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PFtOBJl.TE J1,- "i·ES: Probate Judges' corr ~sation lim~ted to 
annual compensation of Circuit Judge for 
same county fo_£_~dicial services o · 

January 16, 1943 

Hon. w. c. McDonald 
JUdge of the Probate Court 
Warrensburg. Missouri 

' 

Honorable Sir: -~ 

8th, 
we acknowledge r~t of 

last,. requesting an opinion 
your letter of January 
as followst 

"May I ask an opinion of you? Under the 
law the Probate judge may retain fees in 
an amount equal to compensation of Circuit 
Judge from all sources for each particular 
year Sec 13404------------less $1200.00 
expenses. 

•Judge of this District from all sources in 
the aggregate $6000.00--less the ~1200.00-­
leaving $4800.00 which we figure the pro­
bate judge is entitled too. 

"We .feel we are right in olll" construction 
ot the law but would like to have your 
opinion or o K irl the matter." 

Section 13398 of R. s, Mo., 1939 contains general 
provision for the collection and levy of fees in connection 
with the operation or fee offices. 

The fees of probate judges are established by Sec­
tion 13404 of R. s. Mo •• 19391 and this section. after 
setting out in detail the specific fees for different 
services and acts, provides turther: 

1f * * * * that whenever, a:fter deducting 
all reasonable and nece-ssary expenses for 
clerk hire, the amount of fees collected in 
any one calendar year by or for any one pro­
bate judge in any county in this state, dur­
ing his term of office, and irrespective of 
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the date of accrual of such fees, shall 
exceed a sum equal to the annual compen­
sation in the aggregate from all sources 
and tor all duties by virtue of the office, 
except the $1,200.00 allowed for expenses 
when holding circuit court in other coun­
ties, provided b7 law for a judge of th• 
e1re•it court having jurisdiction in suoh 
county, then it shall be the duty of such 
probate judge to pay such excess leas ten 
per cent thereof, within thirty days after 
the expiration ot such yea~ into the treaa­
urr of the county in which such probate 
judge holds office, for the benefit of the 
school fund of such county; and whenever 
at any time a.fter the expiration'ot the 
term of office o:f any probate judge the 
&JDOunt of fees collected by or for him, 
irrespective ot the date of accrual, shall 
exceed the sum equal to the aforesaid 
annual compensation provided .for a Judge 
or the cireUit court having jurisdiction 
in such county, it shall be the dut7 ot 
such probate judge to pay sueh excess, 
and all fees thereai"ter eollected by or 
for him on account of fees accrued to him 
as such probate judge less ten per cent 
thereof, within thirty days fl'om the time 
ot collection, into the county treasury 
for the benefit or the school fund. * * 
'****" 

The probate judge must rely entirely upon statutocy 
authority :for the collection of his fees, and has no common 
law rights thereto. 

wThe rule is established that the right 
of a public official to compensation must 
be .founded on a statute. It is equ'ally 
established tha.t such a statute is strict­
ly construed against the officer. Nodaway 
County v. Kidder, Mo. Sup., 129 s. w. 2d 
857; Ward v. Christian County, 341 Mo. 
1115, 111 s. w. 2d 182 -ito- * ~!f * 
"******************** 
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"After some litigation and resulting amend• 
ment of the statute ·it is now established 
that the annual compensation of a circuit 
judge received 'from all sources and for 
all duties by virture of (his) office,• 
which is made the basis of the amount of 
fees to be retained by a probate judge in• 
eludes such compensation as a circuit judge 
may receive as a jury commissioner. State 
ex rel. and to Use of Jasper County v. 
Gass, 31'7 Mo. 744, 296 s. w. 431. Conse­
quently the stipulation of the parties is 
prope~ as it conforms with this ruling. 
There can be no dispute that in addition a 
probate judge is entitled to ten per cent 
of the excess funds collected under the·plain 
wording of the statute." 

~mith, Jud.fte v. Pettls County, 156 s. 
'Vv. (2d) 2§ • 

It must be borne in mind, however, that th~ amount 
retained by the judge for any one year must have been col• 
lected during that year. 

" it * <4!- ·:t The limitation is only on. the fe.as 
collected and not on the fees earned during 
the year. For example, if tho amounts col­
lected for the first and second years of 
the term each were less thl:m the liml t und 
then the amount collected for the third 
year was in excess of the li~it, the excess 
could not be applied to extinguish the defi• 
cits of the two previous years. Under the 
plain and unambiguous meaning o~ the proviso 
such excess must be paid to the county and 
this is so even though the excess was creat• 
e4 bJ fees earned during the previous years 
of the term. The condition 'i~respective 
of the date of accrual' as applied to the 
annual collections determines this. There 
is no basis for the contention that an 
average yearly amount equal to the salary 
of a circuit judge should be maintained. 
The amount collected in one year has no 
bearing on amounts collected in other years. 
-!~ ~~ *" 

Smith, Judge v. Pettis Countz, supra. 
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The court, in the above case, held that fees for · 
solemnizing marriag~s are not fees assessed for judicial 
services and, therefore, do not come within the limitations 
imposed by statute and do not have to be accounted for as 
other fees. 

" * .;~ * * There is included under Section 
11782, which specifies the fees of probate 
Judges, an item: 'For solemnizing a marr­
iage ••••• • $a.oo.• But this must be 
considered with Section 11776, which allows 
tees for services rendered in discharging 
the duties imposed by law and requires the 
clerk or tne oourt to keep account of fees 
accruing in ma.tters 'pending in their said 
courts.• This is the ·Only item in the en­
tire list which does not pertain to a judi­
cial matter. It is our opinion that the 
duty imposed by this sec~ion to aooount· 
for .fees means the fees assessed for judi­
oial services. our decisioa in City of st, 
Louis v. Sommers, 148 Mo. 398, 50 s. w. 
102, involving such similar facts and stat­
utes is peculiarly apposite hei"e. * * * ~~-" 

Smith, jud5e v. Pettis Countl• supra. 

Allowances to a circuit judge for expenses may not 
be considered in determining the amount of his compensation, 
for the purpose of determining the amount of fees to be re­
tained by a probate judge as his compensation. 

"The trial court in dete~minin~ how much 
compensation t.ne'oircul.t JUages~reoeiveCl, 
added tot he $2,000 paid by the state the 
$1,200 allowed for expenses, making a total 
of $3,2001 whioh, deducted .from the $4,500 
referred to in section 6640, fixed the com­
pensation o£ the jury oomm1ssioner at $1,300. 
The exception of the $1,200 allowed for ex­
penses in the amendment to section 10991 1 
R. s. 1919 (Laws of 1921, P• 599), does not 
apply to the probate judge of Jasper County, 
for it is an allowance to the circuit judges 
for expenses when holding oourt in counties 
other than in the- county in which the judge 
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resides. The circuit judges of said county 
do not hold court in other counties. How­
ever, the ~1,200 allowed for expenses is 
not an allowance for services of any kind." 

State ~ .!:!!• ~ to Use of Japser 
County v. Gass et ii.-;--a96S. W. 431, 
432. ---

CONCLUSION 

It is our opinion that probate judges of' the state 
may retain as compensation for their services, after de• 
ducting all reasonable and necessary expenses for clerk 
hire, the amount of fees collected in any one calendar year, 
by or for any one probate judge, and irrespective of the 
date of accrual of such fees, an amount equal to the annual 
compensation provided by law for judge of the circuit court 
having jurisdiction in such county, except allowances to 
said circuit judge for expenses, and in addition thereto, 
the probate judge may retain all fees law:fully collected 
by him for solemnizing marriages, assuming, of course, 
that there is an excess of fees collected. 

We have not attempted to determine the compensation 
received by the judge of the circuit court having juris­
diction in your county, beqause such compensation varies 
according to the population of the different counties. 

APPHOVED: 

ROY MoKITTE.ICl 
Attorney General 

LAPtwb 

Respectfully submitted 

LEO A. POLITTE 
Assistant Attorney General 


