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ST~Tfl BARBER BO~RD: -Not authorized to exafuirie~applicant ur1less 
~ applicant has had training nnder licensed 

instructor. 

March 21, 1945 

Honorable Harry G. Sloan, President 
Ste.te Board of Barber Examiners 

, 4617 Troost Avenue 
Kansas City, Missouri 

Dear IVir, Sloans 
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Under date of M:arch 9, 1945, you wrote this office 
requesting an opinion as follows& 

"The State Board'of Barber.Examinars 
desires an opinion from you:r office 
upon a question· involving the inter· 
preto:qion of Sections 10133 and ,10134 1 

R • S • :Mo • 19"9 • 

'*The qu~stion is whether or not; under 
the provisions of the above mentioned 
sections, a person des~:ring to secure 
a license to p:ractice the trade of 
barberinr, is authorized to take an 
examination under the State Board by 
serving an apprenticeship under a 
licensed barber who has not been 
licensed as an instructor in barber­
ing by the s ta to Board of )3arber 
Examiners." 

Your requost calls for our interpi•etation and con ... 
struction of the two statutes mentioned, Sections 10133_and 
10134, and 'in connoction with our reply v;e quote· a few of the 
fundamental rules of statutory construction. rrhose rules are 
taken from the cases of Artophone Corporation v. Coale, 345 

· Mo. 344, 1. c. 353t 
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,, ~:. * {~ Of course •Tile imary rule of 
construction of statu ls to ascertain 
the lawmakers t intent, fror:t tho words 
of the statute if po:.::sible; a!"l..d to p·at 
upon the language, of the Legislature­
honestly and faithfully, its plain and 
ratio-.nal meaning and to promote tts 
object, and ttthe manifest purpose of the 
statute, considered historieally,• is 
propel"ly given consideration.•" 

And Cummins v. Icansas City Public Service Company, 334 lrto,. 672, 
1. c .• 701: 1

1 

"In O.l"'~l'iving at tho moaning of a statute, 
the language thereof is to receive a 
common-sense construction, words being 
taken in their usual and ordinary sense-. 
If the import of the e.c t t so r-ead, is 
not clear certain extrinsic aids to con­
struction may be I'osort;ed to, such as a 
consideration of the prior state of the 
law and the leeislative policy evidenced 
by related statutes. ~:- -::. *" , 

For a better understandine of the problem it is 
deonwd adv~snble to giv~ a oriof histor;y- of the legislation 
relating to practicing the trade of burbering. The first act 
was passed ·in 1899 1 Senate 13111 59, Laws of 1899, page 44. ·, 
11his law has been amended from time to '~Jima, the dates of all 
of' the amendments are omitted 'b-ecause 'l:il1.ay are not pertinent 
to your inquiry. However, the last amendment in 1939 does con­
tain a clause which is vital to the solution of your question. 
It is found ~n the amendment of 1939, House Bill 189~ Lav1s of 
1939, par;e 249, and. relates to the licensinc; of persons who 
teach barbaring, and is here quoted from Section 10133: 

6 ·J:" .;:- Any perfl on des ii'lng to teaci'l 
barboring in this state in a barber 
school, college or barbel" shop must 
first make applioo.tion to appear 
before' .said board fol' an examination 
as a teacher or ins-l;ructor in said 
occupation and shall pay to tho tl"'ea.s­
urer of said board an examination foe 
of 025,.00, whereupon said 'board shall 
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proceed to examine such applicant ·and 
after finding that he is duly qualified 
to teach said occupation, said board 
shall issue to him a certificate of' 
registration entitlinG him,to teach 
barpering in this state, subject to all 
the provisions o£ this chapter.," 

Interpretation and construction of this statute 
with the first clause of' section 10134 hal? r;iven rise to 
your question. The first clause of Section 10134 is ns 
follows: 

"Nothing in this chapter shall prohibit 
any person from serving as an apprentice 
in said trade under license issued by · 
the board under a barber authorized to · 
practice in the sama. under this chapter._ 
nor from serving as a student in any · 
school or collage for teaching said tl"'ade 
under the instruction of a qualified 
barbe~; * .;;. il'" 

Th:ts clause waJJ 1n the f'irst law enacted in 1899 
and has remained the same eve~ since~ 

s~ction 10133 presc.ribes the qualifications for per­
sons desiring to take an examination for the purpose of' pro­
curing a barber's 11oens.e. ~he qti.allfications required by 
the orie;ina.l act of 1699 and earr1ed dm•m to 1839 are as 
follows: 

"Any parson not following the occupP.tion 
of barbering at thetime this chapter 
goes into operation, desiring to obtain 
a. qualified eertifieate of said occupa­
tion in this st,.te, .ah.,ll make application 
to. said board therefor and shall pay to 
the treasurer of s a.id board an examina­
tion fee of tan dollars, artd shall pl~esent 
himself at the next regular meeting ot 
the 'board, for examination of applicants, 
whe:l"eupon said board shall proceed to 
examine such per.son, and, being satisfied 
that he is above tne age of nineteen years, 
of good moral character, freo from con .. 
tagious ~r infectious diseases, has either 
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studied the trade for two years as 
u registered apprentice, under a 
qua~ified and prnctieing barber, or 
studied the trade i'or at least 1000 
hours over a period of not less than 
six months ~n a properly appointed and 
conducted ba:c•ber achool under the 
direct supervision of an instructor, 
who is licensed as such by the State 
Darber Board of UissotU'i; and an 
l':ildditional ei::;hteen months as a. reg­
lstsred apprentice under a qualified 
and practicing ba~eber., or practiced 
the trade in another state for at 
least two years and is possessed of 
requisite skill in said trade to 
properly perform all the duties there ... ·· 
of, including his ability in the prepa"" 
ration of the tools • $having, hai~­
cutting and all the duties and services 
incident' thereto,. and is possessed of 
sufficient knowledge concerning the 
com.rnon diseases of the fnco and slrin 
to avoid the aggravation and sp;reading 
thereof in the pz>actice of said trade. 
shall enter his nrune in tho r0gistor 
hereinafteP provided for. and s.hall 
issuo to him a certificate of registra­
tion, authorizinG him to practice said 
t:..~aac in this state: .;~ ·::. ~:-" 

From the enactment o:r tho first law regulating the 
prn.c tice of the trade of barbering, v.r1.til 1039 1 theroe was no 
atteupt made to license persons teachinc the trade other .than 
that thoy were l»equi:i:•ed to be licensed bar•bers as shown by 
the above quoted portion of Section 10133. Under this situa­
tion the law did not attenwt to prohi1Jit a]:ty person from 
studying to become s. ba:c>ber either as an apprentice or as a 
student in a school or college. It merely prohibi.to'd persons 
fran takins an o.xamination o.nd procuring a license until they 
had ncquired the qualifications required for o. person desiring 
to be e::-.:a.J:nined. l<'or example, the license could not bo granted 
tmtil the person had attained th.e a;;e of eichteen, but a per­
son seventeen years of ac;o 1ilight bee ont3 t:rai:nod &s an appren• 
tice or a student. 

It is apparent that the first clause of ~r-:rhat is 
novr Section 10134 \'1as not intended to ~no.ko an exception to the 
provision. of Section 10133 settinc; up thG qualifications re­
quired for procurinG a liconsa to practice tho 'crada. 



,n( 

•• .(0• • I-. 

• 

Ma.1~ch 21, 1946 

By the terms of' the 1939 amendment heretofore 
referred to, persons Who teach or instruct are required to 
procure a license before engaging in tho instruction of 
persons who desire to qualify, Hence .. under the law as 
it exists at. the present ttme, the qualifications required 
of an applicant for a lioensa·aa a barber have been increased 
so that the applicant must have had the required instruction, 
aither as an·apprentice or as .a student in a. school or college, 
from some person who is licensed as a barber and further 
licensed ~s an instruct~• 

ConglAAion 

Therefore, the conclusion is reached that, under 
the law as it exists toda:y 1 the State Board of Barber Examiners 
is not authoriz~d to examine an applicant for a license unless 
said applicant has.~d the required instruction, either as an 
e.pprent1~e or stud.ent, f:.ttom a person licensed as an instructor. 

APPHOVJIDI 

J • r~ • Tfi..!t:ort 
Attorney Gener-al 

W0.1tEG 

Hespectfully submitted, 

vr. 0, JACKSON 
Assistant Attorney General 
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