TAXATTON AND REVENUE: Duties enjoined upon County Collectors
under the provisions of Article 9 of
Chapter 74, R. S. Mo. 1939.

Aupust 3, 1945 F l L E D

ol

Honorable Clarence Fvans, Chairman
State Tax Commission of Missouri
Jefferson City, lMissouri

Dear Sir:

Reference is made to your letter dated July 23, 1945,
requesting an oninion of this office, and reading as follows:

"We have been asked the following ques-
tions by lir, Jesse &, Smith, County Col-
lector of Greene County, Missouri, rela-
tive to the Jones !lungzer Law:!

"Sec. 11132.

‘How soon after the sale shall the Col-
lector turn the surplus funds (surplus
bids above taxes and expenses ol sale) to
the Treasurer? Who 1s the person entitled
to the surplus, wien may he have it and
what 1s the effect of liens, mortzages,
Judments, etec.? If the Collector has
doubt as to whom he shall pay the surplus
or who is antitled thereto, does he have
to obtaln permission from any county of-
ficer or court to transfer the money to
the Treasurer or does he act on his own
authority?

"Sec. 11145,

‘Does the party redeeming the property
have to pay the full amount of the pur-
chase price including taxes, expenses of
sale, interest and the amount of the sur-
plus bid? If he must pay the surplus bid
in addition to the taxes etc., what does
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the Collector do with the additionsl sur-
plus then in his hands, ho slso hoving
the surplus originally paid by the pur-
chaser or same being in the hands of the
Treasurer? Acocording to the Certiricate
of ledemption as supplied by the Tax Com-
mission there is no spuce provided to in-
sert the surplus, but Sec, 11145 reads
*the full sum o the purochase monoy named
in the certificate'?

"SaCe 11159 .

"How long is the Collector supposed to
hold the surplus funds after sale before
making & list of same end peying the sur-
plus into the Countiy Treasury? Does the
fact that the owners of the land at time
of sale are known, even though the Collec-
tor has reason to beileve that bee use in-
terests other than the owners in the land
will prevent his olaiming the surplus, mean
that the Collector does not turn the sur-
plus applying to this particul.r plece of
land over to the Treasurer alonz with the
balance of =such funds in his hands?

*Y2 would greatly appreclate your opinion
of these saecotions.”

In the consideration of the matters involvad, we will
meke the same division in accordance with the three statutes
referred to in your letter aes you have used in your opinion
request,

Sﬁotion 11132._ Re So :-'.!0._, 1939

Section 11132, R. S, Mo., 1939, rcads as follows:

"Where such salse is made, the purchaser at
suchh sale shall imuedlately pay the amount
of his bld to the collector, who shall pay
the surplus, if any, to the person entitled
thereto; or if he has doubt, or a dispute
arises as %o the proper person, the same



Honorable Clarence Evans -3=- August 3, 1945

shall be pald into the county treasury

to be held for the use and benefit of the
person entitled thereto. In case the pur-
chaser fails to pay his bid, the land shall
be again forthwith offered for sale the
same a8 if no sale had been made, and the
purchaser so feiling shall forfeit and pay
for the use of the distributive county
school Tfund of the county & penalty of
twenty-rive per cent of the amount of his
bid, to be recovered by action of debt in
the name of the collector, before any
Justice of the peace, or court having jJuris-
diction, and the prosecuting attorney shall
conduct such suit, and for his serviges a
fee of five dollars shall be taxed against
such delincuent purchaser.”

No definite time is expressly fixed by the nrovisions
of this statute as to when the collector shall pay the sur-
plus to the treasurer. The general rule with respect to the
time of performance of duties imposed upon an officer, where
such time is not expressly fixed by the law imposing the
duty, is found in bfficers, 46 C. J., par. 305, from which
we quote:

"Diligence, integrity, and intelligent
disoretion in the diséharge of their duties

are required of public officers, particu-
larly where the rights of the gublio may be
jeopardized by their negleot, * * * n

To the same effect is the decision in the case of State
ex rel, v. Turner, 43 S, W. (2d) 594, 1, c. 598, from which we
quote:

"Where a statute reguires an act to be done,
it must be performed with a reasonable de-
gree of diligence, care, and prudence. TFall-
ure to so perform that duty 1s in law negli-
gence."
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This prineiple wae sgein reiterated by the Suprene
Court of Missouri in the cese of State ex rel, v. Priest,
152 3, W, (2d) 109, 1. oc. 112:

"Thue dilicence on the part of the clerk,
of course, reguires that he perform such
acts as he is required to perform by law
with reasonable celerity and within & rea-
sonable time,"”

Trom the above cases, we come to the conclusion that
the collector 1is entitled to a reasonable time after the re-
ceipt of the surplus funds by him in which to pay the same
to the treasurer. "Reasonable,"” in the premises, would no-
doubt be a relative term, particularly in view of the fact
tnat the collector 1s first reguired to pay the surplus to
any person entitled thereto, and it 1s only when a doubt
exists in hie mind as to the person entitled to such surplus,
or a dispute arises as to the proper person, that the col-
leoctor pays the surplus to the treasurer.

In this connection, we direct your attention to Seotion
11159, R. S. Moe, 1939, which will be discussed more at lensth,
infra, but which does specifically provide for the payment of
the surplus to the trcasurer in the event that no owner or
owners, azent or agenis can be found. The time in whieh such
payment 18 to be made under these special and particular cir-
cumstances will be discussed in connection with that statute,

The person entitled to the surplus is the owner of the
property ageinst whom it has been sold for the delinquent
taxes, subject, of course, to outstanding mortgages, Jjudgment
liens, etc. In view of the innumerable conflicts which might
arise regarding the determination of the person entitled to
the surplus, protection hae Dbeem grantsd the collector by the
provisions of Section 11132, which permit him, in the event
of a dcubt or a dispute arising, to pay the money into the
county treasury, leaving the claimants to rccourss to the
courts for an adjudication of their rights with respect there-
to.

We belleve that the plain terms of the statute permit
the collector, upon hig own initiative, tc pzy the surplus to
the treasurer in the event a doubt exists in the mind of the
collector as to the proper person entitled to receive such
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surplus. In those circumstances, we do not believe it neces-
sary for the collector to obtain an order from the county
court.

Section 111456, R. S, Mo,, 1939

Section 11145, R, S. Mo,, 1939, reads as follows:

"The owner or occupant of any land or lot
sold for texes, or any other persons hav-
ing an interest therein, wmay redeem the

gsame at any time during the two years next
ensuing, in the followlng manner: By pay-
ing to the county collector, for the use

of the purchaser, his heirs or assigns, the
full sum of the purchase money named in his
certificate of purchase and all the costs

of the sale together with interest at the
rate specified in such certificate, not to
exceed ten per centum annually, with all
subsequent taxes which have been paid there-
on by the purchaser, his heirs or assigns,
with interest at the rate of eight per
centum per snnum on such taxes subseguently
pald, and in addition thereto the person
redeeming any land shall pay the costs in-
cident to entry of recital of such redemp-
tion. Upon deposit with the county col=~
lector of the amount necessary to redeem

as herein provided, it shall be the duty of
the county collector to mail to the pur-
chaser, his heirs or assigns, at the last
postoffice address if known, and if not
known, then to the address of the purchas-
er us shown in the record of the certifi-
cate of purchese, notice of such deposit

for redemption. Such notice, siven as here-
in provided, shall stop payment to the pur-
chaser, his heirs or assigns, of any fur-
ther interest or pemalty. In case the party
purchasing said land, his heirs or assigns,
falls to take a tax deed for the land so pur-
chased within six months after the expiration
of the two years next following the date of
gale, no interest shall be chorged or col-
lected from the redemntioner after that time."
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We think the first question you have proposed with re-
spect to this statute is answered by thls portion thereof:

"By paying to the county collector, * *
the full sum of the purchase money named
in his certificate of purchase and all
the costs of the sale together with in-
terest at the rate specified in such cer-
tificate, * * * with all subsequent taxes
which have been paid thereon by the pur-
chaser, his heirs or assigns, with in-
terest at the rate of eight per centum
per annum on such taxes subsequently paid,
and in addition thereto the person redeem=-
ing any land shall pay the costs incident
to entry of recital of such redemption.”

We believe that the second question you have proposed
respecting this statute is answered by the provision therein
which reads as follows:

"By paying to the county collector, for the
233 gf the purchaser, his heirs or assigns,
"

This discloses that all excess payments made by the per-
son redeceming the property are to go to the original purchaser
at the tax sale. There will be no duplication of surplus funds
in the hands of the collector, inasmuch as the original surplus
arising at the sale 1s required by the provisions of Section
11132, R. S, Mo., 1939, quoted supra, to be paid to the "person
entitied thereto."” Upon redemption, the surplus is repaid to
the purchaser, his heirs or assigns, to reimburse him for the
amount which he had paid at such original sale,

Section 11159, K, S, Mo.,, 1939

Section 111592, R. S. Vo,, 1939, reads as follows:

"When real estate has been sold for taxes
or other debt by the sheriff or collector of
any county within the state of Missouri, and
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the same sells for a greater amount than
the debt or tiuxes and all eosts in the ocase,
and the owner or owners, agent or agents
cannot be found, it shall be the duty of
the sheriff or collector of the county, when
such sale has been or may hereafter be made,
to mske a written statement describins cach
parcel or tract of land sold by him for a
greater amount then the debt or taxes and
all costs in the case, and for which no
owner or owners, agent or agents can be
found, together with the amount of surplus
money in each case, vhich statement shall
be subsoribed and sworn to by the sheriff
or collector makins the same before some of-
ficer compectent to administer oaths within
this state, and then presented to the county
court of the county where such sale has been
or may hereafter be made; and on the approval
of the statement by the court, the sheriff or
collector making the same shall pay the said
surplus money into the county treasury, take
the receipt in duplicate of sald treasurer
for sald overplus of money and retain one of
tlie sald duplicate rcceipts himselr and file
the other with the county court, and there-
upon the court shall charge -ald treasurer
with said amount. And =aid treasurer shall
place such moneys to the credit of the school
fund of the county, to be held in trust for
the term of twenty years for the owner or
owners or thelr legal representatives. And
at the end of twenty years, if such fund shall
. not be called for, then it shall bacome a per-
manent school fund of the county. County
courts shall compecl owners or agents to make
satisfactory proof of their claims before re-~
celving their money: Provided, that no county
shall pay interest to The clalmant of any such
fund.” ' ’

We .believe that your first gquestion respecting this stat-
ute is uznswered by the discussion under Section 11132, supra,
Here, azain, the collector 1= charged with doinz certain acts
with respect to determining to whom the surplus should be paid,
and under the general rule relating to the time when such acts
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must be done, we believe thut he would have a reasonable time
within which to determine that the owner or owners, his or
their agent or agents cannot be found. You will note that
Section 11159 is & speciul statute dealing only with the sit-
uation when the owner or owners, his or their agent or agents
cannot be found.

. With respect to your second guestion, we belicve that
if the conditions enumerated therein are such as to create a
doubt in the mind of the collector as to whom the surplus
should be paid, he should proceed under the provisions of Sec=-
tion 11152, which permit him, in such cases, to deposit the
money with the treasurer,

w ONC LUSION

In the premises, we are of the opinion:

(1) That under the provisions ol Section 11132, R. S.
Mo., 1959, the collector has a reasonable time after the sale
of lands for delinquent texes to turn the surplus arising
therefrom into the county treasury;

(2) Thut the person entitled to such surplus is the
owner of such real property so sold, subject to the rights of
the owners of existing mortgages or Judgmeut liens, and that
such surplus should be paid to the person sntitled thereto
within a reasonable time;

(3) That if a doubt exists in the mind of the collec~-
tor as to whom such surplus should be paid, he is authorized
under the provisions of Section 11152, R. 5. Mo., 1939, to
pay such surplus into the county treasury without the order
of any court;

(4) That the person redeeming real property from sale
for delinquent taxes must pay to the collector the full sum
of the purchase money named In his certificate of purchase
and all the costs of the sale, together with interest at the
rate specified in such certificate, with all subsequent taxes
which have been paid thereon by the purchaser, his heirs or
assigns, with interest at the rate of eight per centum per
annum on such taxes subseguently paid, and sn amount suffi-
cient to pay the costs incident to entry of recital of such
redemption;

(5) That the surplus then in the hands of the collec-
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tor arieing by virtue of =such redemption shall be pald by the
collector to the vurchaser at the original ssle, or his heirs
or assigns; '

(6) That the collector has a reasonabls time under the
provisions of Section 11159, R. 5. Mo.,, 1939, within vhich to
ascertain whether or not the owner or owners, his or their
agent or agents may be found, and that it is only after fail-
ing to find such owner or owners, his or their agent or agents,
that the collector is required to file the statement described
in Section 11159; and

(7) That if a doubt exists in the mind of the colleo-
tor as to whom he should pay the surplus, he should pay =such
surplus into the county treasury in order that claimants there-
of may establish their rights thereteo in a court having juris-
diotion to adjudicate such claims,

Respectfully submitted,
WILL ¥, BERRY, Jr.
iepistant fttorney General

APPROVLLL:

J. E, TAYLOR
Attorney General
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