LLEOR s Sec. 10175 authorizing 5 days' pay to be withheld by
employer from employees'! wages, does not control the
disposition of the sums withheld.,
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Mr, Orville S. Traylor,
Commissioner of Labor,
Jefferson City, Missouri.

Dear Sirs

Your letter of Kay 11, 1944, is as follows:

"This department has been requested to give a
ruling on certain parts of Sectlion 10175, R.S.
1939,

"l., Under this statute, can a menufacturer
pay over union dues direct to the union al-
though employees do not assign such fees to
the union?

"2. If a mamufacturer is required to pay over
union dues direct to the union by federal laws
or by federal regulations such as the War Labor
Board, are they not in violation of this statute,
particularly if the employee is not a member of
such union?

"3. Would the above answers be influenced by
the fact that the manufacturer is engaged in
interstate commerce or intrastate commerce?

"We would appreciate your opinion on this section
a8 soon &as possivle as we have several inquiries
concerning same,"

Sectlion 10175, R. 8. Mo. 1939, provides;

"The employees of the operators of all manufac-
toriea, including plate-~glass manufactories, oper=-
ated within this state shall be regularly paid in
full of all wages due them at least once in every
fifteen days, in lawful money, and at no pay day
shall there be withheld from the earnings of any
employee any sum to exceed the amount due him for



Mr, Orville 8. Traylor, -l 5=l0=dd,

his labor for five days next preceding any

such pay day. Any such operator who falls

and refuses to pay hle employees, thelr agents,
assigna or anyone duly authorized to collect such
wages, a8 in this section provided, shall become
immediately lisble to any such employee, his agents
or assigns for an amount double the sum due such
employee at the time of such fallure to pay the
wages due, to be recovered by civil action in any
court of competent Jjurisdiction within this state,
and no employee, within the meaning of this sec-
tion, shall be deemed to have waived any right
accruing to him under this section by any contract
he may make contrary to the provisions hereof."

The pertinent part of this section applicable to the
questions p-esented is that "at no pay day shall there be withe-
held from the earnings of any employee any sum to exceed the
amount due him for his labor for five days next preceding any
such pay day". This provision when considered with the fact
that wages must be pald "every fifteen days" makes it at once
apparent that on such pay day the employer may withhold ap=-
proximately one-~third of the employee's wages, assuming, of-
course, that the dal 1y wage is falrly constant. That apparent
fact makes it ynnecessary to consider the situation that might
arise if the withholding for union dues exceeded the amount
authoriged to be withheld, because no monthly dues of a union
are in excess of approximately one-third of the members monthly
earnings.

This leaves the question: Does this statute control
what the employer shall do with the amcunts withheld? The
section states that "Any such operator who falls and refuses
to pay his employees # # # as in this section provided" (l.e,
every fifteen days, at which time five days' wages may be withe
held) shall become immedlately liable to any such employee # # #
for an amount double the sum due, # # # to be recovered in any
court of competent jurisdiction# # ," Thus it appears that the
statute in no way appllies to the dlsposition of the amount withe
held. For example, assume the employee's wage is §1l.00 per dayj;
that on pay day there is due him §15.00, but that the employer
withholds $6.00 which is $1.00 more then five days' pay. In
such case this statute would authorize the employee to recover
$30.00 or double the amount due at the time of fallure to pay
the wages as prescribed in the statute, but this is all it
covers,
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If wages, within the limit prescribed, are withheld
wrongfully, or the withheld portion 1s wrongfully disposed
of, the employee has ample redress in the courts by ordinary
legal action., The dlspute that would thus exlst is one be-
tween the employer and employee, and is not within the terms
of Section 10175 R. 8. Ho., 1939.

Questions one and two presented fall in this latter
category and do not come within the terms of the statute unless
the amounts withheld should be in excess of that authoriged.
This view renders i1t unnecessary to consider the third question.

CONCLUSION.

It, therefore, is our opinion that Seetion 10175, R.S.
Mo. 1939, does not apply to the amount withheld by an employer
from the employvee's wages, except where the sum should exceed
the amount authorigzed to be withheld, and further that sald

section does not control the disposition of amounts withheld
by the employer.

Respectfully submitted,

LAWRENCE L. BRADLEY
Assistant Attormey-General

APPROVEDs

ROY MoKIT K
Attorney-General,
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