MARRIAGES: ¢ircuit Judges authorized tu sosemnize
CIRCUIT JULGES:. marriages any place in the State of
Missouri.

Deceuber 18, 1943 Fl L E D

g r"

Honorable obert L. sronson
Judge of the Circuit court
Bighth Judicial District
Civil Courts Building

3t. Louis, lissouri

Lear Judge Aronson:

This department is in receipt of your letter oif Noveu-
ber 20, 1945, which reads as rollows:

"ifter [urtner considering the matver,

I believe it would be Gesirable ir your
vepartment would write an opinion on the
question presented in ay letter or lo-
vember l2tn, as to the power of a Cir-
cuit Judge to officlate at a wedding in
a County outside hies judielal circuit.”

In compliance with your request for an opinion of this
department, we turn to Seotlon 3560, R. S. Mo. 1959, whioch
reads as [ollows: !

"Marriage is cousidered in law as a civil

contract, to which the consent of the par-
ties capuble in law of contracting 1s es-

sentiel.”

Thus merriages in Missourl may be elfected by and be-
tween the contracting parties agreelng to marry the other
provided they heve the statutory qualifications of age, et
cetera, essential to such contract, secure the required
license (Laws 1945, pp. 640-64l), and have the marriage sol-
emnized by a person authorized by law to perform marriage
cersmonies.
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Section 3563, . S. fo. 1939, pertaining to the sol-
exnization of murriasgzes, reads as rfollows:

"Marriages may be solemnized by any
Judge of & court of record or any Jjus-
tice of tue pesoe, or aany liceased or
ordained preucher of the gospsl, who is
& citizeun of the United States or who
is & resident of and & pastor of any
church in this state."

It is to be noted that this section does not restrict
the authority of a judge of a court of record to his Jjudicial
territory in solemnizing marriaeges, and that no minute or
court record is to be kept of marriage ceremonies performed
by a Jjudgs.

In 98 C, J., pages 1311-1512, the following rule is
announced:

"It is usually provided by statute that
merrisges may be solemnized by o justice
o the peace or other maglstrate, and un-
less otherwise expressly stipulated, thls
authority is not couflned to the territory
in which such officer has jurisdiction in
other cases, nor is it determined upon the

jugigial power vested ln such ofiicer.
* 3 "

It has been ruled in Missouri that the performance of
a marrisge cerswony 1s not & Judieial act, In Smuith v. Fettis
County, 156 5. . (2d) 28z, 540 do., 839, 1l. ¢c. B48-9, the rol-
lowing appears:

® ¥ ¥ ¥ Qur decision in City of 5t. Louis
v. Sommers, 148 Mo. 598, 50 3. v. 10Z, in-
volving such similar facts and statutes is
peculiarly apposite here. The facts in
that case showed that all fees collected
for services of a justIce of peace were to
be turned over to the city treasurer and in
return the Justice of the peace was to re-
ceive a stated salary frow the city. The
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question for decision was whether the
Justice was reguired to turn over to the
city fees received for solemnizing mar-
rieges. We said that the solemnization
of & marriege is in no sense & Judiclal
aet and thet any marrlage fee recelived
by the justice is for services, possibly
of @ peraembulatory nature 'wholly dls-

counnected from his Judieial character.'
* Xk ¥ n

Thus the authority of & c¢ircuit judge to perform a
marriage ceremony is not limitea to his circuit, end in addi-
tion he does not perform a Judiciel act ip solemnizing mar-
riages.

CONCLUS ION

It is, therefore, the opinion of this department that
a circuit Jjudge has the power znd wuthority to solemnize mar-
rieges any pluce within tue State of Missouri.

Hespectiully submitted

EDGAR B. WOOLFOIK
Assistunt Attorney Ceneral

APPROVED:

R0Y MeK RICK
asttorney General
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