TAXATION:

SUCCESSOR TRUSTEE:

. . T T I

In case of death, resignation or removal
of trustee appointed under Jones-Munger
Act, successor trustee takes trusteeship
without any conveyance from original
trustee and takes title to all properties
acquired under authority of Section
11131, R. 8. Mo. 193%9.
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Prosecuting Attorney

Texas County

Houston, Hissourl
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Dear Sir:

This is in reply to your letler of January 26th,
1943, in which you request an opinion from this department
on the following question:

"In the sales of land for taxes the law
provides, as you well know, that on the
third sale the land may be bid in in

trust for the various funds for which the
taxes were levied. Section 11131 seems
to be the only Section which controls

the procedure of selling land in trust
for the varlious funds and seems to contem-
plate that a person shall be appointed
trustee for the purpose of taking the
Title. The present Trustee in Texas
County plans to resign and a new Trustee
will be appointed. In the past few years
this Trustee has taken the Title to the
land at the sales in his name with the
word 'Trustee' after his name. The law
seems to be vague as to the exact proce-
dure In a matter of this sort and I would
like to have the benefit of your opinion
as to whether or not the old Trustee
should make a transfer to the County or
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to the successor Trustee of all the
land now in hls name or whether, In
your opinion, the Title would natur-
ally paess to the new Trustee by virtue
of his appointment without any record
transfer of the Title. Another point
I would like you to consider in answer-
ing this inquiry would be whetuer or
not the old Trustee would retain Title
end jurisdiction over the land now in
his name and the new Trustee would be-
come comnected only with the land sold
to him after his appointment.”

The provisions of Sectlion 11131, R. S. lo. 1939, are
applicable to your question, and the portion of said section
pertinent to your question reads as follows:

"It shall be lawful for the County
Court of any County, and the Comp-
troller, llayor and President of the
Board of Assessors of the Clty of St.
Louls, to designate and appoint a
sultable person or persons with discre-
tionary authority to bld at all sales

to which Section 11130 is applicable,
and to purchase at such sales all lands
or lots necessary to protect all taxes
due and owing and prevent their loss

to the taxing suthorities involved from
inadequate bids. Such person or persons
so designated are hereby declared as to
such purchases and as title holders pur-
suant to collector's deeds issued on
such purchases, to be trustees for the
benefit of all funds entitled to partici-
pate In the taxes against all such lands
or lots sc sold. Such person or persons
so designated shall not be required to
pay the amount bld on any such purchase
but the collector's deed ‘sauing on such
purchase shall recite the delinguent
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taxes for which said lands or lots
were sold, the amount due each respec-
tive taxing authority involved, and
that the grantee in such deed or deeds
holds title as trustee for the use and
benefit of the fund or funds entitled
to the payment of the taxes for which
sald lands or lots were sold. The
costs of all collectors' deeds, the re-
cording of same and the advertisement
of such lands or lots, shall be paid
out of the county treasury Iin the re-
spective counties and such fund as may
be designated therefor by the authori-
ties of the City of 3t. Louls. All
lands or lots so purchased shall be
sold and deeds ordered executed and
delivered by such trustees upon order
of the County Court of the respective
counties and the Comptroller, ilayor and
Fresident of the Board of Assessors of
the City of St. Louis, and the proceeds
of such salez shall be applied, first,
to the payment of the costs incurred
and advanced, and the balance shall be
distributed pro rata to the funds en-
titled to receive the taxes on the lands
or lots so disposed of. Upon appoint-
ment of any such person or persons to
act as trustee as herein designated a
certified copy of the order making such
eppointment shall be delivered to the
Collector, and if such authority be re-
voked a certified copy of the revoking
order shall also be delivered to the
Collector. Compensation to trustees as
hereln designated shall be payable solely
from proceeds derived from the sale of
lands purchased by them as such trustees
and shall be fixed by the authorities
hereinbefore designated, but not in ex-
cess of ten percent (10%) of the price
for which any such lands and lots are
sold by the trustees: @« =« » % # & & 2"
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It will be noted that no provision i1s made in thils
statute for the appointment of a successor trustee. Al-
though the statute does provide that if the authority
granted under the azppolntment is revoked that a certified
copy of the revolilng order shall be delivered to the col-
lector. 2y implication this language would indicate that
the county court was empowered to revoke the appointment
of a trustee.

It will elso be noted that the trustee asppointed under
this act has no authorlty to convey the lands purchased at
tax sales without an order of the county court. By this we
may infer that the trusteeshlp is really vested In the
county court and that tlie person named is only a nominal
trusteo.

We find no cases in this stale on the point which you
have submlitted, that is, in case of a change of trusteeship
does the originagl trustee have such an estate in the trust
property that he is required to execute a deed of conveyance
to his successor. Ve think the rule arnnounced in 65 C. J.,
page 636, Sectlon 4397, would be applicable under our statute,
that is, "there 1s authority holding broadly that on appoint-
ment of a new trustee, title to the trust property vests in
him by virtue of the appointment, and without necessity of
a formal conveyance." Since our statute is somewhat indef-
inite on this question 1t is & question which should be
settled by the Legislature. However, we think there may be
enough implied from this statute as it is to support our
conclusion.

CONCLUSION

From the foregoing 1t is the opinion of this department
that the title to 2 trustee appointed by the county court
under Seetion 11131, R, S. llos 1939, would pass to & new, or
:ggutituto trustee and without a conveyance from the original

stee.

We are further of the opinion that the successor trustee
would take title to e2ll trust property held by the original
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trustee under authority of Section 11131, supra.

Respectfully submitted,

TYRE W. BURTON

Assistant Attorney-Ceneral

AP ROVED:

ROY NcKITTRICL

Attorney-General
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