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Dear Sir: 

This Department is in receipt of your request for 
an official opinion, w!.lich reads as follows: 

"IN RE: Opinion concerning taxing 
power of township boards. 

"The county court of this cetmty, 
the county clerk, and several town­
ship boards have requested an opinion 
on the above matter. 

''Your attention is directed particular­
ly to Sectidn 13985 and Section 8821 
R. S. l:1o. 1939. There "aay be other · 
sections which are also involved and 
undoubtedly the constitution itself ia 
involved. 

"This county runs a levy for county 
purposes in the amount of 35~ on the 
$100.00 valuation. .dow .rauch of a levy 
can township boards make for incidental 
expenses of the township? 

"What is the maximum levy which a town­
ship can run for roaQ. and bridge pur­
poses? 

"What is the maximum levy for all pur­
poses that can ,be made by the township 
or for township purposes exclusive ot 
county purposes? 
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"Would a levy made by the county for 
township purposes be legal and collect­
ible if the township board had not pre~ 
vloualy complied with the provisions of 
Section 13985 supra, in making the est1-
111l\.t& and account and filing same with 
the county clerk? v:ould failure to 
make and file such an account as ia 
mentioned in Section 13985, supra, be 
jurisdictional so far as the county 
court's power to levy taxes for town• 
ship purposes is concerned? 

"The8e questions have pr$sented them­
selves in this county and the statutes 
above Iilentioned are conflicting and con­
tradictory of &aoh other in their term. 
and no doubt the statutes may also be 
modified by the general provisions of 
the constitution. It is a question· 
whether or not the total tax- for ordi­
nary expenses and road and bridge funds 
levied by the county plus that of the 
township may exceed so¢ on the ~100 
valuation., If that be true what levy 
could a township make for its incident­
al purposes 'plus sp-&eial road and bridge 
purposes (exclusive of bonded indebted­
ness) if the court levied 50¢ for county 
purpoaee.?" 

We believe that a summary of the rights and powers 
of a county and township to levy taxes would clarify the pro­
cedure about which you ask and would .facilitate the answer­
ing of the queetions submitted in your requeet. 

Article X, section 11, of the Constitution of 
Missouri, provides in part as followe: 

"Taxes for cQl.Ulty, city, town ~d 
school purposes may be levied on all 
subjects and objects of taxation; 
but the valuation of property there­
for shall not e:,.ceed the valuation of 
the same property in such town, city 
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or school district for state and 
county purposes, For county pur­
poses the annual. rate on pr.operty, 
in counties having six million 
dollars or less, shall not, in the 
aggregate, exceed t'ifty cents on the 
hundred dollars valuation; -it- ~:- * *" 

Article X, Section 22, of the Constitution of 
Missouri, provides ·I 

"In addition to taxes-authorized 
to be levied for county purposes 
under and by virtue of section 11, 
articla X of the Canstitution ot 
this State, the county court in the 
several counties of tnis State not 
under township organization, and the 
township board or directors in the 
several counties under township 
organization, may, in theiF discre• 
tion, levy and collect, in the sam.e 
manner as State and county taxes are 
colLected, a special tax not exceed­
ing twen~y-five cents on each ~100 
valuation, to be used for road and 
bridge purposes, but tor no other 
purpose whatever; and the power her:e­
by given said ~ounty courts and 
township boards is declared to be a 
discretionary power.a 

Section 8821, R. s. Mo. 1939• readss 

"The township board o!' directors o£ 
any township may, annually, in their 
discretion, at the same time and in 
the aa.me manner as -taxes are now re­
quired by law to be levied for county 
purposes, levy an annual· tax in ad­
dition to those now authorized by law, 
ln any a.mount not exceeding twenty­
five cents on each one hundred dollars 
valuation on all property subject to 
taxation in such township, to be known 
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as a special road and bridge fund: 
Provided, that the part of said 
spacial road and bridge tax arising 
.from and paid upon property not 
situated in any road district, spe­
cial or other\'>'iee, shall be placed 
to the order of the"township road 
and bridge fund and. be used in con­
struction and maintenance of roads 
and improving or repairing any s treat 
in any incorporated city or village 
in the township, if said street shall 
form a part of a continuous highway 
of said township leading through such 
city or village."· 

Section 11047, R. s. Mo. 1939, provides: 

"In all counties in this state which 
have now or may hereafter aaopt town­
ship organization, if the Blllount of 
revenue desired and estimated by the 
county court for county purposes and 
the amo"Wlt dosired and estiJ.Uated by 
any township board for town~hip pur­
poses shall'together exceed the rate 
per cent on the one hundred dQ~lars 
valuation allowed by eeetion 11-o£ 
article X of the Constitution of Mis­
souri 'for county purposes,' then it 
shall be the duty of the county court 
to apportion the tax 'for county pur­
posea•~between the county organization 
and the township organization in the 
following manner, to-wit: Eighty per 
cent of the taxea which may be legally 
levied 'for county purposes' shall be 
apportioned to the county organization 
for county purposes, and twenty per 
cent of such taxes shall be apportion­
ed to the ·township organization for 
the purposes provided by section 13980 
of the township organization law, aa 
$pacified by the township boardJ but 
the combined rate for both the county 
and townahip organizations shall not 
exceed the maximum rate provided by the 
Conati tution." 



-c---------~ ~,, .. O'o' ----,..-,.,------

•-·, 

lion, Mark Wilson -5- Sept~ 5, 1941 

section 13985, H. s. Mo. 1939, reads as follows: 

"The township board of directors 
shall make out an account of the 
amount o:f money necessary to defray 
the township expenses during the 
next ensuing year; said aecount &hall 
be made out not 1nore than sixty nor· 
less than twenty days prior to the 
meeting of the county court at which 
the assessment for county purposes 
is made; said account shall be signed 
by the president of the board, and 
attested by the clerk, and filed with 
the clerk of the county court on or 
beforo·the :first day of said court, 
who ~Shall cause the a_ame to be placed 
upon the tax books of said township: 
P~ovided, that said expenses shall 
not, together with the amount levied 
for road purposes and spec1·a1 bridge 
tax, exce~ in any one year twenty 
cents on the one hundred dollars 
valuation; ~ provided further, that 
in counties having a population ex­
ceeding thirty-five thousand inhabi• 
tants said tax shall not exceed for 
any one year tirteen cents on the 
hundred dollars valuation, and until 
the next decennial census shall have 
been takan~ said population shall be 
determined by multiplying the aggre­
gate number of votes cast for the 
respective candidates for president 
in 1888 in said county by five, and 
the product thus obtained shall de~ 
termine as to such population." 

From a reading of your request we deduce that 
Henry County falls in"the bracket of counties having six 
million dollars or less property valuation, since you state 
that the maximum rate that can be charged there is fifty 
cents. Therefore, this opinion is written upon that basia. 
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Under Article X, Section 11 supra, the annual 
r•ate on vroperty 11 for county purposesft cannot exceed 
fifty cents on the one hundred dollars valuation. It ia 
well settled in Missouri that the terhl "for county pur• 
posesn includes not only the tax lavicd by tho county but 
also the tax that is levied for the use of the township. 
As was said in State ex rel. Hirni v. I.1o. Pac. R'Y· Co., 
123 hlo. 72, 1. c. 80: 

tt It can not be do-. ... bted that the re­
strictions conta:i ned in this section 
were intended to apply to every county 
in the state, whatever its internal 
organization raight be, and that all 
taxes of every kind and description 
levied for county purposes, it matters 
not by whom or how levied and the 
purpose8 for w!dch levied, must be 
within the limits of the rates therein 
fixed; what is called a township tax,­
levi&d in a county under township 
organization, "having been knoWil and 
recognized from the beginning· of the 
state government aa within that class 
of purposes; the limitation of this 
section must ap~Jly to taxes levied !'or 
aueh purp oaes, the same as to those 
for any other county purpose, ulll.ess, 
elsewhere in the constitution is to be 
fou.nd some provision taking counties 
under tovmship organization from the 
operation of its provisions.'' 

This rule is succinctly stated in ;:-~,tate ox rel. 
Conrad v. Piper, 214 Mo. 439, 1. c. 445, as follows: 

"The Constitation, article 10, sec­
tion 111 in imposing this llmitation 
on ts..x assessments used the words, 
'For county purposes,' which include 
in their meanin~,; all subdivisions of 
the cuunty for the use of r1hich taxes 
may be imposed." 

Therefor3, when Article X, Section 11, supra, sets 
the maximum amount at fif'ty cents on the one hundred dollars 
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valuation, it means that only that amount may be levied for 
the entire expenses o.f both county and townships. Section 
13985, supra, provides that the expens~s'of the township 
shall not exceed twenty cents on t·1le one hundred dolle.rs 
valuation, which expenses include the amount levied for 
road purposes and special bridge tax and those set forth in 
Section 13980, n. s. Mo. 1939, which are as follows: 

( 1) '1he compensation oi' township of­
ficers for their services render­
ed in their l~espective townships; 

(2) Con'cingent expenses necessarily 
incurred for the use and benefit 
of the tow-nship; 

(3) The moneys authorized to be raised 
by the tovmship board of llirectors 
for any purpce e, for the use of 
the township. ·• 

However, it must be noted that the county has the 
prili1ary right to levy any amount of taxes up to the m.axintum 
provided for by the Constitution for county expenses,and the 
right of the township to a lev~ of twenty cents on the one 
hundred dollars valuation is subservient to the prior right 
of the county. As was pointed out in the Piper Case, supra, 
(1. c. 445): 

"That would render the county court, 
when rnaking provision for the·expense 
of conducting the county aff'airs,. to 
a large extent, subo~lnate to ·the 
township boar"'ds. That was not, orig­
inally at least the intention of the 
General ii..ssembl~ as ~xpressed in the 
statutes govorning this subject, and 
if' the Legislature has ever changed its 
purpose in that partiucla.r, it has not 
expressly said so, ~~ .;~- ·l:- " 

Therefore, the county,. in making its levy to obtain 
money sufficient to conduct the county affairs, may levy any 
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amount it vdshGs, even up to the maximum.. 'l
1
he township, in 

putting in its account as to how much will be needed for 
township purposes, is limited to twenty per cent. If the 
combined estimates of the two subdivisions exceed the maxi­
mum amount pl'Ovided for by the Constitution ( '1Nhich in this 
case is fifty· cents), then Section 11047, supra, becomes 
controlling._ That section, which is quoted above, Pl'ovides 
that in sueh a case the county court shall apportion the 
tax "for county purpoaes, 11 which is fifty cents,. between the 
county orc;anize.tion and the tovmehip organization in the 
following manner, to-wit: eighty per cent or the taxes which 
may be legally levied shall go to the county organization, 
and twent-:i per cent of such taxes shall be ap };>ortioned to 
the township organization. Under this section if at a:ny time 
the combined araotmt of revenue desired and estimated exceeds 
i'ifty cents, then the county shall receive forty cents and 
the township ten cents. However, we do not in this opinion 
pass upon the question as to what would be the apportionment 
if ·the county desired thirty-five cants and the township 
ma.de an estimate of twenty cents. It will be not$d that 
under this situation the combined amount would be i'ii'ty-fiva 
cent..s, and in the apportion:.rnent undei' Section 11047, supra, 
the township would only get ten cents, while if the town­
ship had estimated a fifteen cent rate on the one hundred 
dollars valuation, then it would receive the same. Such 
condition 'V'D uld seem inequitable and unjust because of the 
county receiving more than it desires and the township being 
cut below a figure to which it was legally entitled. 

The question next arises whether a towns,hip, if it 
feels the ·need for more money for road purposes, cru1 obtain 
the same. As stated in section 13985; supra, the amount re­
ceived by the township from !;he amount provicled in Article X, 
Section 11, supra, includes moneys for road purposes and the 
special bridge tax. _However, .the people of Missouri, recog· 
nizing the :fact that perhaps this amount of money for road 
purposes would not be sufficient. in 1908 amended ~1e Consti­
tution by placing therein Article X, Section 22, which pro­
vides for a special road and bridge tax not sxceeding twenty­
five cents on each one hundred dollars valuation. This tax 
may be levied in addition to other road and bridge taxes. 

In State ex rel. Vaught v. A., T. & s. F~ R'y co •• 
270 Mo. 251, 265, this provision was before the court for ~ 
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interpretation and Judge Brown sa1d1 

"The constitutional amendment per-
mits the twenty~five cent levy '~ 
addition ~ taxes authorized ~ ~ 
levied for rountt ~urposas under .~ 
~virtue-a sec ion 11,' ana the 
statutes enacted in pursuance of it 
contain the same authority. The amend• 
ment simply increases the amount which 
the county was authorized to levy under 
the provisions of section 11 from fifty 
cents to seventy-five cents on each 
one hundred dollars valuation, with the 
limitation that the entire additional 
levy must be made and used for road 
and bridge purposes and for no other 
purpose whatever. It imposes no d£ty 
upon the county court to appropria e · 
any part of the levy for county purposes 
under section 11 to such uses, but le.f't 
the power undisturbed." .• 

To like effect is State ex rel. Kersey v. Pomisoot Land and 
Cooperage Go., 295 s. w. 78, 317 Mo. 41. 

Therefore; the township board in ita discretion 
may impose a tax up to tv1enty-fi ve cents on the one hundred 
dollars valua t1on for the us& of roads and bridges, which is 
in addition to that provided for inits estimate submitted 
to the county court. 

Taking what has been said above as a guide, we will 
proceed to answer your questions 'in the order in which they 
are submitted., 

I 

When the county runs a levy for county purposea in 
the mnount of thirty-five cents an the one hundred dollars 
valuation, then the to•mship board may ask for a levy of 
fifteen cents. 
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II 

The rnaximwn levy which a township can make for 
road and bridge purposes is twenty cent[~, loss the amount 
needed for township expensas provided for in Section 13980, 
supra. This, of course, depends upon the fact that the 
county has only estimated a thirty eent levy for county 
purposes. However, a township may in its discretion levy 
up to twenty-fivo cents on the one hundred dollars valuation 
under Section 22, supra, in addition to tl1e other levy for 
road and bridge purposes. 

III 

The maximum levy for all purposes that can be_ 
made by the township is twenty cents, provided that the 
county ltas .not desired and estimated more than thil•ty cents 
on the one hundred dollars valuation. If the county has 
estimated more than thirty cents, then the tovmship is 
subeervient to and contPolled by that muount. 

IV 

If th.e county levied fift-y· cents, then the amount 
estim.o.ted by the townsh'ip would make the total of' the two 
over fifty cents and the funds would have to be apportioned, 
which would be forty cents to the county and tan cents to 
the township. 

In ansvler to your question as to what effect the 
failure of the township board to make, sign and file an 
account for the a.'11ount of money necessary to defray the 
township Bxpenses as providGd for in .::.>ection 13985, supra, 
would have on the coa~ty court's power to levy taxes for 
township purposes, we refer you to the general rule as 
stated in 61 c. J., pas;e 562, pa1,. 688, which is as follows: 

"Where it is required by constitu­
tional or statutory provision that 
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certain authorities of a political 
division Ol" subdivision of the state 
shall make and file, with specified · 
officers, a certificate; budget or 
estimate o£ the rate or wuount of 
taxes whieh they require to be raised, 
as a condition precedent to the levy 
thereof, it ia essential, before the 
tax can be lawi'ully levied, that there 
shall be a compliance with such re· 
quirement in svery subetantia.l partic­
ular. tt 

This is the rule in Misaouri, aa is shown by the 
case of state ex rel. ¥>heat v. st. L. & s .. F. R'y Co., 135 
Mo., 77, which involved the validity o:r a levy made under a 
statute which required each city to certify to the county 
court a statement oi' the assessments and the rate of taxa­
tion levied by the city on all property for municipal pur­
poses., The county court upon receipt of such certificate 
had levied the tax. The .facts showed no .,such certificate 
was made by the city in this ease. The court said (1. c. 
87)1 

"In the absence of such certificate 
the county court was 1Jd. thout autbori ty 
to make the l-evy, for it is made one 
of the prerequisites or its power to 
do so by section 7731, suprH. The 
power to tax is one of the prerogative 
.rights of the •tate, and when the legis­
lature grants that power to another 
tribunal on specU'ic terms and condi• 
tiona 1 t can only be exercised in atri.ct 
compliance thttrewi th.,Jf 

Therefore, We rule that i.f the township board did 
not make out an account., or i.f said account was not signed 
by the president of the board and attested by the clork

6 
or 

if said account was not filed with the clerk of the county 

.. 
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court, then the county court was \'lithout power to levy any 
taxes fa I' township purposes. 

APPROV~D: 

VANt: c. Ti!ORLo 
(Acting) Attorney-General 

AO'K:EG 

nespectfully subrni tted, 

ARTHUR O'KEEFE 
Assistant f.ttol~ney-General 


