
Surplus from tax sale should be paid to person 
en "Iii t.led thereto . In case of redemp"Gion, inter·es t 
should be cnar~ed on tne purchase pric e , co sts 
ana suosequcnt t xes paia by purchaser . 
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FILE _ 
.ur . Roth H. Faubion 
Prosecuting Attorney 
Barton County :ti 
Lamar , lii1s so ._r1 . 
Dear Sir: 

follows : 
'/e have your l e tter of r e cent date wnich reads as 

"~no Treasurer ruad ex-officio Collector 
of B~rton County , a Count y under (Tonn­
s h1 ) Organizati on}, has in the past 
deposited the over p l us from a delinquent 
Tax sale in an account in t ho Troo.suror t s 
office, kno\ n as the •overplus of Tax 
::>E\J.es •. This money is he~d for t he us e 
of ei t her t h e original owner aftor a deed 
had been i s sued at tl.1e expirati on of' the 
two year redemption period fUr r e turn to 
t he puroha.ser i t .1e property was redeemed 
durin~ the t wo year s rode-ption ~eriod . 

"Is the above t~e cor~ec t ~rocedu:~e? And 
1! so , ~nen the prop~rty is redoomed 
shoul u he c~-_. rc;e int f rost on the full 
a:.ount u:i..d , t h:..t !.. s, the overpl us f r om 
t ho tax sale and t he total cost , or 
should we only char ge t he 1nd1 vidu&.l i n 
r edeeming , interest on taxes and costs, 
and return to him froM the Troasure r •s 
ofl'ice the a.tount of overplus ,,i thout 
interest . It seems that 8cct1on lll45 
1.1o . St a tutes Annotated, is vague on the 
subject as to whether the redeeming o·wner 
must pay inter est on the ru11 sum of t h e 
purch, oe money , as it states, or whether 
the interest i t pa.y~ble only on the 
original amount of t axes , costs o f s ale , 
etc . " 



,. 
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We t h i nk your questions are answered by the 
statutes. section 11132 , R.• S . Mi s souri 1939 , r eads i n 
part as folloHSI 

" Uhere s uch ss.J.e 1s .made , t he pur­
chaser at such s ale shall i mmediately 
pay ~he amo .mt of his bid to the col­
lector, who shall pay t he surplus , i f 
any, to t he person enti t l ed t heretoa 
or if he has doubt, or a dispute 
arises as to t h e proper person, the 
same sh all be paid into t he county 
treasur y to be held for the use and 
benefit of t he pe1•son entitled t here ­
to • -J<- -1} '); o~: -:~ -l~ " 

The f oregoing statute speci f ically requi res t he 
surplus, remaining a1'ter payment of the taxes and costs, to 
be paid to the person enti ~led t hereto . Such person wvuld 
be ~1e owner of tne property. Said statute further provides 
t hat in c ase of a doubt as to t he pr oper person t o receive 
the surplus , the amount s hall then be paid into t he county 
t reasury until t hat question is settled. 

This off ice has ruled t hat the surplus from a 
tax sale should be paid to t ne persons entitled t hereto. 
copies .of t nese two opinions are e nclosed herewi t h . 

Section 11145 , R. S . Missouri 1939, sett l es the 
question as to what the person redeeming the property must 
pay . Said section reads in part as followss 

"The owner or occupant of any land or 
l ot sold for taxes, or any other per­
sons having an 1nterl s t t herein, may 
redeem the same at any time during the 
two years next ensuing , in the f ollow­
ing manner: By paying to the county 
collector , for the use of' the purchaser, 
his he1ra or assigns , the full sum of 
the purchase money named 1n his certifi-

cate of purchas e and all t lle costs oi' 
the s ale together with intert! t at t he 
rate specit·ied 1n such certifica te, not 
to exceed t en per centum annually , with 
all subsequent taxes wi.1i ch have been 
pai d t hereon by the purchaser , his heirs 
or assiens, wi t h 1nter~ et at t ne r ate 
of eigt1 t per cent um per annum on such 
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taxes subsequently paid, and in ad­
dition t hereto the person redeeming 
any l and s hall pay t no costs 1no1dent 
to entr y o!' recital of such redemption. 
* it- .:~o -It· {~ " 

The amount thus required to be paid is "the full 
sum o f the purchase money named in his certi f icate of pur­
cnas e and all. t11e costs of' t he s ale toGether with interest , 
•~' -~ " and if t he purchaser has pai d subsequent taxes t r1ey 
shall also be repaid t o him. 

In c ases wuich have been handled as you have 
indicated in your c0unty ~t might appear unfair to char e e 
the redeemer interest on t he surplus of t he purchase price 
since ha has not had t he benef it of t hnt surplus. However , 
t he purchaser has been out t he use of hi s entire purchase 
regardl.oss o f t e1e fact tnE4t it vras not paid over to the 
person entitled to r eceive 1 t . '!'herefore , in order to 
comply with the law we t n ink t hat interest would ha ve to 
be paid to t he purchaser on t he entire purchase price md 
on the costs and on subsequent t t~es , if any. 

COlfCLUSI ON 

It i s , ther efore , tho opinion of this of fice tha t 
the surplus from tax sales should be paid to t he person en­
titled ther eto , BJ!ld in cases \ he e there is a question 
as t<? who such person is , in \mich event such surplus 
should be deposited i n the county tr~asury to be holct unti l 
t he question i s settl.ed as t o who is the person entitled 
t hereto . 

It is f urther t he opinion or· t his o l ice t hat t he 
person redeeming property f r om a tax sale is r quired to 
tender t he total amount of the purchase price and costs and 
subsequent t axes paid, i f any, toget her wi t h interest on said 
amounts . 

Respectful.ly sub1 1- tted 

APPROVJ D: H AHY H . KhY 
Assi~tant Attorney General 

VtUJ c . Tt<URLO 
{. ~ ctinr; ) Attorney Genor a l 

HHK:DA 


