PUBLIC RECORDS:

When servicemen becowme entitled to certified

copies of records free of chargs.

must be recorded free of charge.

Discharges
Recorders

are not authorized by stetute to charge for

meking cossssevkisbgdess copies of records.,
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Honorable Ldwin Frieze
Prosecuting Attorney of

Dade County

Greenfleld, NMissouri

Dear lir, Frieze:

Your letter of Hay 17, 1945, requesting an
ovinion on charges to be made by County llecorders
for making certifled coplies of marriage licenses,
and certified copies of discharges for servicemen,
and the recording of discharges of members of the
Armed Forces, has been received.

Your letter states:

"W1ll you kindly render me an
opinion as to charges the le=-
corder of Deeds should make in
connection with the following:

e

Certified copies of Mar=-

riage License before one enters
the service but obtalined for
the purpose of securing their
allowence for wife and children
should they be inducted.,

"2

Hecording the discharge of

members of the armed forces.

"s.

Certifled coples of Dis=-

charges when they are obtained

to be used for the purpose of se=-
curing employment, or as some
case because the soldier wishes
to have a copy to carry with him
instead of the original,

"I understand that certified copiles
of discharges needed for making
2 claim on the government are to
be furnished free of charge. Is
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this correct?

"Kindly advise coneerning the
above, when to charge and what
the customary charge is."

Sectlion 3366, Artiele 2, Chapter 20, . 5. Mo.
1939, requiring marriage licenses to be recorded by the
ecorders of Deeds of the several counties of the State,
is as follows:

"The recorder shall record all
marrisge licenses issued in a
well=bound book kept for that
purpose, with the return there-
on, for which he shall receive
a fee of one dollar, to be paid
for bg the person obtaining the
same ,

The Kansas City Court of Appeals in the case of
State ex rel, Stephens vs, Moore, 968 Mo, App. Hep. 431,
construed our marrlage license statutes, and particularly
the Section requiring the recording of such licenses. In
holding that such records are public records, the Court,
l.cs 435, said:

"The manifest purpose of the mare
riage~license statute was to make
such licenses, returns thereto, and
certificates of marriage, publie
records so as to glve notice to all
the world of the occurrence to which
they severally relate., Thelr con=-
tents thereby become matters of
publiec knowledge because the law
requires them to be kept, authorized
them to be used, and secures to all
persons accecss to them, thet knowl-
edge of them may be public, # # # "

Section 15077, R.S. Mo, 1939, Article 7, Chapter
121, is as follows:

"Whenever a certified copy or copiles
of any public record in the state of
Missouri are required to perfect the
claim of any soldier, sailor or marine.
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in service or honorably discharged,
or any dependent of such soldier,
sailor or marine, for a United CStates
pension, or any other elaim upon the
government .of the United States, they
shall, upon request be furnished by
the custodian of such records without
any fee or compensation therefor,"

Said Article 7, Chapter 121, was amended by the
Laws of Missouri, 1943, page 643, by adding thereto Section
15077a, which is as follows?

"Any person who is the holder of a
discharge from the Armed Forces of
the United States may demand that
said discharge be recorded by the
recorder of deeds of any county in
this State, including the recorder
of deeds of the City of St, Louis,
and 1t shall be the duty of said
recorder of deeds to record said
discharge without any fee or com=
pensation therefor,"

1

Section 15077, R.5. Mo, 1939, supra, answers the
first one of your inquiries. This Section provides that
whenever a certified copy of any public record is required
by a serviceman, or by any dependent of such serviceman,
for a pension or any other claim upon the Government of the
United States, such copies shall be furnighed free of charge.
But we believe the applicant would, in order to come under
the terms of sald Section, have to be in the gervice of the
United States, or he would have to have been in the service
and be discharged therefrom, Becoming a serviceman would
require the administering of the requlred ocecth after enliste-
ment or induction, as we view it,

Section 15077a, Laws of Misgsouri, 1943, page 643,
supra, answers the second inquiry in your letter, This
Section is positive in its requirement that any serviceman
who holds & discharge from the Armed Forces of the United
States may heve his discharce recorded by the Hecorder of
Deeds of any county in this State, free of charge,

A careful reading of our stetutes doeg not disclose
any statute requifing a Hecorder of Deeds to furnish a cer-
tifled copy of a discharge for a serviceman 1f the service=
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man wishes to have the copy for the purpose only of secur-
ing employment or to carry with him instead of the origi-
nal,

Reverting to Seetion 15077, LR.%. Mo. 1939, we find
that that Section designates the causes or purposes for
which a servigceman may obtain a certiflied copy of any pube
lic record free of charge. These grounds are, to perfect
the ec¢laim of any soldier, sallor or marine in service or
honorably discharged, or of any dependent of any such sol=-
dier, sailor or marine, for a United States pension, or any
other claim.upon the Government of the United States.

Following the well-known rule of construction of
statutes that where certain subjects and matters are es-
pecially mentioned by a statute, all other subjects are
thereby excluded from the terms of the statute. This
statute, by naming the purposes for which such certified
copy of a record may be had free of charge, we think, ex-
cludes every other purpose for which such copies would be
desired, and consequently, a charge could be made for such
certified coples if desired only for the purpose of secur-
ing employment or to be carried about by the serviceman,

There i1s no such thing permitted by law as charge-
ing "customary" fees for services performed by public of-
ficers, Thelr services are held in law to be without com=
pensation unless compensation 1s provided by statute. It
was 80 held by our Supreme Court in the case of Nodaway
County vs. Kidder, 129 S. V. (2d) 857, where the Court, l.c.
860, sald:

"The general rule is that the
rendition of services by a pub=-

lic offlecer is deemed to be gra=-
tuitous, unless a compensation
therefor 1s provided by statute.

If the statute provides compensa-
tion in a particular mode or man=-
ner, then the officer is confined
to that manney and is entitled to
no other or further compensation or
to any different mode of securing
same, Such statutes, too must be
strictly construed as agalnst the
officer, State ex rel. Evans v.
Gordon, 245 Mo, 12, 28, 149 S.VW.
6383 King v, Hiverland Levee Dist.,
218 Mo, App. 490, 493, 279 S.W. 195,
1963 State ex rel, VWedeking v.
McCracken, 60 Mo, App, 650, 656,
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"It 1s well established that a pub=-
lic officer claiming compensation
for official duties performed must
polnt out the statute authorizing
such payment. State ex rel, Buder
ve Hackmann, 305 Mo, 342, 265 S. V.
632, 5343 State ex rel, Linn County
Ve Adams, 172 Mo, 1, 7, 72 S. V. 655}

i Will%aml ve Chariton County, 85 Mo,
645,

Statutes respecting the charging of fees by publie
officers are strietly construed agalnst the officers. It
is s0 held in the case of Smith vs, Pettis County, 136 S.U.
(2d) 282, l.c., 285, where our Supreme Court, said:

"The rule is established that the

right of a public official to com=
pensation must be. founded on a stat-
ute, It is equally established that
such a statute I8 strictly construed
against the officer. Nodaway County

Ve xiddﬂr’ ko, Sup., 120 S. VW, 24 857:
Ward v, Christian County, 541 Mo, 1115,
111 S, W, 24 182, # 3 & %

Sectlon 13426, H.S. Mo. 1939, fixing the fees of
llecorders, is as follows:

"lecorders shall be allowed fees for
thelr services as follows:

"For recording every deed of instrue
ment, for every hundred words......$0.10
In addition to the above fee for re-
cording deeds, they shall be allowed

for recording every such instrument
relating to real estate, a fee of

ten cents, as a compensation for

making and preserving direct and
inverted indexes to every book con=-
talning deeds affecting real estate,

For every certificete and seal ..... .50
For recording a plat of survey,

if not more than six courses........ .40
For every course sbove six of

the samé..v«.s. L T g AP NP T At ¢ .
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"For coples of plats, if not
more than six courses . . . «40
For every course above six . ,02"

Diligent and careful search has faliled to discover
any other or further statute of Missouri, authorizing Re-
corders to make any further charge for their services, and
we find no statute whatever, permitting Hecorders to make a
charge for making coples of records of their offices, but
they may charge 50.50 for attaching certificate and seal
to a copy of a record, except as is provided in sald Section
15077, supra.

CONCLUSION,
It is, therefore, the opinion of this Department:

1) That before any person or his dependents under
the terms of Section 15077, R.5. Mo, 1939, would be entitled
to a certified copy of any publiec record, free of charge, such
person would have to be actually sworn in in the service of
the United States Armed Forces, or be discharged from service
in such Forces.

2) That discharge papers of members of the Armed
Forces of the United States must be recorded by lecorders of
Deeds in the several counties In thls State, free of charge.

3) That servicemen would not be entitled to certified
coples of discharges free of charge to be used for the purpose
of securing employment or merely to have such coples to carry
about with them,

4) That no fee or charge may lawfully be made by He=
corders of the counties of this State for making copies of
records in their offices, but they may charge $0,50 under the
provisions of Section 13426, supra, for a certificate and seal
attached to a copy of any record in such offices, except those
exempted under Section 15077, supra,

Hespectfully submitted,

GEORGE W. CROWLEY

Asslstant Attorney General
APPROVED:

J. E, TAYLOR
Attorney General

GWC:ir



