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BOARD OF• CHIROPRACTIC EXAMINERS: May not ~emi:l renewal 

fees; issuance of renewal license is 
mandatory on payment of required fee. 

i\.ugust 28, 1941 

FILE_ 
2.tate Board of Chiropractic Lxaminers 
!<'ranees Building f Brookfield, Hissouri 

Attention: Dr. T. C. Oller 1 ~~ecretary 

Gentlemen: 

We are in receipt o:r your request for an opinion, 
dated June 1, 1941, as follows: 

11There have been quite a number of 
the Chiropractors who are being taken 
in the draft. I have had a letter 
from sever~:il of them, asking if' the 
board could or would dispense with 
the renewal of their license in 1942, 
feeling that when they are in the 
service of their country tha~ they 
should not have to pay a license 
renewal fee. So far as the board is 
concerned, we are willing to do ao, 
but can see no way under the law where 
we can lega.ily waive the payment of the 
renewal. · 

"Secondly: the Missouri State Chiro­
practors held their annual convention 

·in St. Louis recently and they adopted 
a resolution requesting that the board 
pase a. regulation requiring that all 
Chiropractors practicing 1n the state 
must attend a two .. day educa.t;ional review 
course each year in order 'that their 
license may be renewed· e~teh_ biennium. 
Their idea was that we require them to 
attend the state convention- \Ulich ie 
educational. I seriously doubt if the 
board has power to pass such a regula­
tion, while I feel that it would be a --
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good thing for our profession and 
should be done. Yet, I doubt whether 
it would be advisable to speci.fy where 
they get this review course, should 
they get one, as some Chiropr,a.ctors 
wish to take a review course in a. 
Chiropractic College, and would not 
feel that they would want to take two 
review courses. ~Specifying where it 
should be taken, I feel, might be 
arbitrary. · 

"I feel thDt the board is willing to 
pass such a rego.lo.tion if it is in 
accordar~ce with law, and could be 
enforced.•~ · 

In unswe:r to your first question, we find no stD.tutes 
specifically exempting members of the armed forces of the 
Unl ted ~)ta.tes from the paytnent of license fees. Section 
109~7, Revised Statutes of i\'Iiasouri, 1939, is in part as 
follows: 

"The following subjects are exempt 
from taxation: First, all persona 
belonging to the army of the United 
:J t n te a J -~ .;~ ~:· tt 

Our Supreme Court has on several occasions ruled that 
this section,. and the exem.ption set out therein,. must be 
strictly construed (State v. Casey, 210 Uo. 235; State ex 
rel. v. Johnston, 214 Mo. 656),. and the exemption has been 
held to apply only to property taxes. ( :.3tate ex rel. v. 
Smith, 338 Mo. 409,. 90 S. \, ~ 2d 405) 

Furthermore, the fees required to be paid under the 
provisions of Chapter 63, Revised ~:tatutes of Missouri, 
1939, wl1ich applies to chiropractors, are clearly license 
.fees and not u tax in any sense. Section 10057 of the 
Revised i:\tatutes of 1939, y;Jiich refers to the re:newal of' 
licenses, reads as follows: 
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11Bvery person holding a license from the 
st~:tte board of chiropractic examiners, 
shall have 1 t recorded with the circuit 
clerk of the county or city ih which he 
or she mrdntains an office, and the dt:.te 
of recording shall in all cases be indors­
ed thereon~ Until such license is filed 
for record, the holder shall exercise 
none of the rights or privileges conferred 
therein.. The circuit clerk shall keep in 
a book provided for thnt purpose a com­
plete list of all licenses recorded by him, 
with the da.te,pt: recording thereof. A 
fee of :~~1.00 shall be paid the off! cial 
recording such license, which license 
shall at all times be displayed in the 
office of 'the holder thereof. All persons 
practicing chiropractic in this state shall 
paJ on or be.fore [;eptomber lst of each even ... 
numbered year after a license is issued to 
them as herein provided, to said state bosrd 
of chiropractic examiners, a. "t'enewal license 
fee of :;i'lO.oO, .and no person shall practice 
chiropractic after September 1st of the 
even-numbered years following the issuance 
of such license, without such renewal. 
The secretary of the boa·rd shall on or 
before August' 1st, of each even-numbered 
year, mail to sll chiropractors in the 
state a notice tllat the renewal fee shall 
be due on or before the 1st day of beptember 
·following such notice. ··Nothing in this 
chapter shall be construed so as to require 
that the renewal receipt shall be-recorded 
as the original licenses are required to be 
recorded. Each practitioner of chiropractic 
shall display in his office in a conspicuous 
place his renewal license together with his 
licenae showing that he is lawfully entitled 
to practice chiropractic •" · 

\Ve think t·hat Portion of the above statute which is 
as follows - "All persons practicing chiropractic in thia 
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sto.te shall pay on or before 8eptember 1st of each even­
numbered year e_fter a license is issued to them as herein 
provided. to said stnte b:)urd of chiropractic examiners, 
a re.n~wal license fee of <;,10 .oo, and no person shall 
prs.ctl~ chiropractic after Septe"·nber 1st of the even­
numbered years following the issu~nce of such license, 
without auch renewal" ... is decisive of the question at 
hand and clearly requires that a ;J;"enewal fee of 010.00 
be paid every two years after the issuance of t:he original 
license by every personwho desire• to practice that 
science. VJe think the rule of construction fotma in 
Keller v. State Social Security Commission, 137 8. V:. ( 2d) 
898• is applicable, wherein the opinion state•; 

"In oonstruirig this statute the following 
well established rule should be kept in 
mindt \\here the lan:;ua.ge of a st&tu te 
ie plain and unambiguous nothing contrary 
to the evident intent can be implied. 
St8te ex rel. Jecobsmeyer v. r:Phatcher, 
338 Mo. 622, 92 8. YJ. 2d 64Q, A statute 
should be eo construed as to give e.ff'ect 
to the legislative intent, State ex rel. 
Viabaah E. Co. v. Shain, 341 1,1o. 19, 106 
s. w. 2d 898. A st~tute that is clear 
in its terms s.nd leaves no room for con­
struction must be enforced as written. 
Dshlin v. l.'iineouri Commission for Blind, 
llio., App •, 262 S • Vi. 420-. * * * * * * " 

Since the statute by ita terms clearly contemplates 
that it apply to all persons alike. we conclude that the 
Board has no power to w~:t,vt-:the requirements of the statute 
so as to O.iscr1m1nate ln ;t'avor o.f those in the armed forcea 
of' the United St~tes. however desirable this may be., v~e 
think that any person applying for a renewal license, who 
hB.d not pald a renewa.l fee for a pe:tiod of years. even 
though he had not practiced chiroprjactic wit-hin thoee 
years 1 could qe forced to pay the t'enewals. for those years 
before securing his renewal licens,e. YJe' do not believe 
that this rule·will work any partieuls.~ hardship in the 
case of those who have been drafted to the Army since 
their period of service will undoubtedly expire before tmy 
two-year renewal period shall have elapsed. 
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In answer to your second question s.s to the validity 
· of a proposed regule.tion that a two-day educational review 
course be required ·for. renewal of a license, we fail to 
find any provision in the Chiropractic Kct v1hich authorizes 
the Board to make such regulation. 'l1he statute, by its 
terms, requir.es the issuance of a renewal license on payment 
of a fee of i.;;-10.00. In fact, it terms the license a receipt 
at one point. \''!e find the following in the section: 

~Nothing in this ·section shall be con­
strued so ns to require that the renewal 
recei:gt shall be recorded as the original 
licenses e.re required to be recorded. n 

While we fail to find any case in this state discussing 
this exact problem, we find that our 0upreme Court has 
dis·cussed a similar section in the Dental Board Act in 
State ex rel. 'Holfe v,. ;Ussouri Dental Board, 233 ~;. W. 390. 
In speaking of the ef~ect of a statute similar to Section 
10057, eupra;·the opinion states, 1. c ... 393, 394: 

"Or» of the chief' objects of the law is to 
get the cash with which to run the Missouri 
Dental Board. 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 
"Then, for fear the Missouri Dental Board 

·would run out of funds, the law requires 
the applicant, after he has been examined 
and given a certificate o~ registration, 
which certificate vouches for his educa­
tional and moral qualifications to practice 
dentistry, and before he can practice under 
his certificate of qualification (or 'regis­
try,' as the law calls it), to get a license 
from the I:Ilssouri D-ental Boa:rd and pay ~~1 
therefor. Section 5489, Lal'rs of 1917., p. 
256. .This license must be renewed on or 
before ~:fovember 30th of each year, and 
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casually tho applicant must drop into the 
till of the Missouri Dental Board, 0,1 
each time. ·Section 5491, Ls.ws of 1917, 

·r,, P• 257. No examination :ts required for 
this license. It is a fee proposition, 
pure and simple. It se'rves no substantial 
purpose other than the contribution annually 
of the dollar to the secretary of the 
l':iissour1 Dental Board. True, it must be 
posted in the office, but the posting of 
the certificate of registration would 
serve the s~~e end~ because it bespeaks 
the qualification of the party. 

nwe now come to the law as to renewals of' 
this original license. It is found in 
Acta of 1917, Laws of 1917, p. 257, Sec. 
5491, which readss 

"'All persons who have been regularly 
registered and licensed e.s deXLtists under 
the provisions of this act .shall be entitled 
to have their license renewed upon applica­
tion to said dental board on or be.fore the 
30th day of November in each calendar year 
next succeeding the expiration o.f the 11- ~~~ 
cense then held by such applicant. All 
applications for r.enewal of license, as 
herein provided, shall be accompanied 
with a fee of :;>1.00, and each new 11cense 
so issued shall be kept and displayed, as 
herein provided for original licenses.' 

nrs there discretion. lodged in the board 
in the per.formance of this act? VVe say 
not. The law says applicants for a renewal 
license 's~ll be entitled to have their 
license renewed~upon payment of a fee of' • 
one dollar. Of course, the applicant must 
be regularly registered and previously 
licensed before he 1s anti tled to a renovlal 
license. If the applicant is duly register-
ed and has been previously licensed. then 
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the law says such 'applicant shall be 
entitled to e. li c.ense.' rrhel'6 is no 
discretion found in this language. If 
the prerequh;ites exist, the r€lnewal 
license must follow the application as 
the night follows the day. n · 

It should be noted in the caee just quoted that thEn·e 
must be an application for renewal of a dentist's license, 
which would present a greater opportunity for the exercise 
of discretion than in the case at hand where no application 
must be made, the only require1nent being the receipt of the 
sum of (10.00 · 

COKGLUSION 

It is the conclusion of this depe.t~tment that the ~;tate 
Bo.ard of Chiropractic Ex8I11.1ners has 110 power to exempt by 
rule or regulation e.ny person from the payment of the renewal 
license fee required biennially of all persons practicing 
chiropractic. ~ 

It 1l'l the further opinion of this department tho.t 
the f:'tate Board f):f Chiropractic Examiners has no authority 
to make a rule or regulation requiring any licensee to 
attend an educational review course as a prerequisite to 
the renewal o:f his license in ~;Jeptember o;f the even-numbered 
years. 

Respectfully submitted. 

ROB:,,,RT L. HYDEH 
Approved: Assistant Attorney General 

VANb C • ~rifuRto 
(Acting) Lttorney General 
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