
REAL ESTATE COMMISSION: - Licensed real estate agent 
cannot pay unlicensed broker 
commissions to secure pros­
pective customers for money 
loans secured by real estate. 

llay 26, 1943 

I \ Fl LED 
Honorable J. ij . Hobbs 
Secretary-
Missouri Real Es t ate Commission 
Jefferson Oit y , Missouri 

Dear Mr. Hobbs 2 

I 

This is in reply to your r equest for an official 
opinion, under date of May 24 , 1943, which r equest reads 
as follows~ 

"May the Commission request an opinion 
on the fo llowing matters? 

"Do persons, banks, trust companies, 
building and loan asso ciations, i nsur­
ance companies, farm loan associations 
and other associations, or corporations, 
who loan money for others, who hold a 
Missouri Real ~state license , violate 
the dissouri Real Estate Commission Act 
when they-actually pay commission to 
brokers who hol d no Missouri Real £state 
Commission license, where the loan is se­
cured by a mort ~ago, or deed of trust up­
on real estate and also where no commis­
sion is paid direct to said persona who 
sometimes agree to assume the costs of 
title examination?" 

The sections of the Missouri Real Estat e Commission 
Act which are applicable to this question are sections · 
3 a nd 15, Laws of Missouri , 1941, page 425. 

Section 3 of the Missouri Real Estat e Aot partially 
reads as follows: 

"A real estate broker is any person, 
copartnership association or corpora­
tion, foreign or domestic , * * * * * 
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who loans money for others or offers 
to negotiate a loan secured or to be 
seou~ed by a deed of trus t or ~ortgage 
on real property . ~~ -:~ * * This act shall 
not appl y to ~~ ~~ * * any bank , trust com­
pany, bui lding and loan aaaociation , in­
surance company or farm-loan association, 
or ganized under the laws of this s tate or 
of t he United States when engaged in the 
transaction of business on i ts own behalf 
and not for others; nor shall this act 
apply to any person who does not advertise 
or hold himself out to the putlic as a li­
censed real es tato broker or dealer and who 
might, occasionally, buy ·or offer to buy, 
or sell or offer to sell, or rent or lease 
or offer to rent or l ease any real estate , 
or to loan or offer to loan money secured 
by real estate . " 

Under the above t wo aections there is no question 
but that a money l ender who loans money of others , under 
a Missouri Real ~s~ato license, and who pays commissions 
direct t o brokers who obta1:r. prospect! ve custolilers for 
the loan o1' money, or for sales of loans sec ured by a 
mortgage or deed of trust upon r eal estate , which have 
already been consummated, violates t he Act when t he broker 
does not have a iaaouri heal Estate Commission l icense. 

The latte r part of your r equest in reference t o the 
assuming of the coats of title examinat ion is a quest ion 
of fact in each individual oaae . It t he money lender is 
loaning the money of others direct t o the owner ot tne 
r eal esta~e , the money l ender is not illegally assuming 
the coat of title examina tion, for t he reason that it ia 
tor his client's protection . It is true that some per­
sona and associations in the city of St. Louis who are 
l o'Aning :money on r eal estate requ ire written application 
tor loana i n whi ch the borrower agrees to pay the costa 
ot title examination and other expenses connected wi th 
the loan. lt the money lender is sell ing a mort ga0e or 
deed ot trust which is secured by real estate and whieh 

deed of truat or mortgage has been made and the money 
lender decides to sell the loan t hrough a broker who has 
no r eal est ate license, it is a question of fact whether 
or not he is attempting to pay indirectly the unlicen sed 
broker when be agr e es to pay the coats of title examina-
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tion of t he loan already made . 

The Act pro~~=:~s a licensed real estate broker 
from paying any part ot a fee, commission, or other com­
pensation to any person for any service rendered by such 
person , which per son is not a licensed real esta te sales­
man, in negotiating any loan upon any real estate. 

It is true that when t he costs of title examination 
and other expenses are assumed by the real estate agent, 
he may, or may not, be attempting to illegally pay a com­
mission to an unlicensed broker . It all becomes a ques­
tion of fact in each indiTidual case and the licensed . 
real estate dealer cannot indirectly do anything that is 
directly forbidden by the Act . 

CONCLUSION 

It is, therefore, the opinion of t his department 
that persons , banks, trust companies, building and loan 
associati ons, inaurance companies, farm loan associations 
and other associations or corporations, wno loan money 
for others, a.nd who hold a iasouri aeal ~•tate license, 
violate the Act when they act~lly pay commissions direct­
ly to a broker who holds no Missouri Real hstate license. 

It is further the opinion of t h is department that 
it is a que stion of tact 1n each individual case, if the 
licensed broker assumes the costs of title examinations 
and o ther expenses connected with the loan of money on 
real estate, where t he broker who handles the transac­
tion i~ not a licensed r aal estate broker as to whether 
or not he is indirectly attempting to violate t l e Real 
~state Commission Act . 

APPROVED BY: 

ROY McKITTRICK 
Attorney General 

VIJB :R ' 

• 

Re spectfu lly submitted 

' • J . BURK3 
Assistant Attorney General 


