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M{?EAGE FEES: Marshal, sheriff or other officer‘opeiﬁting uﬁder
= Sec. 13414, R. S. 1939, entitled to charge ten
cents for each mile actually traveled in completing

service of process, when served more than five
mlles from place where issued.
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Honorable George Kltchen, Marshal

Kansas Clty Court of Appeals ‘
Kansas Clty, Misaouri : , '

Dear lir. Kitchen:

Your letter of May 8th addressed to the Attorney .
General, requesting an oplinlion of this department, 1s here-
by aclmowledged. Your letter of request 1s as follows:

"Will you kindly glve me an opinion
on the matter of mileage in serving
writs or orders from this court when
gserved more than flve miles from this
court house?

"For a number of years I have acted
under what 1s now Sectlon 13414, R. 3,
Mo, 1939, which speclfles that the
sheriff 'shall be allowed 3 3 ¥# ten
cents for each mlle actually traveled
in sarving any venlre summons, writ,
subpoena or other order of court,!?

- When John i, Dalton weas larshal of the
Supreme Court, lho advised that that
Court permitted him to charge ten cents
for each mlle traveled, that is, on
the round trip.-

"Tho prosent situation arises from
service of a writ of habeas corpus
sorved in St. Joseph, Mlssourl. It
ls 55 mlles from the Court House hera
to the Court House in St. Joseph, or
110 mllcs round trip. Am I ontitled
to tax as costs nmlleage of (5.560, or
$11.,00 as has always been the custom?
If the mlleage 1s computod one way,
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it will, of course mean that I c¢ould
charge mlleage golng to the destina-
“tion and have to dead-head back, or
in other words, charge flve cents per
mile for miles actually travelad."

The questlion Involved seems to call for a construc-
tion of Sectlon 13414, R, S. Mo. 1939, whlch scctlon provides
as followss

"sheriffs, county marshals or other
officers shall be allowed for theilr
- services in criminal cases and in all o
proceedings for contempt or attach-
ment as followas Ten cents for each
mile actually traveled in saving
(serving) any venire summons, wrlt,
aubposna or other order of court when
served more than five miles from the
place where the court ls helds Pro=
vided, that such mlleage shall not be
charged for more than one witness sub-
poenasd or venlre summons or other
wrlit ssrved in the same cause on the
sama trip." '

While this question has not been passed upon by the
courts in this State, still 1t would appear, from the declsions
of other states where the same questlon has arisen, that a
broad interprettion of our statute should be applied. Corpus
Juris, Vol. 57, page 1131, par. 1199, says the followlngs

"lixcept in some Jjurlsdlctlons, statutoes

j relating to the miloage of sherlffs

| and constables are construed to allow
mlleage on a clrcular or round trip
basls, or, in other words, for each mlle
traveled on the journey not only golng
“but also returning.”

With roforonce to shoriff's feea, the courts of
Colorado and Kansas have hold that such officor 1s entitled
to mlleage on tho. roturn trilp whon serving lepal process.
Cited in support of thils are the following:
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’ Sérgent ve LaPlata County, 21 Colo. 1583

"In counties of tho fourth class the
y shoriff 1s entltlaed for sorving a
, S mlttinus to mlleage of ten cents per
mile in golng to and returning from
the place to which he takes a prisoner,
and also to twenty cents per mile for
the dlstance traveled whlle he has the
prisoner in charge,"

Norton v, Slums, 85 Kans, 822, holds tho following:

"Under the statutory provision fixing
the compensation of the shoriff for
travel In serving or endeavoring to
serve process the mileapge 1z to be com-
puted on the round-trlp basis, giving
him ten cents per mile or fraction of

a mlle on the whole journey, He 1is

not entitled to the full fee for the
fractlon on tho golilng trip and for
another fraction on the returnins trip,"

. With raspoct to mileage allowed the shoeriff and
marshal oporatlng undor the above section (13414), 1t is
apperent that they arc ontitled to charge ton conts a mile
for ocach mllo actually travelod in serving venire summons ,
writs, subpoonas or other orders of tho court when served
more than flve miles from the place whore tho court is held,

_ In serving such wrlts, orvders, etc.,, service 1a not
complote until a reburn is made. A roturn is mude upon the
officer returning tho samo to tho court from which he received
it. Yhus, 1t would take the vound trip to complete service
on any of such processg lssvsd by the court, and tho miloage
should be computod upon tho trip, both golng and roturning.,

Conclusion

Thorofore, 1t is tho opinlon of this department that
when o marshal, shoriif-or other ofificoer shall serve venire
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gunmons, wrlt, subpoena or othor order of the court, when such
service 1s more than five milos from tho place where the court
is held, he ls entitled %o charge ten cents a mlle for each
mile traveled whlle going and returning from and to the court
which 1ssued such process,

Respecitfully submltted,

GORDON ¥. WBIR ‘
Asclstant Attorney General

APPROVIDS

Je. I, TAYLOR
Attorney Genoral




