
PURCHASING AGENT: An employee of a department may be designated 
to certify as to sufficiency of appropriations 
and allotments on purchases through purchas­
ing agent. 

January 26, 1944. 
FILED 

Honorabl e Forrest C. Donnell , 
Governor of ~iasouri, 
Jefferson City , isaouri . 

') . 2 
Dear Governor Donnell: 

Your l etter of January 4, 1944 , is as follows: 

"Section 14592 (H. B. 500 of t he Sixty­
Second General Assembly of H1ssour1 ; Laws 
of ~1ssouri of 1943 , l .c. 1005) reade aa 
follo.,s: 

'"No department aba11 make any pur-
ch ase except through the purchasing 
agent as i n this chapter provided . 
The purchasin!; agent shall not fur-
nish any supplie5 to any department 
without first securint a certifica-
tion from an offio1al of t he depart-
ment , deeignated by the department 
to act i n 1 ts behalf , and who shall 
furnish bond in an amount deemed 
autfioient by the Governor to protect 
t he state against any loaa, that an 
unencumbered balance r emai ns in the 
appropriation and in the allotment to 
which the aame i s to be charged , auf"f1-
oient to pay therefor. The purchas1nc 
a gent shall oe liabl e personally and on 
hi s bond for the amount of any purchase 
made by hi m without such certification 
and the depLrtmental official shall be 
l iabl e personally and on his bond for 
t ho amount of any false certificati on ."' 

"Your opinion is reapectfully requosted on 
the fo llowing quesciona 

"May the Governor designate an employee 
of the Governor ' s office as an official 
r eferred to in said Seotion 14592?" 
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The precise ~uestion ~resented ia whether an "enployee" 
or your of fice i a an official of the department within the 
meanin of tho latter term as used i n Section 14592, as set forth 
in your letter . \,e find that on occasions courts held the tenn 
"official" to designate an offi cer in the technical sense of 
that word, and on other occasions it is held to mean a mere em­
ployee, depending 1n each i ns tance upon the context in whioh the 
word is found and the legislative i n tent. For exanple, in Loard 
v. Como, 137 s.w . (2d) 880, 882 (Tex . ) it is saida 

"There are material distinctions between one 
occupying an of ficial posi·tton and another 
who performs duties purel y by virtue of em­
ployment . An official may be and often is 
elected by the resident electors; he aub­
scr1bee the oath of office and is entrusted 
with tho performance of som~ of the sovereign 
functions of government; is oubject to r emoval 
for failure to so perform the duty or for mis­
conduct or malfeasance i n office; hi~ elec­
tion or appointment i s for n definite period 
of time and his services thereby become con­
tinu1n6 and permar.tent rather t han ter..,po r&.ry 
and transitory , a o is the case of an em­
ployee~; * -;~o • " 

This caao , i n dofini n; an official , apyl ios the usual 
criteria followed in ~1 ssouri i n distinL~ Dhing b~tween an of­
ficer and an emplo.yee. State ex rel. Pickett v. 'I'ruman, 64 s .w. 
(2d ) 105; State ex rel . Walker v. bu s, 135 ~o. 325; State ex rel. 
v. Hackman, 300 10 . 59; and Haating v . Jasper County, 314 Mo . 144 . 

An exanplo of t he other line of authority 1s Love v. 
~ias. Cottonaeed Products Co ., 159 So. 96 (Mise . ) where 1t ia 
a aida 

nAn official is not neceasat'1ly an officer 
1n the technical sense, but may be one having 
subordinate ad~inistrative or executive iowera 
i n a governmental or public 1nstitutio~ . 

Of course, the reason underlying this rule is that "the 
word 'official' and the cognate words ' office ' and 'of ficer' are 
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often used in a broad sense" (Pennell v. City of Portland, 125 
Atl . 143, 144 (~e . )) rather than in the restricted technical 
sense. 

Turning to the sta tute 1n question, we f ind that thia 
certifying "official" is to be "designated by the department t o 
act in its behalf ." A department can only act to make this 
doaignation t hrough the executive head thereof~ which is either 
a board or a single individual . It does not appear tha t the 
Legislature had in mind that a department head would desi gnate 
himself to do this act , but rather so~e other person. If self 
designation was contemplated, then t~ language is exceedingly 
mialeading for it gives the impression that someone other than 
the department head wi ll func tion as certifyi ng official. Fur­
ther, there are several departments having no one in them ex­
cept the head t hereof th&t could qualify aa an "of ficer" in 
the technical sense of that word . One ex~~ple of that situa­
tion appears in Chapter lOS R. S . r..o . 1939, relating to the 
State Purchasing Agent , where the statutes creQte no other posi­
tion in that department other than the purchasing a cent . There 
is not a single mention of such poaitions as deputy, chief 
olerk, or even employees . It would seem strange , indeed, in 
that situation, for the General Assembly to require the Pur­
chasing Agent's Department (which acts only through the pur-

• chasing agent) to desi gnate the purchasing agent (hi~aolf 1 
aince he is the only officer in that department) as certifying 
official~ Yet, if the term "o f ficial" is construed as meaning 
"officer' in a technical sense, that is what we must conclude 
the Genoral Assembly required . If that is what that body in­
tended the langu e used to expresa, then, to say the leas~, 
it certainly expressed its intention in a confusing way, when 
much simpler and more direct language could have easily been 
employed . -

We do not think it oan be said that the General 
Assembly would use such confusing l&nguage to express the 
idea that in a department, such as the purchasing agent's de­
partment , the department head ie to act as certifying official . 
And it is not necessary to attribute such poor method of ex­
pression to the General Assembly , if the word "official" ia con-
strued ae me aning one having subordinate administrative powers, 

such aa are possessed and exercised by employees or departments. 

All things con s idered, we are of the opinion that the 
word "official" was not used to exclude an employee (ae distin­
guished from an officer) from being designated as certifying o!­
ticial of a department under Section 14592. 



Honorable Forrest c. Donnell , - 4- 1-26- 44 . 

CONCLUSION 

It~ therefore, is our opinion that the Governor may 
designate an employee of his of fice to certi fy as to the su.r­
f ioiency of appropriations and allotments in making purchase• 
t hrough the State Purchasing Agent . 

APPROVED: 
• 

ROY MoKIT'T'RICK 
Attorney- Genoral. 

LLB/ LD 

Res~ ctfully subm1 tted , 

LAWRENCE L. BRADLEY 
Asaistan~ Attorney- General 

, 


