STATE BOARD OF HEALTH: Question of what the surname of a

“

ehlld should be.

FILED

Dre Re ily Janog ?
Stato ilealth Conmissicnow

Tho State Loard of iealth

Jafforson City, Missourl

June 12, 1046

a

Poar Sir:

Ve heroby acimowlodgs vecoipt of your lebttor
to thls office roquesting an opinion, as follows:

"o shouid 1lllke to iiave an oplnion
from your offleco relative to tho
Tollowing anttor.

"Under what surname should a child
be registorod when the fathor and
mothor ave dlvorced, tha mothoer ro-
marries and gives bivrth to a chilld,
who ls actually thoe chilld of tho
first husband, Should thoe bilrth be
registored uader the name of the
first husband, the actual fathor,
or ln the newe of the socond hus-
band ¥

"This office has had sovoral ro-
quosts rocontly from hosoltals and
doctors rolative to such cnsos.

Your oplnlon at the earliest possible
date will be sreoatly appreclated,"

, Sectlong of the lilssourl statutes requlring
the registratlon of »irths are coverod in Sscilons
9760, 9771, 9772, 9OTY5, OWT4, 9775 and 9782, R, S. lio.
1939,

mection 9760 provldes:
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"It shall be the duty of the state
board of health to have charge of
the state system of registration
of blrths and deathaj; to prepare
the necessary methods, forms and
blanks for obtalning and preserve
ing such records, and to lnsure
the falthful reglstration of the
same in the reglstration districts
and in the central bureau of vital
statistics at the capital of the
state, The sald board shall be
charged with the unifoérm and thorough
enforcement of the law throughout
the state, and shall from time to
time promulgate any additlonal
forms and amendments that may be
necessary for this purpose,"

Section 9771 requires that:

"A1ll births that occur in the
state shall be Ilmmedlately reglas--
tered In the districts in which
they ocoeur, as hereinafter pPro=
vided," v

Sectlon 9772 provides:

"It shall be the duty of the attend-
ing physiclan or midwife to file a.
certificate of birth, properly and
completely filled out, giving all
the particulars required by this
article, with the local reglstrar

of the dlstrict 1In which the birth
occurred, wilithin ten days after the
date of the bilrth. And 1f there be
no attending physlclan or midwife,
then 1t shell be the duty of the
father or mother of the child, house=-
holder or owner of the premlses,
manager or superintendent of public
or private institutions in which the

-birth occurred, to notify the local
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reglstrar within ten days after the
birth of the fact of such blrth have
Ing occurred, It shall then, 1n such
case, be the duty of the local regls-
trar to secure the necessary informa=-
tion and slgnature to make a propsr
certificate of birth: Provided,

that iIn citles the certificate of
birth shall be flled at a less in-
terval then ten days after birth, if
go required by municipal ordinance
(or regulation) now in force or
that may hereafter be enacted,"

Section 9773 provides:

"fhe certificate of blrth shall cone
taln the following items:

"(1) Place of birth, including state,
county, township or town, village or
clty., If in a city, the ward, street
and house numberj 1f in a hospltal or
other institutlon, the name of the

same to be given, Instead of the street
and house number,

"(2) Full name of child, If the child
dies wlthout a name, before the certlficate
1s filed, enter the words 'dled unnamed.'!
If the lilving chlld has not yet been nam-—

. ed at the date of filing certificate of
birth, the space for *full name of childt
le to be left blank, to be f£illed out
subsequently by a supplemental report,
as hereindfter provided.

"(3) Sex of child.

"(4) Whether a twin, triplet, or other
plural birth. A separate certificate
shall ve required for each child in case
of plural birth, giving number of chlld
in order of birth. .

"(5) Whether legltimate or illegitimate.
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"(6) Full name of father,
"(7) DResidence of father,
"(8) Color or race of father,

"(9) Birthplace of father; city or
town, state or forsign country,

"(10) Age of father at last birihdsy,
in years,

"(11) Occupation of father, (Answers
shall not be recorded to items 6, 7, 8,
9, 10 and 11 in case of 1llegltimate
births,)

"(12) Maiden name of mother,
"(13) Residence of mother,
"(14). Color or race of mother.,

"(15) Birthplace of mother; city or
town, state or foreign country.

"(16) Age of mother at last birthday,
in years., :

M(17) Ocecupation of mother,

- "(18) Number of child of this mother,
: and number of children of thils mother
now living, ' \

"(19) Born at full term.

"(20) The certificate of attending
physiclan or midwife as to attendance
at birth, lneluding statement of ysar,
month, day and hour of birth, and
whether the child was allve or dead

at birth., This certificate shall be
slgned by the attending physiclan or
midwife, wlth date of signature end
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"addressj 1f there is no physiclan or
midwife in attendance, then the father
or mother of the child, householder or
owner of the premises, or manager or
superintendent of public or private
institution, or other competent per=
son, whoge duty it shall be to notify
the local reglstrar of such birth, as
required by section 9772 of thls ar-
ticle .

"(2l) Exact date of fillng in office
of local reglstrar, attested by his
offlcial signature, and reglstered
number of blrths, as hereinafter pro=
vided,

"All certificates, elther of birth
or death, shall be wrltten legibly,
In unfading black ink, and no certi
ficate shall be held to be complete
and correct that does not supply all
of the ltems of information .called
for herein, or satisfactorily account
for thelr omission,"

Section 9774 requires thut the glven name of
the chlld must be registered, and seta out the neces-
sary action to be taken 1f the certiflcete of bilrth -
1s presented wlthout the statement of the glven name,.

Sectlon 9775 provides for the action to be taken
1f the.certificate of birth has not been reglstered prior
to the takling effect of this article,

Section 9782 provides for the penalties to be
Imposed 1f the foregoling ssctions are not carried out,

By the common law, since early times, a legal
name has consglsted of one surname and one glven name, the
given name being used filrst and the surname last. An-
clently, the given name was regarded as the more impor-
tant of the two, but 'in modern days the surname has become
the prinelpal name, 45 C.J. 367, '

In E.H. Perry & Co. v, Langbehn, 113 Tex., 72,
252 S.W. 472, the Court states that a name is a word
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or words, designation or appellation used to distine
gulsh a peraon or thing or class from otherasa.

The surname or family name of a person 1ls that
whiech 18 derived from the common name of his parents,
or 1s borne by him in common with other members of hils
family, 45 C.Jd. 368,

Therefore, in order to determine what the sur=
name of the child in question ghould be under the above
premise 1t wlll be necessary to determine the 1egal mean=
ing of the word "parents'.

In McDoneld et al. v. Texas Hmployers'! Ins, Ass'n.,
267 S.N. 1074, the Court states, l.c. 1075:

"(1) The primary meaning of the
terni 'parent! 1s one who procreates,
begets, or brings forth offspring,
as father or motherj hence, when
the term 1s llterally interpreted,
1t can only include a father or
mother related by blood to the :
chlld, and by the same token would,
of course, exclude adopting parents
and all others who by reason of the
facta or circumstances stand in loco
. parentils, i % * .

In the dissenting opinion in Lanferman et al.
vs, Vanzlle, 150 Ky, 751, 150 &.V. 1008, the Court states:

1 5 % # That the word "parent" s # %

# % 4 % meens naturel parents, and not
-parents by adoption, cannot be doubted.
¥ % % 5 % % the word "parentas", both

by derlvation and common understandlng,
means the natural parentg!"

In 46 C.J. 1212, 1t 1s stated:

"The term 'parent! primerilily means
one who produces young, one who
procreates, hegets, or brings
forth an offspring. 7The word
-ordinarily 1s employed as mean=-
Ing the father or mother related
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by blood, sometiumes Including a
putative or natural' fathsry,

but sometimes limited to a father
or mother of a legitimate off-
spring, oo ow M

. In conslderation of the above authorities, we
belisve the word "parent" refors to the actual father,

and, since a person's nawme 1s derived from their parents,
the child in question should be registered under the

name of the first husband. There 1ls a presumption that

a chlild born In wedlock is the child of the first hmaband,
but this presumpbion 1s overcome by the facts stated in
your letter, that the father is actually the first husband,

Concliusion

Therefore, it is ths oplnlon of this department
that a child,concelved during one marriage and born during
& subseqient marriage, should be. régistered under the
name of the first husband, the actual father.

Respectfully submitted, |

PERSHING WILSQW
Agsistant Attorney General

APPROVED:

J. B, TAVIOR
Attorney General

PW:ipr




