
HEADING . Offi cers : Field Representatives of State 
Service Of f i cer not public officer s . No ~ 
do statutes precl ude holdi ng office 

· of f ield representative and County 
: Treasurer at same time . Off ices are not 

incompatible . 

June 28_ 1944 

Honorable R. Leroy Miller 
Prosecut ing Attorney, 
Grund7 County 
Trenton , Missouri 

Dear Mr . Miller : 
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This ill acknowledge t he rece ipt of your l etter, 
dated May 29, l 944, requesting an opinion of this 
office, wh i ch ia as f ollowsz 

"Mr, Ben W. Gallup , County Treasurer of Grundy 
~~~ty, is desirous of obtaining an appointment 
as i eld Representative of the State Service 
Offi cer ' s Department providing he could receive_ 
this appointment and r etain his offiee as County 
Tr easurer. 

"Mr. Gallup has been Servi ce Officer f or the l ocal 
American Legion Post for the past eight years and 
has taken care of the servicemen's cla i ms for the 
Red Cross since the beginniDg of the war. He 
s tated he would have ample t i me t o attend t o the 
dut ies of the Service Off icer's Field Represen­
tative as he has a deputy in the Treasure~ office 
qualified to carry on in his ~bsence. 

"I ha ve f ound no law to prevent Mr . Gallup from 
being appointed as Field Representative ot the 
State Service Officer 's Department and at the 
same tLme retain his office as County Treasurer . 
The only law I was able to f ind r e lat ive to the 
same was Sect i on 12, Article lV of t he Consti­
tution which refers to members of the gen eral 
assembly; Section 18 , Article lX which ref ers to 
counties of over 200,000 ( t he population of our 
count7 bei ng about 1 5,000); and Section 4 , Art­
i cle XlV which refers to federal and state 
officers. 

"Could I have your opinion on this matter." 
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The rules against holding of t wo officea apply 
only whero the holding of two public officea is invol­
ved. There .:.a no question but that the Cormty Tr easurer 
ia a public officer, but a question ariaea as to wheth­
er a field r epresentative for the state eervice of ficer 
could be considered as a public officer. As ia stated 
in 42 Am. Jur . Sec . 81< 

"The ~rohibition against one person holding mor e 
than one office at the same time has reference 
to o f icea, as dis tinguished from positions in 
the publi c service that do not arise to the 
dignitJ of offices. ~ 

A definition of "public officer" waa civen i n the 
case of State ex rel vo . Bua, 138 Mo.325 at ~age 331. 
There t he court said: 

"A public offi ce i s def ined to be'the right, auth­
ority and duty, created and conferred by l aw, by 
whi ch tor a given por t od, either fi~od by law or 
oneurlng a~ the pleasure of the creat ing power, 
an Jmdividual is invested with sane portion of ~e 
sovereign !'unctions of t he government , to b o ex­
ercised by h~ f or the benefit of t ho public .' 
*** · It can make no di fforonce t ha* tho appointment 
is made by t he sheriff, or that it i s l n the nature 
of an employment , or that tho compensation ma7 
be fixed by contract. The power of appointment 
comes from the state, t he authority i s dorivod from 
tho law and the dut1~ • are exorcised f or the bene­
f it of the public." (The court in the last sen­
tence quoted was speaking of the of fice of deputy 
sheri1'f.) 

In Hudson v . Annear ( Colorado) 75 Pac .2d 587, t he 
court said: 

"Although an office is an employment it does not 
f ollow t hat every employment is an office·; a 
position, the duties of which are undef ined and 
which can b e changed at tho will of the superior, 
ia not an of fice but a mere 'employment' and the 
i ncumbent is not an 'of ficer' but a more ' empl oy­
ee . '" 

There l s no specif'io titl o of "field r epresentative" 
of the ~tate Service Officer in the law but he would 
pr obably come withi n the word "a ssistants" as used 1n 
Sec . 15086 of • B. 28 (82nd Ooneral Assembl7 in Extra 
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Session. ) Section 15086 provides: 

''The said State Service Officer shall employ such 
assistants as may be necessary, and within the 
l imits of runds appropriated for suCh purpose. 
All of such a s sistants shall have served in the 
r~ili tarJ Forces of the United States and ehall 
have been honorably discharged therefrom. The 
State Service Officer shall employ suCh attor ­
neys. consultants, clerks, stenographers and 
employees as ~ay be necessary to proper lJ carrr 
out the provisions of this act, and within the 
l imits of t he funds a ppropriated therefor . " 

Section 15086- A provides• 

' "The s alary of tho State Service Officer shall 
not exceed the sum of $3,600 per year, and 
the salaries of the a ssistants, attorneys, con­
sultants. clerks , stenographers and employees 
shall be determined and f ixed by the State Service 
Officer , subject to the approval of the Governor . " 

Section 15086-D prov1dee: 

"The State Service Officer is , by himself, or 
through hie duly appointed a s sistants, authorized 
to admin~ster oaths , and acknowledge powers of 
a ttorney i n favor of the State Service Officer, 
and suCh other instruments as shall be used 
i n connection with applications and matt er per­
taining .to cl aims of any nat ure against the United 
States of America or any State under any law or l aws 
pertaining to the rights o~ veterans. their legal 
representative• and dependents, l iving within t h e 
State of Missouri . " 

Section 1 5086- E providee: 

"The State Service Officer, his a s sistants , and 
all attorneys, consultn 1ts, employees and per­
sons oommisaioned by the Governor shall not ror 
themselves accept, receive or charge any mone,7, 
article qr thing,Qf vaLue for the performance 
of ~y such servi ce rendered to any veteran, 
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h is or her legal r epre sentatives or dependents, 
at any time or in any manner , and any person 
who shall violate the provisions of this Section 
ahall be dee'1led 13uilty of a mi adamoanor . " 

Sect ion 10384 provides: · 

nThe State Service O£~icer and all subordinates 
and employees of said State Service Offi cer Dhall 
f amiliarize th~msolves with all laws , both fed­
eral and state, relating to the ri~pts o~ ex­
s ervtef ~en and v.omen , t heir l egal repres entati ves 
and de~--ondenta-ll' ::- *' . It shall be tho duty of the 
St ate berv1ce Officer and his assistants to co­
operat e wi th t he several ofticea of the United 
States Employment Service, the United Veteran ' s 
Administration and all other feder a l and state 
offi ces legally concerned wi t h and i nterested 
i n the welfare of veterans and their dependents * {~ -~ " 

These ar~ the s ections 1n the law which r elate to 
the a ssistants and other ~ployeo s of t he State Service 
Officer. The number ; t enure , salary or specific dut ies 
of these a ssistants are not provided for in the law. 

By Section 1 5086-D the State Servic e Otficer can 
empower his assi~tants to administer oaths and acknow­
ledge powers of att orney i n favor of the State Service 
Offi cer . They do not havo the r i ght t o take powers or · 
a ttor ney in their own name . All the powers and dut ies 
under the act are vested i n the State Service Officer 
and he has compl ete char8e over and direction ~r his 
a s si s tants, t heir o~fice does not havo any powor or 
authority i n itself but i s under the minute direction 
of the Stat e Service Offi cer . It doos not seem that 
under these considerations t hese a roistants exercise· 
or have ve s tod in them an7 of tho sovereign power 
of the sta te and h ence t hey co.nnot be considered publ ic 
of'ficora . 

There i s no specifi c r equirement that the c ount y 
treasurer devote al l of hl s t i me to the duties of his 
office . I ndeod 1 Section 1 3799 would infer that the 
county trca~urer ~ould hold another o£f ico. inasmuch; 
as it speoific&llJ excluded eheriffa, marDhalls , clerks, 
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collectors , or deputies of such officers from being 
county- treasurer , thereby ln£err1ng that other office 
holdors not within these groups coul d also llold the 
of fi c e of county treasurer; nor is there anything 
apparent in the laws showln0 the scope of the activ­
i ties oi' these t wo offi ces that would make them i n­
compatible . Aa is stated in 42 Am . Jur . Sec . 70, 
"I ncompatibi lity of offices existo where there is a 
conflict in the duties of the offices, so that the 
performance of the one interferes w~th the per form­
ance of the duties of the other." This would certainly 
not seem to be the ca&e here, the per formance of the 
dut ies of on of theso offices 1ould tn no way con~orn 
or conflict with the other . 

Of course , i t must be pointed out that your count 7 
treasurer must still faithfully and porsovally carry on 
the duties of' the offl oe of co 'nty treasure:r should he 
accept t he position o1 field representative. The fact 
that he may accept another position to occupy part of hia 
time Wl uld not be an ex cuse for neglecting his duties aa 
county t r easurer . See Sec . 1 2828 R. s . Uo ., 1 939, and 
Art . 11, Soc . 18 "1o . Constit ution, which requires an 
officer t o per Ronally devote hie t ime t o the performance 
of the duties cf such off ice. S~e State v . Yager, 250 
Mo. 388, 1 57 S . \~ . 557 amd State v . Stoner. 113 o . 202, 
where the Court said at J88e 206 , 

"The whoJ.eome doctrine that ' public offi ce 1e o. 
publi c trust' was fortified by _ts n~ovision 
de cl aring i t also a per sonal truat and that no 
person should ther9after hold office i n t hia 
atate who did not per sonally devote his t i me to 
the porfarmanoe of his official duties . That he 
may have deput1ee Who under h i 3 sup~rvision and 
<ontrol, nay assist hi~ in the per formance of his 
official runcti r ns, does not a i s pense with, nor 
i n any way lessen his obli~ation to pn~sonnlly 
devote his t i me to the1.r performance . f. .;~ *" 
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CONG.LUSION . 

It is thererore the opinion of this of11ce that 
a field representative for the State Service Orficer 
is not a publi c officer within cons t itutional inhi­
bitions against of ficore holdin~ two off ices at the 
same timeJ nor do the statutes of this state preclude 
the holding of the off ices of field r epresontative and 
county t r easurer a t the same time~ and that these officea 
are not inco1npatible. 

APPROVLDr 

ROY McKI TTRICK 
Attorney Goneral 

llJF:LeC 

RespectfUlly submitted 

HOBERT J . 1 LANAGAN 
Assistant At torney General 


