(STUPPLEMENTAL OPINION)

ELECTiONS:. same polling place may be used for both Consti-
tutlonal Convention delegates election and
municipal election.

Larch &, 1lV430.
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Hone itobert V. liedner
Proseccuting Attorney
5te Charles County

3te Charles, iiissourl

Dear iire liledner:

The Attorney-seneral wishes to acknowlodge re-
ceipt of your letter of iebruary 26th in which you reguest
an opinion relative to some guestions regarding tho elec-
tion to be held to select delegntes to the Constitutlonal
Conventione, 1here sesm tc e two cquestions which you wish
answeredg filrst, as to whoether the judpges and clsiks who
are selected to serve ln the Constitutional Convention
slection, can also serve as judges in a municipal electiong
and, second, whethor it is necessary that there be separate
polling places for the Constitutional Convention electlon
and for the municlipal elesction,.

In answor to your first cuestion, we will say that
tals wepartment has furnlshec an opinion which holds that
the judges and clerks to be used in the selection of dele-
szates for the Constitutional Convention ghall be separate
from the jud;es and clorks which serve in any municipal
slectlon which is to b=z held on the same daye. Ve base ur
opinion on the fact that the election of the delegates to
the Constltuticnal CUonvention ls not & function.in any way
of any municipal government, and neither 1s the sslection
of municipal officers in the diffsrent cities connected in
any way with the procedure c¢f selecting delegates to the Con-
stitutional Convention. They are matters wholly divorced
from each other and it 1s a mere colincidence that these two
elections happsned to be called for the same daye

e further base our opinion in this matter on the
provislons of Section 11683, Re Se o, 1939, whlch provides
as followsg



Hon, lobert V, iliedner -Z=- arcii 3, 1943,

"wiienever an clection shall be called |
to elect delegates to a constlitutlional
convention or an election called for

the purpose of ratifylng a submltted

new Constitution, sald slection shall

pe conducted in the manner provided Dby
law for gensral olsctions and sald
propositions shall be submitted, voted
on, the returns certified and the

results proclaimed 1in the wanner pro-
vided by law in case such proposlitions
were submltted at a general 2lection;
except, that sald election shall be con-
ducted by tvo judges and two clorks at
each polling place, one Judge and one
cleric to be selacted from sach of the
two partles which cast the highest and
the next highest number of votes for
zovernor at the last general election:
Provided, horever, that in all cities
and countlies ol this state where regls-
tration of voters 1s now or may be pro-
vided for by law, elections under the
provisions of thils section shall be held
in accordance with the provisions of law
now in effect, applicable to the holding
of olectlions in sald cltles and countles,
and the county committee of each political
party which at the general elsction for
governor held next preceding any special
election to elect delegatus to a counsti-
tutional convention or for ratification
of a now Constitution, cast at least ten
per cent of all the votes cast at such
elsction for governor in such city and
county, shall appoint thrsse judges and
one clerk outside of such city for clec-
tlm under tne provisions of this sectiocn,
and in all such citles the Judjes and
cleriks of claections regularly appointed
or that may be heruvafter appointed and
cowaissioned for regular state and county
eluctions shall act as judges and clerks
of all special elections under the provi=-
slons of this scctlion. All acts or parts
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of acts lnconsistent with the pro-
visions of thls act aroc herebdy ds-
clarcd inapplicable to elsctions called
for the purpcse herein. providec for."

It will be secn fro . roading thls statute that there
are a different number of jud;es and clerks to be used in an
election of thls kind than there 1ls under any other election
to ve called under the general olection laws of the State of
olesouri, ana 1t is the opinlon of this vepartment that the
Judges and clerks to be used 1ln the election called for the
purpcse of selecting delegates to the Constitutlional Conven-
tion snall be used only for tho purposcs of that asloction.

In answer tou your second question, we have searched
the stututes and woe do not find any provisione stating that the
pollin: places for the constitutlional Convention delejate
slection shall be soparate and apart from tne polling; places
of any municlpal election to be neld on the samne day. 4s will
be noted Ifrom the sectlon of the statute ciltsd aovove, in ciltiles
and countles where the registration law 1s in force and effect,
thls election shall be conducted undb®r such roglastration law,
In view of the fact that you are oporatlng under the provisions
o such registration statutes, it wlll be nscessary, oi course,
in the coming election for tho sslection of deleates, that you
proceed under such statutess It 1¢ apparent that under the
cilrcuustances, to-wit, that you have only one set of regls-
tration vooks, that if the pollin: places for the municlipal
slaection and the electlon for cdelugates are to be separate
that it would be almost laposslble o use tne one sot of repgls-
tration books which you have, Howaver, ws see no reason vhy
polllng places for the municipal elsction and the election for
the selcction of delegates should not be held in the same
place as long as the Judpges and clorks for the twe elections
are not the same,

.. Therecfore, it 1s the opinion of thls Lepart.ent
that the same polling places uay LDe ussd in the municipal
slections and the election for tho selection of delesates to
tue Constitutional Convention. '

dosposetfully submlttsd,

JOIN 3 ¢ CHILLIPS
AP20OV:Ds sslstant iltorney-Generul

" ROY LCKIT. HIC
Attorn&y-Genagnl JRPewA



