REATL ESTATE COMIIS3I0N: Fees of unused license cannot

o be refunded; a person who holds
himself out as a real estate
dealer in this state must qualify
and apply for a license.
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lo/ll
Mr. J. W, Hobbs
Executive Secretary

Missourl Real Estate Commission
Jefferson City, Missourl

Dear Slir: '

Your request for an opinion, dated June 8th, 1943,
in reference to es of types of licenses, and real
estates brokers who al exclusively in Kanses property,
has been recelved.

I

Your first question reads as follows:

"We have several types of licenses,
namely, Brokers, Salesmen, Corpora-
tions, Co=-partnership, Assoclations
end Members of Corporations, Co-part-
nershlips and Assoclations, and if a
person applies and is issued one type
of license in a calendar year and
later In the year desires to apply
and be lssued a different type of
license can the fee paild for the first
license apply to the cost of fee for
the second license desired, which
would be a different type of license?
Also should the licensee return his
certificate and pocket cerd of the
first license issued when applying
for a different type of license.”

| ]
The fees and terms of licenses are set out in Section
9 of the lilssourl Real Estate Act, Laws of Missouri, 1941,
page 428. This section reads as follows:



ir, J. W. Hobbs -2~ 6=10-43

"The annual fee for a real estate
broer's license shall be 5.00.
Then 1ssued to a copartnership,
assoclation or corporation, there
shell be an additional annual fee
of $2,00 for each member or officer
wvho actively participates In the
real estate business. The annual
fee for such real estate salesman's
license shall be §2.50. Lvery li-
cense granted under this act and
every renewal thereof shall expire
on the 31lst day of December in the
year in which sald license is issued.
The commission shall issue a new li-
cense for each ensulng year in the
absence of any reason or condition
which might warrant the refusal of
the granting of a license, upon re-
ceilpt of the written application of
the applicant and the renewal fee
herein required.”

We find no statutory authority in thls section which
would authorize the Real Estate Board in epplylng the un-
used balance of a license fee from one form of license as
a payment on eanother form of license a&s therein set out.
The rule as to the refunding of license fees is set out
in 37 Corpus Jurls, Sec. 130, page 255, which reads as
follows:

"Refund or Recovering Fees Paid--1.
In Ginara%J—_iﬁoro the %ss or tax which
has been pald was not illegal or unau-
thorized, 1t cammot be recovered hack,
irrespective of whether its payment was
voluntary or involuntary, and although
{E; method of 1ts collectlion was irregu-

"Termination of license. The unearned
portion of the money paid for a license
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mey be recovered by the licensee,
where the license has become in-
operative by acts or clrcumstances
over whlch he has no control and
without his volition, as where he

is deprived of his license by a
statute or ordinance which prohlibits
the occupation for which the license
was obtained, and In some jurisdic-
tions this rule 1s prescribed by
statute. But this rule does not ap-
ply where the license becomes inef-
fective through the licensee's act

In voluntar!ly abandoning the only
place where it could be lawfully
exercised, or, in the absence of stat-
ute, 1n voluntarily surrendering the
license, or where the license has been
rightfully and properly revoked or
canceled.

"A sum deposited with an application
for a license may be recoversed on the
failure or refusal to 1ssue a licenss,
without any fault on the part of the
appllcant.

The Supremc Court of this state has followed that rule in
reference to the refunding of license fees paid by liquor
dealers, which 1s synonymous to a license fee paid by
brokers and salesmen under the Real Estate Act.

Followling thils rule the Supreme Court, in the case of
Neumer v. Jackson County, 197 S. W. 139, Par, 3, sald:

"The only other theory which might be
urged as a basis of recovery is that a
dramshop licensee upon the surrender of
his license 1s entitled to arebate for
the unexpired portion of the license.

It would appear, however, that the great
welght of authority is to the effect

that a recovery canmnot be had under those
conditions, In the absence of a statute
so authorizing.
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"The rule here applicsble is stated
in 15 R.C.L. 315, as follows:

P11t seems to be well settled that
ordinarily a licensee does noi, on
the voluntary surrender of his li-
cense, vecome entitled to the return
of the licensee fee, in proportion
to the unexpired term, iIn the absence
of statutory enactment to the con-

trary.'

"To the same effect are the following
authorities: Joyce on Intoxicating
Liquors, Sec. 3303 1 Woollen & Thorn-
ton on the Law of Intoxicating Liquors,
Sec. 500; case note in 16 L.R.A. (N.S,)
loc, clt. 515, and cases therein cited."

Since we are holding that the fee of one license,
which 1s unused cannot be applied to a second license to
be applled for, the Heel LEstate DBoard would have no au-
thority to ask the licensee to return hls certificate and
pocket card of the first license.

CORCLUSION.

It is, therefore, the opinion of this department
that if a person applles for and 1s lssued one type of
license in a calendar year and later in the year desires
to apply and be lssued a different type of license the fee
paid for the {irst license cannot be applled to the cost
of the fes for the second license which would be a differ-
ent type of license.

It is further the opinion of this department that the
Real Estate EBoard has no authority, by stetute or otherwise,
to compel a licensee to return his certificate and pocket
card of the flrst license issued when applying for a dif-
ferent type of license.
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II

Your second questlon reads as follows:

"Also may we request an opinion in

_regard to a person that reslides in
Lansas City, lMissouri, and has an
office in that City and sells prop-
erty in the State of Kansas, but does
not sell lllssouri property. fViould
such a person have to qualify and ap-
ply for a liissouri license?"

Section 1 of the lilssouri Real Lstate Act, Laws of
lilssouri, 1941, reads as follows (page 425):

"After January 1, 1942, it shall be
unlawful for eny person, copartner-
ship, associatlon or corporation,
foreign or domestic, to asct as a real
estate hroker or real estate salesaman,
or to advertise or assume to esct as
such without a license first procured
from &he liissourl Real Estate Commls-
slon.

Section 3 of the same Act, page 425, partially reads
es follows:

"A real estate broker 1s any person,
copartnership assoclation or corpor-
ation, forelign or domestic, who ad-
vertises, claims to be or holds him-
self out to the public as a LICEISED
real estate broker or dealer and who
for a compensation or valuable consid-
eration, as a whole or pertial voca-
tion, sells or offers for sale, buys
or offers to buy, exchanges or offers
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to exchange the real estate of
others; or who leases or offers to
lease, rents or offers for rent

the real estate of others; or who
loans money for others or offers to
negotiate a loan secured or to be
secured by a deed of trust or mort-
page on real property. A real estate
salesmen, within the meaning of this
act, 1s any person, who for a compen=
sation, or valuable consideration De-
comes associated, eilther directly or
indirectly with a real estate broker
to do any of the things above men=-
tiocned, as a whole or partisl voca-
Llone i o & @ % % % ® & & & ® 5 & ¥V

In setting out the definition of who should be required
to apply for licenses as a real ostate broler or a real
estate salesman, no mention is made as to the locatlion of
the property involved in the matter, but they merely say,
and refer all through Section 3, as to the dealing in real
estate of others and negotliating loans of money for others.
Since 1In your request you state that the person who Tesides
in iansas City, liissourl, and has an offlce In that clty, and
sells property ln the State of Kansas, 1s holding himself out
in the State of !llssouri as a real estate dealer, then, under
3ection 3, he should be required to qualify and apply for a
[I1ssourl licenss.

CONCLUSION,

It 1s, therefore, the opinion of this department that,
if & person resides in kKansas City, liissouri, and has an
office in that city, where he holds himaself out as a real
estate dealer, but sells property in the State of lLansas,
and does not sell liissourl property, he should qualify end
apply for a liissourl Real Estate license.

Respectfully submitted,

APPROVED: de J. BURKE
Assistant Attorney-Genersl

Attorney-CGoneral WJB:CP



