ELECTEIONS:

Jotes shown Ly tally sheets shouid ke coulted
raiher than those shown by certificate of judges
and clerks, where there is a discrepancy, but when
canvassers have once tabulated the votes and said
tabulation has been certified in to proper authori-
ties, canvassers cannot retabulate the votes, nor
can the county clerk certify either an amended or
new abstract of the votes.

Novesber 19, 1942

\\
Mr. Chas. K. Hart
Frosecuting .ttorney
Brookfield, wmissouri
Dear Sir:

This will acknowledge receipt of your letter of
November lz, which reads uas follows:

%At the recent election, held on the
S1rd aay of November, 194z, Wayne W.
cowan was a canuldate for the oifice
ol nepresentative. The Lallots were
canvassed orficially by the County
Gourt on the 6th uay of November,
1942.

"] have the aiilicavii ol VWayune W.
Cowan, wihich I hana you herewith, in
which e states tuatl e was present
at ohet count snu of his own knowl-
cdge knows theat the County court
failea to count the tallies in all
orf tas Tally Books.

"He slales tunal there were aiffer-
ences fvund iu sowme of the books can~
vasseu velween tLie nuwber of tallies
and the number repoiried. He insists
that the Counily Court should have
counted the tallles in all of the -
books, aua as Llhese DCOKs are now in
the hanas of the County Clerk they
may stlill ve counted.

"Please lel me know whether you have
passed on the duties of the County
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Court in this regard, ana if so favor
me with a copy of your opinion, ana if
not wlll appreciate an opinion from
your department."

AS to whether or not the caunvassers siould certifly
tie number ol votes as shown by the tally sheets or as
shown by the certificate ol the judges una clerka of the
precinet, we think Section 11616, R. S. Missouri, 1959,
settles the uyuestiom. 3aid sectlion reads as follows:

"When the judges of election of any
voting precinct in any county in this
state, or in any c¢ity in this state
not within a county, in cesting up the
totals of the votes cast in sueh pre-
cinet st any primary or zeneral elec-
tion, shall meke an error ziving to
any cendidete for any distriet office
voted for entirely within sueh county,
or such city, e greater or less number
ot votes than such canaidete actually
recolveu, s shovn by the tally sheet
o' such precinet, it shzll be the duty
ol the county clerk or such county, or
ol the bpoard of election commissioners
of any such city, and the boara of
election commissioners in all cities
of this state having sueh board, be-
fore certifying to the nomination or
election of any canaicate for e county
ofrice, or for ¢ alstrict office voted
for entirely within such county, or
such city, to give to the candidate or
candicates whose totul vote, as certi-
fied by the judges of electlon is more
or less than the number ol votes actu-
ally cast for such cendidate or candi-
uates, as shown by the tally sheet of
such precinct, the actual number of
votes cast, for such cznalcate or candai-
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dates in the precinect or precincts in
whieh sueh error, or srrors, occurred,
tiie certiricate of the Judges or elec-
tion to the contrary notwithstunding,"

The fore oing section specliicully provides that
tiie number ol votes as shown by the tally sheets shall
prevail as ajalnst the number of votes certilled by the
Judges end clerks.

Your second guestion 1s whether or not tie county
clerk may yet correct hls certificate to correspond to
the votes cast as shown by the tally sheets.

It ie a general rule of law tiict when an officer
has exercised a power ziven to him by law, he cannot re-
exerclise that power or correct uis =cts unless the law
specifically ;ives hiw such power of amendment or correc-
tion. The rule is stated in 46 C. J. 1055, Sec. 292, as
follows:

“"Tn tie absence of siatutory suthor=-
i1y, un officer in performing a statu-
tory uuty which does nut involve the
excrclse ol uaiscretion is without the
powelr oi amenament; anu when the judg-
ment or discretion of & executive of-
ficer has been completely exercised in
the performance ol a specific duty, the
act perfocmeu is beyona his review or
recall, although the statuts confer-
ring euthority expressly mukee his ue-
terminatlion discretionary.™

In your case Section 11616, supra, left no discre-
tion to the county clerk as to which figure should be used
in arriving &t the correct nuwber oi' votes which had been
received by cunciuates. He exerclised the auty which he
had 14 thet regard. We aussume thet e has carried out the
provisions of' Section 114605, R. S. Migsouri, 1909, wnd has
before now certified to the secretary ol stete un abstract
of' the votes as determined by the canvassers in his county.
That being true, there would be no way by which the county
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clerk and his essociete cunvassers could now retabulate
the votes wuu senu v supplemental or corrected ubstract-
to the secretary or state.

CUNCIUSION

It is, thererore, the opinion of this office that
the votes shown by the tully sheets should be counted
rather than those shown by tue certliilicute ol the Judges
ana olerks, wheie there is a discrepancy, out that when
the cunvassers Luve once tabulateu tie votes and saild
tabulation Las been certified in to the proper authorities,
the canvassers cannot retabulate Lhe voltes, nor can the
county ¢lerk certify elther un amended or new abstrict of
tne votes.

wespectlully submitted

HaxRY He. KiY
asslistent Lttorney Goneral

#PPROVED:

RO HIC
Attorney General
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