BOARD OF 2

PHARMACY; Rule or regulation with respect to

renewal of licenses of pharmacists in
armed forces,
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September 15, 1942

My, Ted #illard, Secretary
State Board of ‘harmacy

FILED

Camdenton, -ilssouri

Dear oir:

On Jeptember ¢, 1942, you requested an
opinion of this department upon the following:

"aA situation hes erisen in Jharmecy in
Kissouri, and I presume in other states
as well, wherein men who are called into
the armed Torces of our eountry, and ln a
nunber of ingtances being sent Lo forolgn
lands, are unable to renew thelr license
annually, as provided in Section 10009,
Revised Statutes of Missouri.

"There is no unwilllingness on the part of
these men to renew, but due to Tact that
they have no permanent address and quite
frequently are unable to get mail of any
sort, it is impossible apparently for them
to renew their license.

"Section 10012, »nrovides in the .first sen-
tence!

'*The Beard of Pharmacy shall
have a common scal, e&nd shall
have power to adopt sueh rules
and by-laws not inconsistent
with law as may be necessary
for the regulation of its pro-
ceedings."
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"Under this section I would like your
opinion as to whether the PBoard of Phar-
macy would have the authority to adopt a
regulation exempting men in the Armed
Forces of our Nation from paying their
rane:al feeg in the time specified by
law,

A portion of Section 10009 K, S. Mo.,
1939, provides:

w ¥ % ¥ ¥ * Byery licensed pharmacist or
permit holder who desires to continue in
the practice of this profession shall,
within thirty days next preceding the ex~
piration of his license or permit, file
with the board an application for the re-
newal thereof, which application shall be
accompanied by the fee hereinafter pres-
cribed. If the board shall find that
the applicant has been legally licensed
in this state and is entitled to a renew=-
al of license, or to a renewal of sueh
permit, it shall issue to him a certifi-
cate attesting that fact. If any phar-
macist shall fall for a reriod of sixty -
days after the expiration of his license,
to meke apnlication to the board for its
renewal, his name shall be erased from
the register of licensed pharmacists, and
such person, in order to again become re-
glstered as a licensed pharmacist, shall
be required to pay the same fee as in the
case of original registration: Prov%gag,
that no application for the ren of a
license shall be granted after a period
of two years after its expiration, and if
any pharmacist fail within that time to
make application to the board for a renew=-
al of his license, he shall be subject to
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all of the provisions of this chapter ra-

gulating the issuance of licenses. .

This Section, in clear terms, provides:
(1) ZEvery phermacist should apply for a renewal
of registration and license and »ay the required
renewal fee within thirty days before and not more
than sixty days after the expiration of his or her
license.
(2) A pharmaciat failing to apoly for a renewal
until after sixty days of the expiration of his or
her license shall be stricken from the register of
licensed pharmacists and to become re-registered
and re-licensed upon application therefor he shall
%a§ the fee required for original registration.

No license may be renewed that has explred
more than two years before an application for re-
newal is made,

(4) COne whose license has not been renewed for two
years or nmore 1s required to apply for and take an
examination in the same manner as a person never be-
fore licensed.

Where the language of a statute is plain
and unamhbiguous it may not he construed but is given
effect as written. S5t. louls Amusement Company v.
St. Louis County, 147 S. W. (2d) 567, 347 Mo. 456;
State ex rel R. R. Co. v. “hain, 106 S, W, (2d) 898'
State ex rel insurancs Co. v. Lueaa, 153 S. W, (24)
10.

The Board of Pharmacy is authorized by
Section 10012 R, 5, Mo,, 1939, to adopt rules and
by-laws. The pertinent povtion of that Section 1is:

"The Board of Pharmaey shall have a com-



¥Mr, Ted D, Willard -4 September 15, 1942

mon seal, and shall heve power to adopt
such rules and by-laws not inconsistent
with lew as may be necessary for the re-
gulaticn of i1ts proceedings end for the
discharge of the dutiea imposed under
this chapter, * * 7

By the very terms oi this amuthorization
suchh rules anéd "by-laws” must be consistent with
"the law" and cennot be contrary to the pharmeey
statutes, This, of necessity, followe from the
wordihg of the above partially quoted Section.

Futhermore, the board has no power to
waive the payment of the fees required for regis-
tering and licensing rharmaclsts as provided by
Section 10015 K. 5. Mo., 1939, Any attempt to do
so would contravene a definite statutory require-
ment.,

However, a rule or regulstion (by-law)
might be promulgated by the board to the effect
that all pharmacists in the armed Toreces falling
to make application for their rencwal cof licenses
and recistration sixty days after the expiration of
their license and registration upen meking applica=-
tion within two years and paying the required fee
should be re-registered and re-licensed. Such
rule would conform to and be in furiherance of the
statutory requiremente. It would, in addition,
without doing viclence to the statute, be of assis-
tance to those pharmacists who serve their country
in its perilous crieis.

Ag has been pointed out recenitly by the
Supreme Court of Missouri, "Let no eitizen be pena=-
lized becsuse he is a petfiot. Let us therefore
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keep faith with those who fight for us.” State ex
rel McGaughey v. Grayson, 163 S. W. (2d) 335, 1. c.
342. However, the State Board of FPharmacy 1is of
statutory origin and cannot cechange the fixed re-
quirements of a licensing act; only the Legisla-
ture may do this.

CONCILUSICN

It ies the opinion of this department that
while the State Foard of Pharmacy 1s authorized to
promulgate rules and by-laws not inconsistent with
the Pharmacists' Act and in furtherance thereof, yet
it may not waive the clear and definite termes of the
licensing and registering renewal statute. It may,
however, in keeping with the terms of such statutory
enactment, by & rule or by-law allow all pharmacists
in the armed@ forces feiling to meke application for
renewal of licenss and registration sixty days after
the expiration of license and registration, upon mek-
ing appliecation within two yeers end paying the re-
quired fee to be re-registered and re-licensed..

Hespectfully submitted,

VANE C. THURLO
Agssistunt Attorney-General

APPROVED:

ROY MeKITTRICK
Attorney-General
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