
r.l.•AXA.TION: Church not required to pay taxes on property used 
for religious or charitable purposes where the 
property does not exceed one acre in area . 

November 26, 1943 

FILED 

f 
Honorable Wi l liam E . Shirley 
Prosecuting Attorney 
Adair County 
Kirksville, Mi s souri 

Dear 1u . Shirley: 

The Attorney General wishes to a cknowledge 
receipt or your ·letter or November 24 , in which you 
request an opinion of t h is Department . 

This opinion r equest , omi tt ing caption and 
signature is as follows : 

"The Catholic church at Kirksville owns two 
lots . On one ~r these lots is a church; the 
other the house in which the priest lives . 
Thoy did not have as much ground here as t hey 
desire and they ~ve bought three lots. 

"These t hree lots have a front age or 172 reot 
a.nd are 108 feot deep . The pur pose or buying 
this additional ground was thut they desire to 
build a new church and rectory . These three 
lots a re in the name or the Bishop; as I under­
stand it t hat is the ~~y they take title to all 
the church property. 

"The assessor has placed t hose three lots on 
the books and the assessor contends tha t the 
church should pay taxes on the three lots. The 
church contends that they should not pay taxes. 

"Will you kindly advise me as to whether or not 
those three lots should be t axed. " 

It appears rrom the above request that the Catholic 
church in your city has purchased three lots adjacent to the 
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lots now occupied by the church and rectory . These t hr e e 
lots appear to have been purchased -ror the purpose or build­
ing a new church and r ectory . 

The taxation of property of this type is governed 
b.1 Section 6 of Article 10 of the Constitution of Missouri, 
which pr ovides as follows: 

"The propert y , real and personal, or the St ate, 
counti es and other municipal corporations , and 
cemeteries , shall be exempt from taxation. Lots 
in incorporated cities or towns, or ~thin one 
mile of the limits or .any such city or town, to 
the extent of one acre , and lots one mile or more 
distant from such cities or towns, to the extent 
or fiTe a cres, with the buildings thereon , may be 
exempted from taxation, when the same are used ex­
clusiTely fo r religious worship, for s chools, or 
tor purposes purely char! table , also, such property, 
r eal or personal, u s may be used exclusivelJ' tor 
agricultural or horioultural societies: Provided, 
that such exemptions shall be only b7 general law. " 

It will be noted from the above Constitp.tion81. pro-
vision tha t the last sentence states that: 

"Provided, t hat such exemptions shall be only by 
general l aw." 

Consequently, we examine tbe Stat utes of Mi ssouri and f ind 
that Section 10937 , R. s . llo., 1939 , provides as follows: 

"The following subjects are exanpt f rom taxation: 
* * *; sixth , lots in incorpora ted cities or towns, 
or within one mile or the limits of o.n7 such oi ty 
or town, to the extent of one aore, a nd lots one 
mile or more distant :rrom such cities or towns, to 
t he extent of ti ve a cres, w1 th the buildings ther e­
on, when t he same are used exolusivel7 t or religious 
wolsh ip, f or schools or for purposes purely charit­
able, shall be exempted from taxation tor state, 
county or local purposes . " 

Therefore, we see tha t b,y provisions of the Constitution of 
Missouri, and also by Statutes enacted by .t he Legislature of 
the State of Missouri , property which is used t or rel igiou s 
purpose• with the buildings ther eon are exempt from taxation 



Hon. \'lilliam E. Shirley - 3- Nov~ber 26, 1943 

so long as the area ot the property does not exceed one 
acre . This is true so long as the property is located 
within un incorporated city or town or within ono mile 
ot t~e limits thereof , wh ich appears to be the situation 
in this case . As a result , it i~ the opinion or this 
Department that it the combined property t o-wit: the t'M> 
lot s on · ~ich the present church and rectory stand and 
the three lots recently purchased, do not exceed one acre 
1n area, such property is not subject to taxation. Should 
such property exceed one acre in area , only that part in 
excess of the one acre would be subject to assessment tor 
taxation purposes . 

APPROVED: 

ROY ucktrTR!dK 
Attorney-General 

JSP : ir 

Respectfully subnitted, 

John s . Phillips 
Assistant Atto rney-General 


