NAVAL nILITikt Interpretation of Section 15093, R. S. Ko.
1939. liethod of electing commander, or
ceptain commending naval militia.

July 17, 1942
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Hon. Forresgst C., Donnell

Governor of !lissouri
State Capitol Bulldling
Jefferson Clty, lissouri

Dear Governor Donnell:

Thie 1is to acknowledge recelpt of your letter
of July 14, in which you request the oplnlon of this de-
partrent. "Your letter reads in part as follows:

"There has arlsen in tiis office
the quecstion of what l2 the manner
in which an election of the command-
er, or captain commanding the naval
militia, ehell be held. I am not
certain whether the elections men-
tioned in the concluding sentence
of ‘ectlon 15093 Revlised Statutes
“of Miseourl of 1939 include the
electicn of the commander, or captailn
cormanding the naval militia, or only
the elections of commissioned officers
of dlvisions. I respectfully ask of
you your cpinion upon the following
questions: * % %

In the rema*ndar of your letter of request you have sub-
mitted four 'questions. Ve s=hall answer your questlons
in the order submitted.

: Since your gquestlons pertaln partlicularly to the
construetion of Eectlon 15093, R. £, Missour! 1039, we
quote same in its entirety:

"The commender, or captein commanding
the naval militia, shall be elected
by -the line officers. The executive
officers, navigating end ordnance
offlcers, the signal officers and
staff officers shall not be entitled
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to & vote at such elections. Com-
micsioned officers of divisions
shall be elected by the members of
each divislion or appointed by the
cormander-in-chief upon the
recommendation of the commanding
officer. Such elections shall Dbe
held in the maenner prescribved by
"the lew for the election of commls-
sloned officers of infantry."

"estion 1. Do the electicns
mentioned in the concluding sentsance
of Section 15093 Revised Statutes

of Missouri of 1939 include the
election of the commander, or captain
co manding the naval militia:

From a reading of the quoted statute, we are of
the opinion that the words "such elections” used in the
concluding sentence of Section 15093, refer to all of
* the elections mentlioned in said section and not to any
particular election-eferred to therein. It will be noted
that the came words "such elections” are used in the
sixth line of caid section in providing that the executive
officers, navagating and ordnance officers, the sign:sl
officers and staff officers shall not be entitled to vote
at the eléction of the comman<d ‘er or captaln cowmanding
the naval militia, and the term "such elections” muat
refer to the election of the commender or captaln command-
Ing the naval milltia for the reason that from 1is con-
text it is the only election to which the words could
poseibly snnly.

"uestion 2. If the elections men-
tioned in the econcluding sentence of
Section 15093 Revised Statutes of
Hissourl of 1939 include the election
of the commender, or ceptaln command=-
Ing the naval mllitla, is it necessary
that the elecilon c¢f the commander, or
captain commanding the naval millitie
Occur in a meeting?
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Since we have answered your first question in

the affirmetive, you then desire to have our opinion as
to how the election of the comuander or captaln command-
~ ing the naval militia shall be helds whether at a meeting

or by some other method. V"e are of the opinion that the
electlion of the comander or captain companding a nsval
militia shall be held in e mesting, lor the reasons here-
inafter stated. '

"Question III. If the electlons men=-
tioned in the conluding sentence of
Seection 15093 Kevised Statutes of
¥lssourl of 1932 include the ele,tion
of the commander, or captain comanding
the naval militie, but 1% 1s not
necessary that the election of the
commander, or captain commanding the
naval militia occur in & meeting, can
sald election be held by mail?"

Since we have e 1d that the electlion of the
command8&r or captein commanding the naval mllitia must be
held in a meeting, cseld election necessarily could not be
held by mail.

"Question IV. If the elections men-
tioned 1n the concluding sentence of
Sectlion 15063 Revised Statutes of
fdissouri of 1939 do not include the
election of the comms der, or ceptain
commanding the neval militis, whet 1s
the manner in which 1&g heléd an election
of the eommander, or captaln cogmanding
the navel militie?"

Since 1t ls our opinion that the election of the
commander, or ceptaln of the naval militia ies :roverned by
the concludlng sentence of Section 15093, the clection
should be held 1In the manner prescribed by Section 18027,
Re S, loe 1939, In the same manner prescribed fsr the
election of commissioned officers of the llsscurl Natlonal
Guard. There is no reason to assume thet the Lecislature,
in using the words "such slections" 1n the concluding
gentence of cald seetion, referred only to the election
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of commisslioned officers of divisione and not to the elec-
tion of the commanding officer. If such term referred
only to commissioned officers, the Legislature has, there-
by, provided for no method of electing the commander or
captain cormanding the nevel militia,

national fuard, under Section 15027, provides for a meeting,
designates who is to preside at such neeting, and requires
that a majority of those entitled to vote at such elec¢tion
shall constitute a quorum, and that a majority of the votes
cast shall be necessary to elect. Cald sectlion also pro-
vides for separate ballots and sets up the necessary
machinery for such election. Zlection by meil is thereby
precluded.

CONCLUSION

It is, therefore, our oplnion that the method for
electing the commander or captain commanding the naval
militia is as provided in Section 15027, R. S. Missouri,
1939.

Respectfully submitted,

COVELL R, HEWITT
Acegsistant Attorney General
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