ACCOUNTANTS: Stete Board of Accountancy - Candldate for
C.P.A., examination
need not be in pub-
lic practice.

ay 25, 1943

"’, “IFILED

My, Bugene D. Cronk
Secretary
State Board of Accountancy

809 Ambassador Bullding .
3t. Louls, Kissouri

Dear Sir:

This will acknowledge receipt of jyour letter of
May 22, 1943, in which you request an opinion as follows:

‘*The State Eoard of Accountancy, at
their meeting held May 17, 1945, au-
thorized me to request you to glive us
your opinion as to whether or not it
is necessary for a candidate for the
C, P, A, examination to be 1in public
practice in order to sit for said ex-
amination,"

Section 14906 R, 5, Missourl, 1939, partially reads
as follows: '

"Ihe governor shall, within thirty
days after the taking effect of this
chapter, appoint five persons, who
shall constitute the board of ac~
countancy, each member of which shall
have been engagzed in the reputable
practice as a public accountant for a
continuance period of three years im-
mediately preceding the passage of
this chapter, one of which shall have
been in the state of Missouri, # # "
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It is very noticeable under the above partial section
that it is mandatory that each of the five persons appointed
by the Governor as members of the Eoard of Accountancy shall
have been engaged in the reputable prectice as a public ac-
countant for a continuous period of thrce years inmediatsij
preceding passage of thils chapter, one of which shall have
been in the State of Missouri, This chapter, 115, of the
Revised Statutes of Missouri, 1939, appeared in the Revised
Statutes of Missouri, 1929, Upon the expiration of the
board members' terms the new members to be appointed shall
hold certificates as certifled public accountants, as set
out in this section, At the time of the enactment of the
chapter 1t goes without saying that certified public ac~
countants were not created and the Legislature saw fit to
refer to the first members ss "public accountants.,"

"Public accountants™ are public only in the sense
that their services are offered to anyone who chooses
to employ them, (Ultramares Corp. v. Touche, 174 K, E,
441, 255 N. Y. 170.)

Section 14907, par. (b), R. S. Missouri, 1939, reads
as follows:

"Applicants for certificates, before
teking the examination, must produce
evidence satisfactory to the board
that they are over twenty-five years
of age, of good moral character, a
graduate of s high school with a four
years' course, or have an equivalent
education, or pass an examination to
be set by the board and that they have
had at least three years' practical ac-
counting experience,"

It is very noticesble that the Legislature saw fit
to require as quallifications of a person who desired to
take the examination to become a certified public account-
ant that he have at least three years' practical accounting
experience, It dld not see fit to say, three years prac-
tical accounting experience immediately preceding the time
of the taking of the examination, or, that he should be
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in publie practice at the time he applied toc take tlhe ex-
smination, 4in comnstruing this psrtisl seectlor ithe primary
rule of construction of statutes 1s tc ascertain and glve
effect to lawmakers' intent, which should be done from words
used, if possible, considering the language honestly and
falthfully to ascertain its plain and rational meaning srd
to promote its object and manifest purpose., (City oi ot.
Louis v, Pope, 126 8, W, (2d) 1201, 344 Ho, 479,

If it was the intention of the Leglislature that the
persor applying for examinatlor to become a certified public
accountant should be in public practice at the time it would
have set out in parsgraph (b) of Section 14907, supra, the
words, "who 1s in publlc practice at the time that he ap-
plied for said exzamination, and not, "that they have had
at least three years' practical accounting experience':—hs
it appears in sald paragraph,

It is very noticeable that sectlon 14907, paragraph
(b), supra, does not siate the words "public accountent” as
st out in Section 14906, supra, but states, "practical sc-
counting experience,"

A very similar situstion srose in the .istrict of
Columbilae, which case 1s reported in 10 fed., Cases 1032, ‘le
facts under that case were that the charter of the Mechanics'
Bank, located in the Listriet of Columbia, provided that eight
of the directors should be practical mechanics. The federal
Court held thet it was not necessary, In order to render dl-
rectors eligible, that they should be in sctual practice as
practicel mechanics at the time of thelr election, it being
sufficlent that they were practical mechanics and had been
in ac?ual practice., (Oray v. iilechanies' Bank, 10 I, Caseg

032,

Also, in this State, in a damage suit agasinst a rail-
road, an instruction was attacked where they used the words,
"practical railroad operatives." The Supreme Court, in de-
firing such a term sald that a prascticel railroad operative
mast be one of experience in that line. (Loftus v. letro-
politan Street Hailway Company, 119 S. . 942, 220 lio. 470.)

Since the Supreme Court defined "practical railroad
operatives" as above set out, then their definition could be
used in defining the words, "practical sccounting experience"
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as set out in Section 14907, paragraph (b), supra. In
other words, all that is required of a candldate to take an
examlnation to be a certified public accountant would be
that he had had at least three years' practical accounting
experience and it would not be necessary that he be in
public practice at the time he applied for the examination.

Effect must be given, 1f possible, to every word, clause,
paragraph and section of a statute and a statute should be
80 construed that effect may be given to all of its provi-
sions, and so that no paragraph or section will be inopera-
tive, superfluous, contradictory, or conflicting, and so
that one section or paragraph will not destroy another,
(Graves v, Little Tarkio Drainage District Fo. 1, 134 S.W.
(ea) 70, 345 Mo, 557.)

CONCLUSION

1t 1s, therefore, the opinion of this department that
it 1s not necessary for a candidate for the certiflicate of
certified public accountant to be in public practice at the
time he takes the examination,

It is further the opinicn of this department that
in construing paragraph (b) of Section 14907 R, S. Mo.,
1939, in reference to the term, "that the applicant should
have had at least three years' practical accounting exper-
ience", it is only necessary that he have that experience
at any time previcus to the tive that he becomes a candidate
for the examination.

Kespectfully subtmitted

W. J. BURKE
APPROVED EY: Assistant Attorney General

ROY MeKITTRICK
Attorney CGeneral of Missouri
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