RIECORDER OF DEEDS: A fee may not be charged by a
Recorder of Deeds for recording
a discharge of a soldier 1n
military service.
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Miss Helen Masterson
Recorder of Deeds
Clay County

Liberty, Missouri

Dear jiiss lastersong

This department aclknowledges receipt of your letter
of September 1, 1944, requesting an opinion of this office.
Your letter is as follows:

"I will apprscilate it very much if you
will glve me your opinion on some phases
of the law regarding the recording of
discharges of those in the armed forces.

"In as much as some of the recorders in
this state are on a salary, and others
operate on a fee basis, this law inter-
preted literally, would throw the expense
of recording discharges on the county, in
some countlies, and on the recorder in
others. I have been informed that in some
of the states in which the recording
official handles work on a fee basis, the
laws relative to recording discharges,
specify that the cost of recording shall
be borne by the county in which the dis-
charge 1is recorded. Since the law in our
state does not so specify, will you kindly
give me your opinion on the following
questionss -

“l. Is it the purpose of thls law that
in some counties the fee for recording
discharges snall be borne by the county,
and in others by the recorder - or
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"2, Would you interpret this law as
meening that the county should bear
this expense in each county in the state?

"3. If the county court 1s willing to
bear the expense of recording discharges
in counties in which the recorder 1is on

a fee basis, is it possible under the law,
for them to do so?

"4, Viould the leglslature have the
authority to force an individual to bear
this expense?

®5. This law makes no limitation as to
what discharges the recorder may be forced
to record. In your opinion should the
person discharged not be an actual resident
of the county 1n which the dilscharge is
recorded, or a resident of suech county at
the time of his entrance into the service?

"I heartily approve of the law 1ln so far as
it provides that this service shall be
furnished veterans without charge, however,

I feel that 1t shows great discrimination
against recorders in certain counties. In
addition to recording discharges free of
charge, the veteran is entitled to as many
certified coples of the record as he requires,
Ho doubt in many counties where this expense
must be borne by the recorder (if that is
your interpretation of the law), with thou-
sands of dlscharges to be recorded and certi-
fled coples to be furnished, the expense of
deputy hire will exceed the foes received in
the office. I am sure that in this county,
and no doubt in many others, 1t will run into
thousands of dollars,

"since this law went into effect we have, of
course, been recording discharges free of
charge and it has made llttle difference as
very few have been recordsd; but I am wonder-
ing what the fate of the recorders will be in
the near future when the boys are discharged
in large numbers."
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Section 15077A, Laws of llesourl, 1943, page 643,
reads as followsg

"any person who 1: the holder of a dis-
charge from the Armed Forces of the
United States may demand that sald dis-
charge be rscorded by the recorder of
desds of any county in this State, Iin=-
cluding the recorder cf deeds of the

City of St. Louls, and 1t shall ve the .
daty of sald reocorder of deeds to rscord
sald discharge without any fee or com-
pensation therefor,"

In view of the plaln words of the anove gquoted section
of the statute no interpretation of the statute 1s required,
and our answer 1s 1. the negative to each of ths flrst three
quesations contalned 1n your inguiry.

Although the fourth question is not too clearly phrased,
we might point out that the Lezislaturs could, of course, re=-
peal the above quoted section end could alsc repsal Section
15077, Re S iloe 1939, and could enact a statute providing for
feea tou be chargoed for recording soldiers' dilscharges, in
which event the individual would be required to bear the ex-
pense, That, of course, 1s not the present state of the law
and 1s wmerely a statement of what mi it Do done v, the Legls-
lature. The atove mentloned sections of the statule are in
full force and effect and provlide that tiwe recorder shall
rec03d these discharges "wilthout any fee or compeusatlion there-
for.

In answer tc the fifth questlion, the exact words of
fection 15077A, supra, provide for the recording b, ths re-
corder of deeds of a discharge' of " person who 18 the
holder of a dischargs from the Armed Forces of the United
States." It 1le clear that this section applies to not only
residents of the Ltate or residents of any particular county
but provides that this free service be rendered to any person
who holds a dlsciharge from the armed forces of the Uﬁited States.
In our opinion thls scatute 1s susceptible of but one inter-
precation and that ls that any member of the armed forces of
the Unlted States may present a dlscharge to be recorded by
the recorder of deeds of any county of this State and he shall
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receive this service from the recorder of deeds absolutely
free of charge.

In the absence of statutory provision providing for
a fee for recording an instrument, a recorder may not charge
a fee, Upholding this statement, is the case of lodavay
County v. Kidder, 129 S, W, (2d4) 857, 860, wherein it is
said:

"The general rule is that the rendition

of services by a public officer is deemed
to be gratulitous, unless a compensation
therefor is provided by statute. If the
statute provides compensation in a
particular mode or manner, then the
officer 1s conflned to that manner and

is entitled to no othsr or further compen=-
sation or to any different mode of sscur-
ing same. Such statutes, too must be
atrictly construed as against the officer.
State ex rel. Lvans v. Gordon, 245 lio, 12,
28, 149 5, W, 638; King v. Riverland Levee
Dist., 218 Moe. App. 490, 493, 279 S, W, 195,
1063 State ex rel. Vedeking ve. licCracken,
60 lio. Appe. 650, 656,

"It 1s well established that a public
efficer claiming compensation for official
duties performed must point out the statute
authorizing: such payment. State ex rel,.
Buder v. Hackmann, 305 loe. 342, 265 S. We
632, 5343 State ex rel. Linn County ve
Adams, 172 lice 1, 7, 72 S. %W, 6553 "illiams
ve Chariton County, 85 loe. 645."

In the event the recorder should attempt to collect
the cost or a fee.from a source other than from a soldiler for
recording the discharge, it would be necessaery for the recorder
to have specific statutory euthority upon which to base the
charge. We lmow of no such suthority,
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The above and foregoing constitutes the opinion
of this department.

Respectfully submltted,

RALPH C,., LASHLY
Assistant Attorney General

APPROVED3

VANE C. THURLO
Acting Attorney General



