MAGISTEATE s jualifications for office g: ;;gistrate:ugcez
OFFICERS: Section 25, Article V, of the Constitution oI
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Honorable Joseph N. Brown
Prosecuting Attorney
Greene County
Springfield, Missouri

Dear 3Sir:

This will acknowledge receipt of your letter requesting
an official opinion from this department, which reads:

"I have been asked to write you
requesting an opinion as to whet-
her or not a person who at the
present time occuples the office
of county judge is eligible as a
candidate for the office of mag-
istrate provided in Sec. 25, Art.
5 of the New Constitution, con-
sldered in connection with Sec.
2482, R, S, Mo. 1939,

"It is my opinion that the answer

to this question is in the negative,
however, the person in question de-
sires an opinion from your office."

We are assuming in answering this request that same is made
for the reason that the County Judge in question is not now
licensed to practice law in the State of Missouri., Under Sec-
tion 25, Article V of the Constitution of Missourl 1945, if
sald County Judge 1s a qualified voter of the state, resident of
the County, twenty-two years of age and licensed to practice law
in this state, or had heretofore at any time served as a Justice
of the Peace in this state for at least four years, he could
qualify for the office of maglstrate under the 1945 Constitution,

Section 25, supra, reads in part as follows:

"% % #Judges of probate and magistrate
courts shall be qualified voters of this
state, and residents of the county. Pro-
bate Jjudges shall be at least twenty five
and maglstrates at least twenty two years
of age. Every Jjudge and magistrate shall
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be licensed to practice law in this state,
except that probate judses now in office may
succeed themselves as probate Judges without
being so licensed, and except that persons
who are now Justices of the peace, or who
have heretofore been justices of the peace in
this state for at least four years, shall

be eligible to the office of magistrate with~
out being so licensed,"

The writer 1is unable to understand why you refer to section
2482, R. S. Mo, 1939, which provision merely provides that each
judge of the County Court shall be a conservator of the peace
throughout his County. The mere fact that he 1s made a conser-
vator of the peace does not qualify him as a justice of the ‘
peace and because the County Court has, under the law, a cone
current duty with that of the justice of the peace will not of
itself qualify him for the office of magistrate under section
25, supra.

CONCLUSION

It is, therefore, the opinion of this department that if the
County Judge in question is not licensed to practice law in this
state or has not heretofore been a justice of the peace at least
four years and cannot meet the other qualifications contsined in
section 25, Article V, Constitution of Missouri 1945, said County
Court is not eligible for the office of magistrate under section
25, Article V, Constitution of Missourl, 1945,

Respectfully submitted,

AUBREY R. HAMMETT, JR.
Assistant Attorney General

APPROVED

J. E. TAYDOR

Attorney General
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