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PROBATE : Probate Judges of counties nos having, or
JUDGE. which shall hereafter have less than 19,000
population, shall charge the fee, authorized
by statute, for each official act performed
by him as such offieer, He shall at the

end of each month, meke and file a report
with the County Clerk. 1. Of all fees earned
and collected. 2. All fees earned but not
collected, The fees collected for (a)
Solemnization of marriages and (b) Hearing
and determning inheritance tax matters may
be retained by the Probate Judge and no
accounting 1s required.
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Jenuary 5, 1944

.~ | FILED
Hongrable Jos. V. Pitts }'fj | ///
Judge and Ex-0fficlo Clerk

Douglas County
Ava, Missouri

Dear Judge Pitts:

Your letter, requesting am opinion in regard
to fees collectible by Probate Judges, hes been
hended to me for attention. Such letter, omit-
ting taption and signature, is as follows:

"I wrote to you last week in re. Report to
Co. Court & turning over fees~- No reply &
I presume you are cetting Atty. General's
opinion.)

"Wiell to-day I commenced keeping account
of every ltem of work & at 5:00 I have
cared for 1 THansfer of Title .25
4 A “idavits of Draftees for deferment.

"I have been all along caring for Affidavits
for Dependency Benefits~- Deferment Affidavits--
Some months I am sure I have cared for 100
items of such "Free work.,"

"Question- Under the new setup wherein I am
on a "Salery" and my earnings are to be
turned over to our County.

"Will I be permitted to do this 'Free work!
or will I be charged up with it & required
to account for 1t out of my own pocket.

"I cannot afford to account for each seal &
Ctf. .50¢, when I do the work for nothing.

"Our Auditor now here (Ed Hill & Walter Back)
give 1t as their opinion that technecally I
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could be charged up with eny work I do
under my Probate Seal & could be required
to turn the fees over to County.

"Please include answer to this question,
when you answer my former questions.”

A probate Judge must rely entirely upon
statutory authority for the collection of his fees,
and he has no common law right thereto. This thought
is sustained in numerous decisions and from one we
quote:

"The rule ‘s established that the right of
& publiec official to compensation must be
founded upon a statute. It 1s equally
established that such a statute 1s strictly
construed against the officer.”

Nodewey Co. v. Kidder, 129 &. W, (2d) 857
Ward V. Christian County, 111 S. W. (24) 182

In looking to the “tatutes which concerm the
fees allowed to Probate Judges we find that at Section
13398 R. 8. Mo,, 1939, 2 gzeneral provision for the
levy and collection of fees in the connection with
fee orffices. We do not set out this portion because
of the extreme length.

Turning to the next section perteining to
the fees of this offiece, we {ind that at Sectlion
13404, R. S. Mo., 1939, that the fees of a Probate
Judge ere estsblished. This section sets out in
detall and with great particularity the specifie
fee allowed for the di ferent serviees and acts
of this official. The portion of the sct useful
to us in this instance reads as follows:

"% Provided further, that whenever, after
dedueting all reasonable and necessary
expenses for clerk hire, the amount of fees
collected in any one calendar year by or
for any one probate judge in any county

in this state, during his term of offiece,
and irrespective of the date of accrual

of such fees, shall exceed a sum equal

to the annual compensation in the aggre-
gate from all sources and for all duties
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by virtue of the offiee, except the
$1,200,00 allowed for expenses when
holding circult court in other

counties, provided by law for a judge

of the circuilt court having jurisdiction
in such county, then it shell be the
duty of such probate judge to pay such
excess less ten per cent thereof, within
thirty days after the expiration of such
‘year, into the treasury of the county

in which such probate judge holds office,
for the benefit of the school fund of
such county; and whenever at any time
after the expiretion of the term of
offlice of any crobate Jjudge the amount

of fees collected by or for him, irre-~
spective of the date of accrual, shall
exceed the sum equal to the aforesaid
annual compensation provided for a

judge of the cireult court having
jurisdiction in such county, 1t shsll be
the duty o such probate judge to pay
such excess, and all fees therecafter
cecllected by cr for him on account of
fees accrued to him as such probate judge,
less ten per cent thereof, within thirty
deys from the time of collectlon, into
the county treasury for the beneflt of the
school fund.::#"

Looking now to more recent leglslatiom,
which hes glven some concern to those oificers
afecbted, we find that In addition to Sectlion 13404
Re 8. Mo., 1939, the 99th Chapter of Art. 2 has
been enlarged.

The 62nd General Assembly of Missourli, amended
Art. 2, Ch. 99, R. S. Mo., 1939, by adding a new
seetion, which beceme effective lNov. 22, 1943. This
is known as Sec., 13404e and it 1s devoted to the fees
and salaries of Probate Judges 1in counties which
now have or may hereinafter have a population of
less than 19,000 inhabitants. In making provisions
for the disposition of such fees and salaries the
Leglislature set a minimum salary to be paid by the
County Treasury by & warrant drawn by the County
Court. '
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The annual salary to be peid ir morthly
installments is fixed upon & populaetion basis, ranging
from $750.00 in counties having 10,000 inhabitants
or less to $2,400.00 in counties heaving & population
of less than 19,000. The full text of the new section,
134048 R, 8. lo., 1939, reads as followst

"the Judges of the Probate Courts in
-countles which now have or may hereafter

have 2 populastion of less than 19,000
inhabitants shall rscelve for their

services annually, to be paid out of the
County Treasury in equal monthly install-
ments at the end of each month by a warrant
drawn by the County Ccurt upon the County
Treasury ninimum sclaries as follows:

In countles having 10,000 inhabitants or
less, the sum of §750.,00; in counties having
10,000 inhabitants and less than 15,000,

the sum of $1200.00; in counties having

more then 15,000 inhsbltsnts and less than
17,500, the sum of $2,000,00;3 and in counties
having more than 17,500 inhsblitents and less
than 19,000, the sum of {2,400.,00; but should
the yearly sum of fees carned and collected
by any Probate Judge of any such county

and his clerk or clerks, by virtue of the
office, exceed the amount which such Judge
would be entitled Lo receive by reason of

the population of sald county as afore-

said, then such Judge shall be entitled

to retaln the excess subject to the limita-
tions set out in Section 13404 of Article

2, Chapter 99, Revised 3tatutes of Miassouri,
1839, and the County Court shell draw & warrant
or werrants upon the County Tressurer in
favor of such Judge for such excess fees.

It is further provided, that all Probate
Judges In such counties shall at the end

of each and every month after this asct shall
take effect, make and flle with the County
Clerk a report of all fees actudally collected
by him or his clerk during the month, except
fees earned and collected for the solemnization
of marriages and the hearing and determining
. of inheritance tax matters, together with

a report of all such fees ecarned during t he
month but not yet collected, and that he
shall at the end of each month pay over to
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the County Treasurer all monles collected
by him or his clerk during the month which
ere required to be shown in the monthly
report as sbove provided, taking duplicate
recelpts therefor, one of which shall be
filed with the County Clerk, znd every
such Probate Judge shell be lisble on his
official bond for all fees collected and
not eccounted for by him, and paid into
the County Treessury as herein provided.
Approved August 4, 1943."

The guestion as to which census will control

~ in the determinetion cf population upon which the
salary of this officer is based becomes important

at this point. In the sbsence of statutery provision
the last decennial census would control. Nothing

is indiceted in the act (Sec. 13404a) as to Lhow we
are toc determine population. Here 1s what our

court has ssid on thie peoint.

In Stete ex rel O'Connor v, Riedel, 46 S.W. (24d)
131, 1. ce 35, we find:

M2 The number of any county shall, for the
purpose of this section be ascertained by
multiplying the whole number of votes cast

at the last preceding presidential election
by five, until after the population of such

county shell have been ascertained by the
next decennisl census of the United States.ww:"

"How are the populations of the counties to
be now ascertained? There is ro express
language requiring a resort to the 'next!
or eany other decennial census of the
United States. But the implication is
clear that after the occurrence of the
event which puts an end to the further use
of the presidential vote method tHe
populations shall be ascertained from the
official census of the United States. But
which census? One which 1s obsolete for
all except historical or statistiecal
poses? Manlfestly the one at the time

in current use for every other pragtical
parpose-~ the last one. That which is

b Y
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implied in & statute 1s as much a part

of it .as what 1s expvressed. 2 Sutherland
on Stat. Const. (2d. Ed.) Sec. 500 and cases
clted., The contention of the amicil curlae
cennot be sustained,®wul

We have previously discovered that the fees
suthorized by statute must be collected by the Pro-
bate Judge and accounted for by him. And a further
report must be made by him for feses carned and
collected; slso for fees earned but not collected.
there are certain fees which the Probate Judge
may collect =nd for which he is not required to
account for under the statutes eand decisions, Ve
refer to

l. Pees received for solemnlzing of marrlages,
2. Feos recelived fcr hesring and determining
inherlitance tax matiers.
These fees may be retsined by the Probate Judge as
his own., The auvthority for retention of these
- two classes of fees is the new section 13404a vwhiech
expressly excepts them.

See also Smith v. Pettls Co, 133 SW (24) 282
State ex rel Jasper Cos Ve Goss
296 SW 431.

While not specifically raised in your opinion
request, certaln points should be included in our dis-
cuassicn of the recent snactment of the 62nd General
Assembly. At the cutset we would polnt ocut that
Sec. 13404a does not increase the maximum pay allowed
a probate Judge, it only fixes s minimum below which
his compensation may not fall. The maximum compen-
sation of a probate judge under section 13404, after
dedueting a reascnsble amount for clerk hire is
the ssame paid the Clrcult Judge.

{ See State ex rel Jasper Co. v. Cass 296 SW 431;
Smith v. Pettls Co. 136 SW (2d4) 282.)

Thus we see, a probate judge's maximum varies from
eounty to county, depending on the character of the
Judicial circult and the volume of changé of venue
business in the cireuilt. In all circulits the annual
compensation of the C“ircult Judge wlll exceed 2,400,00,
the greatest minimum pay fixed for & probate judge
under 13404a.
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Under 13404a the rrobate judges who draw a
minimum monthly salaery "shall at the end of each
and every month-- make snd file with the Count
Clerk a report of all fees actually collected by
him or his clerk during the month, (exceiting
marriasge and Inherltance tax fees)--=- and that
he shall at the end of the month pay over to the
County Treasurer all monies collected by him or
his cierk dur.ng the month which are required to
Ei'd?oun in the monthly report =-----" (Emphasis
ours) .

If, however, the yearly fees earned and col=-
lected by the judge and his clerk exceed the min-
imum yearly salary under Sec, 13404a then he is
entltled to & warrant on the County Treasurer for
all such excess, where the excess sum, together
with the minimum salary slrcedy wlithdrswm, does
not exceed the amount paid to the Tlrecuit Judge,
together with an additional sum to "cover all

reasonsble i%% n cessary expense for clerk hire."
ee tec, 1 : <

' Under Sece. 2440 R, S, Mo., 1939, a vrobate
Judge 18 auvthorized to avpolnt a clerk "who shsll
be paid by ssld judge." The compensation of the

clerk is paid cut of the judgé's minlmum guarantee
allowed under Sec. 13404a. Now, the Judge, at
the end of the year when he collects his fees
and 1t is determined the amocunt he may retaln under
Sec. 13404 is permitted to retaln a further sum, in
addition to the maximum sllowance, & sum to cover
"all ansonnblo and necessary expenses for clerk
hire. ' .

All oi the above brings us to the conclusion
that the compensation the probate judge pays his
clerk during the year cen not be paid out of fees
earned since the statute specificelly provides that
all fees must monthly be pald inteo the County
Treasurer. The probate judge must pay his cliexk
out of his wminimum salary.
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Getting now to the question as to what
specifie fees the probate judge shall charge. Under
Sec, 13404, cach officlal szct performed by the judge
heas been assigned a speclfic fee to be charged,

We presume the Leglslature intended a charge to bde
made for thesc acta else the particular fees would
not have been set out with such exactitude under
Sece. 134042, the judge must not only make a charge
for his services but he must account fcr same each
month, He is charged with the responsibility and
the statute leaves nothing to his discretion, Under
the new statute he 1s required to perform his duty,
charge the fee authorized, and account for same.

In passing we would observe that there are
certaln courtesies which the probate judge may
extend without any thought of remunerstion. No
prlce tag has been put on these by the Leglslaturs.
Those acts for which the officer shall make a charge
have been enumerated in the statutes end we conclude
that the officer 1s under the duty imposed by his
offiee to make a charge and acoount for same.

Locking now to the matter of the time for
making snd filing the reports required, we read
that the probate judge "shsll at the end of esch
and every month--- make and file & report.”

In this connection we see that section bearlng
on the question.

Section 655 R. 5. NOo., 1939 provides certain

rules for construction of statutes. It provides

among other things " the word 'month' shall mean

a calendar month." A caslendar month 1s not at end
until midnight of the last day of the month., Ap-
Plying this to the requirement of new Section 13404a,
we believe the filing of the report specified shall
teke place as scon thereafter the close of each
month as 1s possible. The soonest possible date
would be the 1lst day of the succeeding month.

. Without trying to become tedious, we have
discussed questions not directly raised in your
letter, however, the thought has come to us thst
in anticlipating these questlons, much time may
be saved the Probate judges and thelr clerks.
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CONCLUSTION.

e — o e — e— -

From the precedingy discussion we therefore
conclude, that with respect to ®ec. 134042 R. S.
Mo,, 1939, a Judge of the probate court should
make & charge for any offlclel aet performed by _
him as such oificer, which said set relates to his
offlelal duties involved in any case in hls court.
That the specifie fee for each service performed
is definitely set out and provided for by statute.
That this offlcer must not only cherge a fee for
each of his officiel acts, but must account for
all fees collected, except solemnization of marrliages
and inheritance tax heering fees, and that this
officer must make & report of these official fees
to the county clerk. urthermore, for fees earned
but not collected, he shall also make a report.
That a probate judge shall not account for fees
collected for takins acknowledgments on deeds
or edministering oaths In situations where these
documents are not involved in, or chargeable to
any estate in his court,

Eespectfully submitted

.. 1. MORRIS

Assistant Attorney Ceneral
APPROVED:
ROY MCKIITRICK

Attorney Generasl

LIM:LeC



