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Ve are in receipt of your letter of recent date
wherein you request an opinion from this department
based on the following statement of facte:

"One of the insurance companies has
thelr mortgage loan department here
and they have a number of fleld men
who drive company cars. Should
these operatdrs or drivers reglster
under No. 3373, Revised Statutes,
19293 and if so, do they have to obe
tain slso a driver's license under
No. 8443, et seq, fevised Statutes
1529."

Section 8367, R. S. ¥o. 1939, defines "registered
operator” as follows:

"# 4% & % An operator, other than a
chauffeur, who regularly operates a
motor vehicle of another person in

the course of, or as an incldent to
his employment, but whose principal
occupation 1s not the operating of such
motor vehicle, # « % i &« & # "

It will be noted from the reading of Article 1,
Chapter 45, R. &, Ho. 1239, that there does not appear
any section or portion of a section which allows a non-
resident to operate a motor vehicle in the ftate of
Micsouri, where such person comesg within the definition
of a registered operator on & rerlstered operator's
license procured in another state. W%e are mindf.l of
fectlon 3374, R, £, Ko, 1939, which hes to do with reci-
proclity, bul it 1s our view that thle sectlion only has to
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chargee thet may be placed by the State of lMiesourl
sgainst the motor vehlcle and does not extend to the
person, Therefore, it is incumbent upon every person
desiring to operate a motor vehicle in the State of
Missouri, tc procure a registered operator's license
which 1o provided for in Section 8373, R. £. MNo. 1939.

Now turning to the guestion of whether or not
such person shall firet procure a driver's license, as
is provided for under Article 35, R. S, Ho. 1339, Sub-
division B of Section 3444, R. 8. lo. 1939, provides:

"(v) Any person holdlng a valid
chauffeur's license or regletered
operator's license, as provided in
Cections 3372 and 3373, need not
procure an operator's license."

The words "operator's license" in the above subdivision
are synonymous with driver's license.

We condlude, thercfore, that a nonreslident who
comes wlithin the definition of registered operator, ss gliven
in Section 8367, =supra, muct in all instances procure a
reglstered operator's license, if he is to operate on =aid
license in the State of Kissourl, without further procuring
an operator's or driver's license. On the other hand, a
nonreslident of the State of Mlessouri, operating a motor
vehicle within the etate, who dces not come within the
definition set forth in ctection 3367, supra, and who
pocsesses an operator's or dPiver's license which is in
force in the state of hls residence, may operate a motor
vehicle in the Ctate of Hissouri, without first procuring
an operator's or driver's license, for Subdivision (2) of
Section 8445, R. S, lo. 19%9, provides as follows?

"2. A nonresident who 1s at least
eixteen (16) years of age and who has
in his immediate possesslion a valid
operator's license issued to him in
his home itate or country may operate
a motor vehicle in thls <tate only as
an operator."

The term "ocperator" ie defined in Section 3367, supra,
as follows:

"Any person who operates or drivess
motor vehicle."
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CUONC .USION

We are of the opinion, therefcre, that if a
person regularly operates a motor vehicle telonsling to
another person in the course of, or as an incldent
to, hls employment, but whose principal occupation is
not the operating of such motor vehicle, such person
must first procure a registered operator's license in
the State of Missouri, whether he be a resident or s
nonresident. FHaving procured such reglstered operator's
license, he is privileged tc operate without procuring
an operator's or driver's license. Cecondly, a non-
resident who 1s merely an operator of a motor vehicle
may operate hle car without first proecuring an operator's
or driver's license, if he possesses an operator's or
driver's license in his home state or country, if such
license is In full effecte.

Reapectrully submitted,

B. RICHAERDS CRELECH
Assistant Attorney Ceneral
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Attorney General
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