r;L'he word "now" refers to the tirne that tl1o Constitution was 
adopted by the electors of tl'le state of THsoour:t, whlch was February 
27, 1945. In this connection we c:!. te t!.1.e case of Application of 
Marino, 23 lT,J. Misc. 159, 42 Atl. (2d) 469, whore there VIas in­
volved the determination of a person's voting qualifications under 
the Constitution of lTew Jersey, VTl'lich provlded that; no person con­
victed of a crime wllich nov,r excludes him from baing a witness sha;tl 
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enjoy tl1.e right of an elector, The court, in construing the 
Constitution, stated hlw following at Atl. 1. c, 471: 

":<- ·:t- ·:l- The pertinent disqualification pro-
vision is of ta. person convicted of a crime 
which now exclt1des him from being a witness, ' 
subject to other conditions here imnmterlal. 
And, this clause, by the use of the word 
'now,' refers to the time of the adoption of 
the Constitution on Se_:)tember 2, '1844. ·:!· ,:· ·::-". 

(3) 

Therefore, we are constrained to say t:t1at under the construc­
tion we must give to Section 25, supra, of our Constitution, only 
those probate judges who were in office February 27, 1945, (the 
date the present Constitt.1tion was adopted) could succeed themselves 
as p~obate judee, unless licensed to practice law. 

0 onclusion 

In view of the foregoing, it ia the opinion of this department 
that an inoumben·t probate judge not licensed to practice law could 
not succeed himself in office unless he held office at the tim.e of 
the adoption of the present Constitution. 

APPROVED: 

J. E. TAYL6R 
Attorney General 

RFT:CP 

Respectfully sutraitted, 

RICHARD F • TII0r1IPSON 
Assistant Attorney General 


