
TAXATION: In countles duties a nd fees of townshiP 
collecto~s and assessor s with r espect to 
income t ax returns fil ed during t he term 
of office but on which no a s sessment was 
made prior t o the expirat i on of their 
term. - - - - - ~ - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Apri l 21 , 1943 

1~r . Lert .}:!; • or zan 
Clerk of the County Court 
Daviess County 
Gallatin , Ui ssouri 

Dear Mr . ... ~organ: 

FILE D 

6 

Thi s wi ll acknowledge recei't of your letter of 
~pril 1 , 1943 , as follows: 

" Our county has To·wnship organiza­
tion . 

"Since the <..tate extended the time 
for filing state income s , which as­
s essor should l ist and f ile the 
St ate Income Assessments? Shoul d it 
be the assessor i n office before t he 
election of townshi p offi cers on 
March 30 , 1943 , or the assessor elec­
ted on that date? 

"~nich collector should do t he col ­
l ecting , t he one elected on ;.larch 30? 

. 
"In case t he assessors uo not list 
or have any part in t he work , are 
they entitled to a fee?" 

Under Section 11354 R. S . }(o., 1 939 , state income 
t ax r eturns are r equired t o be f iled with t he asses sor 
on or before t he fift eent h day of Uarch of each year. 
Under Section 11359 h . s . Ifu ., 1939 , the assessor i n 
certa in ca ses i s aut horized to extend t h i s per i od of 
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time not to exceed t hirty days . '. e have been i nformed 
that the St ate Auditor has extended the time f or tiling 
income tax re t urns until April 15 , 1943 . Such ext en­
sions in cases ot counti es under t ownship organization 
cause a return filed after !arch t hirtiet h to be fil ed 
with the new assessor e l ected on L~arch t h irtieth, in the 
year, 1943 . 

Under ~ection 11357 n. b . Mo., 1939 , on tax returns 
filed March fifteenth , i t is the duty of the assessor to 
certify t he amount of t axable income involved t o the 
county clerk not later than April f ifteent h . Thereaf­
ter , it i s the duty of the county clerk t o co~pute the 
tax due and enter said amount on a t ax book and deliver 
said book to t he collector not later than Uay f irst . 

Within t hirty days after the books are delivered to 
t he collector it is that of f icer ' s duty to affect collec­
tion. Yihere , under the extension of time granted , the 
taxpayer does not f ile his return until after April fif­
teenth , the asses sor makes the assessment on or before 
the f ifteenth day of the month following the f iling of 
the return and certifies t hat f act t o the county clerk , 
who, i n turn, computes the tax , enters the same in a tax 
book a nd delivers said book to the collector . 

From the above resume it appears t hat the township 
assessor in off'ice prior to March thirtieth will have 
performed cert ain duties relative to the tax returns 
fil ed on or before March f'ifteenth . He also , i f be ac­
ted with reasonable pr omptness , will have performed cer­
tain duties with respect t o tax returns filed after uarch 
fifteenth and before Karoh thirtieth under the extension 
of time granted . 
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Your first question seems to contemplate that the 
assessor in orfice prior to March t hirtieth has not per­
formed any fUnction with respect to the tax r eturns filed 
to him prior to ~arch t hirtieth. I~ t his is true, he 
now being out of office, there is no function which he 
can perform and all acts yet required in connection with 
-tax returns filed on or before the expiration of his 
ter.m must be performed by the newly elected assessor . 

The same rule would apply to your question relative 
to which collector should collect the tax . From the 
resumeabove outlined it is possible that by prompt ac­
tion on the part of the assessor and the county clerk 
the tax books might be in the hands of the township col­
lector before Larch thirtieth , and in that event the in­
cumbent in office prior to that date woul d have the duty 
of collecting the tax assessed up until the time his 
term of office expired and his successor qualified. Af­
ter the last mentioned date, a newly elected collector 
would be the one to affect the collection of income taxes 
still shown to be due and unpaid in the t axbooks . 

Your l ast question concerns the compensation of the 
assessor who does not list or have any part in the work 
connected wit h a ssessing i ncome tax. Section 11364 R. 
s . Mo., 1939, is as follows: 

"Assessors and collectors shall be 
compensated in like manner and in 
like anwunts as for t he assessments 
of other taxes: Provided, that in 
counties in which the assessors and 
collector s are paid a fixed salary, 
that in addition to the salary paid , 
they shall be permitted to charge 
for ~ performed in the assessing 
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and collecting of the i ncome tax, as 
nrovided by this art icle, the same 
fees as ar e charged by assessors· and 
collectors whose s alary i s not f ixed 
by l aw, and which tees eo charged by 
said assessors a nd collectors tor 
services render ed in assessing and 
collecting income tax shall be paid 
by the state ." (under scor ing ours) 

I n Westberg v . the Ci t y of K~nsas, 64 ' o . 493 , 502 , 
it is said in connection with off icers that ttsalary and 
perquisites are t he reward of express or hr:.>lied servi­
ces". Such rule i s a~plicable here , especial l y in view 
of the fact that Sect i on 11364, supra, speaks of the as­
sessor ' s compenaation i n connection with "work performed" . 

w·urther, in Throop' s Public Of f icers, [' gotion 473, 
it i s stated : 

"As a general rule , an officer is 
entitled to hi s official compensa­
tion , only f or the time during wh ich 
he was t he i ncumbent of the office . 
* * * ** " 

and in Secti on 474 , it is stated: 

"An officer ' s compensation ends , 
when his term of office ends, whe­
ther t hat event occurs by the ex­
piration of time, or by death , re­
moval, or res i gnation. * * * * * " 
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In view of the fo r egoing, we are of the opinion that 
the asses sor who doe s not list or perfo r m any of the tune­
tiona r equired of him in connection with tho i ncome t ax 
return filed with h im durinc the term of hi n office is 
not entitled to any fees gr anted to compensate him for the 
performance of those duties . 

APPI.OVED: 

ROY i'lc KITTRICK 
At t orney- General 

Respectfully sub nitted , 

Lh.".'RENCE L . BRADL ~y 
Assi stant Attorney- General 

LLD : FS 


