OFWPICERS: A committeeman may not qualify as Constitutional

Convention delegate.

April 22, 1943
Hon. William Clark
¢/o Joseph A. Lennon
Asslstant Attorney General

905 Central Natlonal Bank Bullding
St. Louls, lissourl

Dear Mr. Clark:

Y
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We are in recelpt of a letter from Mr., Joseph A.

Lennon's office, which letter i1s as follows:

"william Clark called at my office
geveral days ago and made inquiries
with reference to whether or not an
opinion had ever been written by
your office concerning the question
of the avallability of himself and
Richard FitzGibbon of St. Louis in
serving on the Constitutional Con-
vention. Both of these men, as I
understand it, are members of the
Democratic City Committee - Filtz-
gibbon from Kinney's ward and Clark
from the 21st Ward in the 13th Con-
gressional District:

"Tt might be thaet formal request has
been made of you for an opinion on
thls subject or that an opinion has
already been written. 1 sugpgested to
Mr. Clark that the proper party to
request an opinion would be either
himself or the Chairman of the Demo-
cratic City Conmittee. However, he
asked me to send you this communice-
tion to find out whether or nct such a
request had been made in the past and
if not, ¥r. Clark 1s making such a
request to ascertain his status.,"
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There i1s no question but that a ecommitteeman is

. an officer, within the meaning of the law, and I eend you
herewith a copy of an opinion written by Hon. J. W. Burke,
Assistant Attorney General, dated January 16, 1943, in
support of this proposition. °Cald opinion also holds

that the same person cannot be both senator and committee-
man at the same time.

Section 3, Article XV of the Constitution of
Missourl provides that: .

"% « % and each delegate shall
possess the qualifications of a
senator; and no person holding any
other office of trust or profit
(national guard officers, school
éirectors, justices of the peace
and notaries public excepted) shall
be eligible to be elected a delegate
to the convention nor during the
term for which he shall have been
elected or appointed., # * # x % "

You will note that the opinion written oy Mr. Burke ciltes
from Section 12, Article IV of the Constitution of kissourl,
which section 1s as follows:

"No Senator or Representative shall,
during the term for which he shall
have been elected, be appointed to
any office under thls State, or any
municipality thereof; and no member
of Congress or person holding any
lucrative offlice under the United
States, or this State, or any mun-
icipality thereof (militia officers,
justices of the peace and notaries
public excepted), shall be eligible
to either house of the General
Agsembly, or remaln a member there=-
of, after having accepted any such
office or seat in either house of
Congress,”

From the above citations, it 1s obvious that one
person cannot be both delgate to the Constitutionel Con-
vention and Committeeman.
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From the language of Section 3, Article XV, above
quoted, it seems that one cannot be elected a Delegate
to the Constitutional Convention while holding an office
of City Committeeman. For further proof that a Committee=-
man ie an officer, I submit herewlth an opinion of this
office, written by F. J. Allebach, and dated June 10,
1938. '

In the case of ttate v, Bowman, 124 lo. Appe. 549,
The Epringfield Court of Appeals, in discussing the term
"officer" and a person holding two offices as being
against public policy, sald at papges 537 and 558:

‘A great statesman has voiced the basic
principles govérning official conduct

by declaring that: 'A public office is

a publiec trust.' Like a trustee, such
officer must not use the funds or powers
entrusted to his care for his own private
celn or advancement. To allow him to do
cotherwise is against publie policy. It
1s of the utmost importance that every one
accepting a public office should devote his
time and abllity to the discharge of the
duties pertaining thereto without
expectation of personal reward or profit
other than the salary fixed at the time
of accepting the same; and that he should
do soc, except for a most welghty reason,
to the end of his térm. Certainly the
trend and policy of our law in this re-
spect is to remove from public officials,
so far as possible, all t emptation to use
that official power, directly or in-
directly, to increase the emoliuments of
such office; =+ x + =",

It 1s quite possible tnat a committeeman could use
his influence as commltteeman in securing his election to
the office of Lelegate to the Constithtional Convention.
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CONCLUSION

It 1s therefore the opinion of this department
that a commlitteeman cannot also be a Delegate to the
Constitutional Conventlon.

It 1s elso our opinion that under Section 3,
Article XV of the Constitutlon, a person holding the office

of committeeman is an officer of trust, and is not elegible
to be elected a Delegate to the Constitutional Convenéicn.

Respectfully submitted,

LEO A. POLITIE
Asslstant Attorney CGeneral

APPROVED:

ROY MCKITTRICK

Attorney General
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