BARBERS: Right of Board to waive penalty fees under Section

LICENSING: 10132, Re S. MOe 1939,

ovember 18, 1943 /
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State Board of Barber lixaminers
620 South Kimbrough Avenue ~
Springfield, Missouri

Attention: L. N, Dixon, Secretary

Gentlement

This will acknowledge receipt of your request for an
opinion under date of November 14, 1943, which reads as follows:

"Is it possible under the existing law,
Chapter 67 Sec. 10132 R.S. Mc. 1939 page
2664 for the State Board of Barber Examin-
ers or any other person to authorize the
waiving of the $5.00 penalty clause for
failure to renew their State Barber License
in the require time, even though they pre-
sent an honorable discharge from the Army
or other branches of the Armed Service of
our Country, and swear that because of such
Service they were unable to renew their
license in the time allowed."

The section referred to in your letter reads as followa:

"Zvery person now engaged in the occupation
of barbering in this state shall, within
ninety days after the approval of this law,
file with the secretary of sald board a
wrltten statement, setting forth his name,
residence and the length of time during
which and the place where he has practiced
such occupation, and shall pay to the
treasurer of said board $2.00; and a cer-
tificate of registration entitling him to
practice the sald occupation for the fiscal
year ending January 31, 1922, thereupon
shall be 1ssued to him, and the holders of such
certificatea shall, annually, on or before
the expiration of their respective certifi-
cates, make a plication for the renewal of
same, stating the number of his expiring
certificate, and shall in each case pay to
the treasurer of sald board the sum of $2.00
therefor. For any and every license or
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certificate given or issued by the board

a fee of $2.00 shall be paid by the person
receiving the same. Should any person
holding a certificate of registration as

a barber fall to make application for re-
newal of same within the time prescribed
herein, such person shall be required to pay
the sum of $5.00 to the treasurer of said
board, in addition to the regular registra-
tion fee provided for hserein. Any person
falling to renew his certificate of regis-
tration for a period not exceeding two
years may reinstate sald certificate of
registration upon the payment of $2.00 for
each delinquent year in addltion to the
$5.00 reinstatement fee prescribed herein,
but, any barber falling to renew his cer-
tificate of registration for a period ex-
ceeding two years and desiring to be re-
registered as a barber in this state will
be required to appear before said board
and pass a satisfactory examination as to
his qualifications to practice said occu-~
pation and shall pay to the treasurer of
said board the regular examination fee as
is prescribed in the following section."

We think the suggestion is splendid that a walver of such
penalty be enforced by the State Board of Barber LExaminers for
those in the armed forces, however, nelther the Governor, the
State Attorney General, the State Board of Barber Examiners, nor
any other officer or board except the State Legislature has any
authority to cause such a waliver to become effective. The above
provision provides 1n part:

"% »# # such person shall be required to
pay the sum of $5.00 to the treasurer of
sald board # # #" (Underscoring ours)

By the use of the word "shall" it is mandatory. See State ex.
rel. Stevens v. Wurdeman, 295 Mo. 566.

It 1s a well established principle of law that any board,
bureau or commission, being a creature of statute, shall have
only such powers as may be conferred upon sald board, bureau or
commission by statute. In Aetna Insurance Company v. 0'Malley,
124 S. w. (2d) 1164, 1. c¢. 1166, the court saids
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" # & 59 C.J., section 285, page 172,
section 286. In the last cltation the
author says: 'Publie officers have and
can exerclise only such powers as are
converred on them by law 3 # # #"

This function you lnquire about being waived 1s a mandate
from the Legislature and must be carried out to the letter of the
law, as stated in State v. Welsch, 124 S. W. (2d) 1. c. 6392

"(3=-5) It is established law that the
purpose of mandamus is to compel the
performance of a ministerial duty which

one charged with its performance has re-
fused to perform. While mandamus will

not lie to correct or control the judgment
or discretion of a public officer in matters
committed to his care in the ordinary dis-
charge of his official duties, it is neverthe-
less well established that mandamus will lie
to compel the performance of mere ministerlial
acts or duties imposed by law upon a publie
officer to do a particular act or thing upon
the exlistence of certein facts or conditions
being shown, even though the officer be re-
quired to exercise judgment before acting.

A ministerial act, as applied to a public
officer, 1s an act or thing which he is re-
quired to perform by direction of legal
authority upon a given state of facts being
shown to exlst, regardless of his own
opinion as to the propriety or impropriety
of doing the act in the particular case.
3tate ex rel. Jones et al. v. Cook, 174 io.
100, 118, 119, 120, 73 S.W. 489."

Likewlse, tils 1s merely a ministerial act to be performed by the
State Board of Barber Examiners and it leaves no disecretion whate-
ever tc the Board but to comply with the said act.

The only posslible way that the writer can suggest such
oan become effective 1s that a bill be passed by the next General
Assembly effectuating such waliver. This is a matter within their
sole dliscretion, and one that we heartily approve and think should
be passed.

In some instances laws have been passed tolllng certain
provisions of the law for the duration of the war so as to not
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penalize those members of our armed forces while serving their
country., For instance, I find one example. This partlcular law,
Section 16, p. 663, Laws of Missouri, 1941, provides that any
time within one year after the act became effective, upon the
payment of a fee amounting to $25.00, persons having certaln
stipulated qualifications may be issued a certificate of regls-
tration as an architect or engineer without being required to

take an oral or written examination. The amendment passed by

the Sixty-second (Ceneral Assembly, and approved on August 2, 1943,
merely added the followlng provision theretos:

"% # # Provided, however, that any archltect
or professional engineer who has been pre-
vented from obtaining such certificate of
registration within the period of one year
after the effective date of this act, be-
cause of service with the armed forces dur-
ing such period, shall have one year aftor
the official termination cf the war to ob-~
tain such certificate, without oral or
written examination.”

Just such a similar provision could be passed by the
General Assembly and thereby walive any such fees, but in the ab-
sence of some law amending or repealing the present law requiring
the nalty, the Board is forced tc comply with same and collect
the $5.00 fee.

CUNCLUSION

Therefore, we must hold that it is mandatory upon the
State Board of Barber Examiners to require a penalty of $5.00, as
provided in Section 10132, supra, regardless of whom the penalty
may be assessed against, be he a civilian or a member of the
armed forces of thlis country.

Respectfully submitted,

AUBREY R. HAMMETT, JR.
Assistant Attorney General
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Attorney General
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