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ELECTIONS: Names of persons written in on a primary ballot 
should not be placed upon the official ballot 
for the general election. 

Honorable David W. Hill 
Prosecuting Attorney 
Butler County 
Poplar Bluff, Missouri 

Dear Sir: 

September 13, 1946 

FILED 40 

FILED 

Jf-() 
We hereby acknowledge receipt of your letter of recent 

date requesting an opinion of this department, which reads 
as follows: 

"At the coming general election, must 
the county clerk place on the printed 
ballots names of persons whose names 
were written in the primary ballots 
when such persons had not filed any 
declaration of candidacy, and did not 
have their names printed on the primary 
ballot? 

"The county clerk desires an early 
opinion. 11 

The county clerk, in having the ballots printed for the 
general election, must follow Section 11595, R. s. Mo. 1939, 
which provides, in part, as follows: 

"Every ballot printed under the pro­
visions of this article shall contain 
the names of every candidate whose,nomi­
nation for any office specified on the 
ballot has been certified or filed 
according to the provisions·of this 
chapter, and no other names. * * * * H 
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From the above quotation it will be noted that before a county 
clerk may put a name on a ballot a person must have been nomi­
nated and said nomination certified in accordance with Chapter 
76, Revised Statutes of Missouri 1999. 

Except in the event of a ~acancy created by death or 
resignation, there are only two ways in which a candidate may 
be placed in nomination. First, by virtue of Section 11525, 
R. s. Mo. 1939, which provides: 

"Any primary election as hereinafter 
defined, held for the purpose of making 
nominations to public office, and also 
electors to the number hereinafter speci­
fied, may nominate candidates for public 
offices to be filled by election within 
the state. Such nomination shall be made 
by filing a certificate of nomination, 
executed with the formalities prescribed 
for the execution of an instruement affect­
ing real estate." 

Secondly, by virtu~,~ of Section 11534, R. s. Mo. 1939, which 
provides: 

"The certificate of nomination of a candi­
date selected otherwise than by a primary 
shall be signed by electors resident within 
the district or political division for 
whichthe candidate is presented, to a 
number equal to two per cent of the entire 
vote cast at the last preceding election in 
the state, the county or other division or 
di~trict for which the nomination is made: 
Provided, that said signers shall declare 
in said certificate that they are bona fide 
supporters of the candidate sought to be 
nominated and have not aided and will not 
aid in the nomination of any other candidate 
·for the same office." 

The persons referred to in your request should not have 
been certified because they were not nominated in accordance 



I 

I 
L__ 

p ·. 

Hon. David W. Hill 

. . . . 
C I f' y~ _, 

with the election laws of this State. Senate Bill No. 10, 
of the 63rd General Assembly, which provides for the manner 
of voting in a primary, provides, in part, as follows: 

"* * * At primary elections at which 
committeemen or committeewomen of any 
party are to be elected, in addition 
to the names of candidates for said 
offices printed on said ballot, there 
shall be printed thereon at least one 
blank line with a square to the left of the 
same, as hereinbefore specified, for the 
purpose of allowing the voter to write in 
the name of his choice for said office. As 

· nearly as practicable, the ballot shall be 
in the form described in Section 11595 of 
the Revised Statut·es of Missouri, 1939. At 
the head of each such ticket, immediately 
following the date of such election, shall 
be printed the following: ~~Instruction to 
voters: Place an X in the square opposite 
the name of the person for whom you wish to 
vote'. The voter shall cast his vote in 
accordance with this instruction and shall 
vote in no other manner. * * * * * * * * *" 

It is clear from the above portion of Senate Bill No. 
10 that in the primary a "write-in" vote is only valid when 
cast for a committeeman or committeewoman. 

Conclusion 

(3) 

Therefore, it is the opinion of this department that 
the county clerk should not place the names of persons on 
the ballot for the general election whose names were "written 
in" on the primary ballots, when such persons had not filed 
any declaration of candidacy. 

APPROVED: 

J • E • TAy;T..DR 
Attorney General 

Respectfully submitted, 

PERSHING WILSON 
Assistant Attorney General 


