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DEADBODIBS: Removal or BUrial Pern1its not required t.~ be 
obtained, when body is removed !'or the purpose 
ot' preparing S"l.!.£1! bod;r !'or burial. 

October 10. 1941 

Hon. Frank W. Jenny 
Prosecuting Attorney 
Franklin County 
Union. M1 s aouri 

FILE_ 

Dear Sirs 

This will acknowledge ~our letter of recent date, 
requesting an opinion from this department, which reads as 
tollowas 

"Section 9768 R. s. Mo. 1939 reads in part 
as .followaa 

"'The undertaker or person acting as Under­
taker, shall be responsible for obtaining 
and .filing the certificate of Death with 
t~ Local Registrar ef th~ District in which 
the death occurred, and securing a· Burial 
or Removal Permit pr~or to any disposition 
of the body. t 

"The question of the meaning of the word re­
moval has been raised. Under a striet inter­
pretation of the word any moving of the body 
.from the place of death would be a removal. 
For Ex.amplet 

"F'irstr- If death occurred in the home and 
the Undertakeris called is it necessary t.o 
secure a removal permit £rom the Registrar 
before the body can be removed to the office 
of the Undertaker where preparation for 
burial is ordinarily provided under modern 
conditions. 

"secondc- If a person die in thB hospital in 
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one Township in a County is it necessary to 
secure a permit from the Local Registrar of 
that Township before the body can be removed 
to the af floe of the Undertaker in another 
Township for preparation .for burial. 

"Thirds- It' a person die in one County and an 
Undertaker from an adjoining county who might 
or might not be the Undertaker nearest the 
place of abode of such deceased person be called 
is it necessary to secure removal parmi t !'rom 
the Local Registrar o:f the County of residence 
berore removing the body across a county lin• 
to the o.f.fice of the Undertaker. 

"Fourtha- A.tter the death of a person by aecl ... 
dent and the Coroner has 1esued a Certificate, 
of Death setting forth the cause of death ia 
it necessary to secure Removal Permit from the 
Local Registrar before removing the bo4y from 
a place on the Highway where death occurred 
to the office of the Undertaker or across a 
county line to the home of tbe Deceased. 

"In eaoh o£ the above instances if no apparent 
criminal reaponsib:l.lity is involved may the 
bod7 be removed wtthin the State of Missouri 
from one Township to anotler or from one county 
to another or t'rom one Lobal Re-gistrar't s Dis­
trict tp another without firet securing a Re• 
moval ~ Burial Permit provided tbat Burial 
Perm! t be secured from the proper Local Reg1• 

. strar prior to inte1~nt or other disposition 
of the body.• 

An analysis of Section 9768 of n.. s. Mo•• 1939 gbviously 
discloses that it is the duty of the Undertaker• or person act• 
1ng as Undertaker, to obtain and file a C.'Uirtit'icate of death 
with the looal Registrar of the District in which the death 
occurred.• Moreover, it is also the Undertaker'• duty to secure 
a BUl"ial or Removal Fermi t, prior to the disposition of the 
body• Other parts of that section merely relate to the ob­
taining of such information as is necesa~y• 
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While the above observation relates to the duties en• 
joined upon the Undertaker to secure a Burial or Removal Per­
mit, prior to the disposition or t~e body, it is not to be 
construed so as to require the obtaining of a Burial or Removal 
Permit, under the circumstances which you have set forth. This 
observation is supported by the provisions of Sec'.tion 9764 of 
R. s. Mo., 1939, which reads in part as followst 

"The body of any person whose death occurs 
in the atat.e shall not be interred, deposited 
in a vault or tomb, cremated or otherwise 
disposed ot, or removed fram or into any 
registration district until a permit for 
burial, removal or other disposition shall 
have been properly issued by the local regi­
strar of the registration district in whiCh 
the death accurst P:rov;tded, no such removal 
permit shall be required When a de.ad body 
is removed for the purpose of preparing such 
body for burial, but no such body shall be 
interred, deposited in a vault or tomb, cre• 
mated or otherwise disposed of until a permit 
so to do has been properly isaued by the local 
registrar of the registration dietrict in which 
the death occurs. * * *" 

The above aect:ton of the statute is plain and unambiguous, 
and therefore. no room for construction exista. Cummina v. Kansas 
City Public Service Company, 66 s. w. (2d) 920, 334 Mo. 672. Hence, 
it is to be seen, .from the examples you have set forth in your re­
quest, that a Removal Permit is not required when a dead body is 
removed .for the purpose o.f preparing sueh body for burial. 

Respectfully submitted 

RUSSELL C. STONE 
Assistant Attorney General 

APPROVEDl 

VANE c. TiiDRLO 
(Acting) Attorney General 
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