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Use of sgeal, and fee of Sheriff and deputy for attend-
ing such court.

FILED
August 26, 1946, : ////Cﬁj
Hon. Gordon RR. Boyer,

5/;7 —
Prosecuting Attorney

Lamar, ilissouri. \

© Dear ir. Boyer:

This is 1n reply to youm of recent date, whereiln you
submit & request for an official opinion as follows:

"Under the new constitutlon the County Court
18 no longer a court of record. It 1s, therc-
fore, my opinlon that they do not use a seal
and 1t also 1s my opinion that the sheriff 1is
not entitled to a {3.00 allowance for opening
court.

"I wish you would advise me definitely on this
so that I may advise tbe court of thls when
they meet next lionday."

Section 1991, R. S. Ho. 1939, providea that each court
of record shall procure and keep a seal.

- Under Sectlon 306, of Article 6 of the old Constitution,
and by Section 1990, R. S. llo. 1939, county courts were made
courts of record.

However, mndsr the new/Constltution Sec. 7, Article 6, and
by Senate Blll 229 of the 63rd General Agse:bly, county courts are
no longer courts of record. Since the powers and dutles of county
courts are limlited and prescribed by the constitution and statute,
and as they are no longer courts of record, then such courts would
not be required to have a seal.

On the question of the authority of the sheriff to charge
a per diem for himself or his deputy for attending the county
court, we rind that the authority for such charge, 1f any, 18 in
Section 13411, R. S. Mo« 1939, which allows the sheriff or his
deputy the sum of $3.00 per day for attendance upon courts of
record. Under the new Constitution the county court 1s no longer
a court of record and, therefore, the sorvices oft the sheriff or
hils deputy 1In attendinu suchh court would not be within the pro-




Hon. Gordon R. Boyer, B

visions of sald Sectlon 13411, supra.

In order for an officer to have authority to charge a
fee for his servlices, he must be able to polnt to the statute
authorizing such charge. (Nodaway County v. Kidder, 129 S.W.
(2a) 857, 344 lio, 795.). As there 18 no statute authorizing
the payment to the sheriff for attendance én courts not of rec-
ord, then the sheriff would not be authorized to make such charge
and the county court would not be authorized to pay same.

CONCLUSION

It 1s, therefore, the opinion of this department that
county courts, under the new Constitution end statutes enacted in
support thereof, are not courts of record and are not required to
have a seal.

; It 1s also the opinion of thls department that the per diem
of $3.00 allowed to sheriffs and their deputies for attendance upon
courts of record would not be permitted to be paild to the sheriff
or his deputy for attendance upon county courta.

Respectfully submitted,

TYRL W. BURTON,
Asslistant Attorney-General
TWB/LD

APPROVED

J. E. TAYLOR,
Attorney-General.




