ELEENOSYNARY IKSTITUTIONS: Boiler inspection insurance may
STATE PURCHASING AGENT: be purchased by the State Purchasling
' Agent for Eleemosynary Institutions.
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lire Ire A. Jones, ’resident /
Doard of lanagers
State Lleemosynary Institutions

Jefferson City, ldissouri

Dear Sir:

Thls 1s to aclmowledge your letter of recent date
in which you request an opinlon on the questions propounded
therein. Your letter 1s as follows:

"For the past several years the Eleemosy-
nary Institutions have carried what 1ls
called boiler inspection service. 'With
this boller inspection service there has
been an insurance feature. There 1is no
wording in the appropriation b1ll that
allows us to buy insurance. However, we
cannot purchase boller inspection service
without the insurance feature. This pol-
icy expires April 15, 1943.

"We have asked the Purchasing Agent to
purchase boller inspection service for

us, and he informs us that it cannot be
purchased without the insurance feature;
he also advises us that he has an opinion
from you that he cannot purchase insurance,
unless it 1s specifically set out in the
approprlation. The Purchasing Agent ad-
vises that we buy this insurance without
consulting his office. In view of Section
14598 R. S. Mo, 1939, we doubt if this is
possible, as 1t seems to us that this is a
contractual service. We would like an op~-
inlon from your office on three things:
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"1. Can we purchase thils boller inspec-
tion service, taking the lnsurance feature
because 1t cannot be purchased without?

"2, I the word 'insurance' appears in
the new appropriation bill will 1t Dbe
possible for us to purchase 1t7

"z. In either event, 1s it to be purchased
by the Purchasing Agent or by the Board of

lanagers?t"

I

Referring to the first question as set forth in your
letter above, this depgrtment has heretofore rendered an
opinion to licn. W. Ld Jameson, President, Board of Managers,
State Eleemosynary Institutions, under date of July 31, 1936,
in which we informed him that 1t was the opinion of this
depertment that the inspection of the bollers of the Eleemosy-
nary Institutions of thls State is a reasonable and necessary
expense to the proper care and upkeep of sald institutions,
and that sald expenses may be pald from the Operation fund of
the several institutions. However, you state that it 1is
necessary for you to buy insurance in order to obtain boiller
inspection service. Ve do not think you would be authorlzed
to purchase insurance of that character for the purpose of
obtaining boller inspection service, for the reason that the
boller inspection service is incidental to the insurance
feature. If you can purchase the boller inspection service
without being compelled to buy insurance we are of the opin-
ion that you may do so, otherwlse our anawer would be in the
negative to this question.

Ix

Referring to your second question, as set forth in your
"letter above, it 1s nét clear to us whether the word "it" in
this question refers to insurance, or whether it refers to
boller inspection sorvice. It is our opinion that if the ap-
propriation sct avthorizes you to purchase insurance, and a
boller inspection service is incidental to the insurance con-
tract, that you would be authorized to obtain boiler inspec-
tion service in such mamer. Insurance companies which sell
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this class of insurance are directly interested in the
safety of the bollers so Insured and necessarily inspect
them at stated verioda to lessen the risk. And, if the ap-
proyriation act reeds "insurance end boiler inspection ser-
vice" this would clarify the situation,

It is our opinion, however, that if money is appropril-
ated by the Legislature to the Lleemosynary Institutions for
the purpose of purchasing insurance, and boller inspection
service 1s incldental to the insurance contract, such insur-
ance may be ourcnaued for the institutions by the State Pur-
chasing Agent.

111

To your third question, as set forth in your letter
above, we refeor you for an answer to Sectlon 14598 R, S, Mo,
1939, which provides as follows:

"{ihenever any department or agency

of the state government shall purchase
or contract for any supplies, materials,
equiprent or contractual services con-
trary to the provisions of this chapter
or the rules and regsulations made there-
under, such order or contract shall be
vold and of no effect. The head of such
department or egency shall be personally
liable for the costs of such order or
contract, and, if already peid for out
of state funds, the amount thereof may
be recovered 1in the name of the state in
Bpropriate action Instituted there-
for.

It is our opinion that the purchase of insurance by the
various Eleemosynary Institutions of this State comes within
the terms in thls statute of "econtractual services" and,
therefore, it is nece@fary that 1f and when 1t is required
that insuraence be purchased, and money is appropriated for
that purpose, that same be done by the State Purchasing Agent.

Respectfully submitted,

APPROVED: COVELL R. HEWITT
Asslstant Attorney-General

ROY WERITTRICK CRH:CP
Attorney-Ueneral



