HOME GUARD: Called to active duty does not

MISSOURI RESERVE FORCE: furnish grounds for forfeiture
of county office.
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Nay 6, 1942

frosecuting Attorney
Carrollton, lilssourl

Dear Sir: Y o

fion, D. D, Thomas, Jr. Fl LE

Under date of April B9, 1942, you wrote this office
requesting en opinion, as follows:

"Mey 1 ask your oplinlon on the
proposition of whether or not a
County officlal, who, as a member
of the Home COuard, and who is called
for active service either within or
without the State, forfelts his
office, as a result of such member-
ship and service?"

The Home Guard, or llssourl Reserve Force, 1s organized
under authority of Sections 1501¢ and 15020, R. S, Mo. 1939,
and Article XIII of the Constitution of Misscuri.

Inssmuch &s the Home COuard 1s an authorized force of
the State and there 1s no prohibition ageinst a2 county offl-
cial belng a member of the force, that would constitute no
ground for forfelture of the county office.

The grounds for forfelture of office are set out in
Sectlion 12828, Article 3, Chapter 83, R. 5. Mo. 1939, which
reads as follows: s

"Any perscn elected or appointed to
any county, clty, town or township
office 1n this state, except such
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officers as may be subject to

removal by lmpeachment, who shall

fall perscnally to devote his time

to the performance of the duties of
such office, or who shall be gulilty

of any willful or fraudulent vicla-
tion or neglect of any offlcial

duty, or who shall knowingly or will-
fully fail or refuse to do or perform
any officiel act or duty which by law
it 1s his duty to do or perform with
respect tec the executlon or enforce-
ment of the criminal laws of the state,
shall thereby forfeit his office, &nd
may be removed therefrom in the manner
herelnafter provided."

Also, in this ccnnection, 1t 1s desired tc call to
your attention Section 18, Article II of the Constitution,
which reads as follows:

"That no person elected or appointed
to any office or employment of trust
or profit under the laws of thils
State, or any ordinance of any munici-
pality in this State, shall hold such
office without personally devoting his
time to the performance of the dutles
to the same belonging.”

Your letter does not state facts sufficient to con-
stitute a case upon which a forfelture of office could be
ad judged under the above statutory and constitutional pro-
visions.

GUNCLUSION

A sltustion might arise where a county offlicer who was
a member of the licme Guard and called to active duty would
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foirfeit his offiee. But it 1s the concluslon of the writer
that a county officer, who is a member of the idome Ouard or
Reserve Iorce, does not automatically forfelt his county
offlice solely by reascn of a call to sctive duty as a member
of the State's authorlzed military force.

Respectfully submitted,
W. O, JACKSOI
Assistant Attormey-Ceneral
WOJ:CP

APPRUVED:

ROY WcKITTRICK

Attorney-General



