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‘Hon. Paul N. Chitwood
- Proseguting Attorney <:>

CHAUFFEURS : May operate on certificate furnished by
. Commissioner of Motor Vehicles pending
issuance of metal tags. Metal tags,
when issued must be conspicuously dis-
- played.

March 14, 1941 s
' >

I

Reynolds County

Centerville, Missouri
Dear ®ir:

We are in receipt of your request for an opinilon,
dated iarch 10, 1941, which reads as follows:

"Section 8372, R, S. Miasouri, 1939,
parsgraph {a) 7(b) sets out the pro-
cedure for registration of chauffeurs
in this state. Paragraph (¢) states -
thaet the Commissioner of Motor Vehicles
shell, upon acceptance of an applica-
tion, and the fulfillment of the other
necesssary requirements, mail the appli-
eant a metal chauffeur's badge, with
certain inscriptions, This badge must
be worn or displayed on the person of
the applicant while he 1s driving or
operating s motor vehligele, as chauffeur,

"Recently ouwr sheriff has demanded of
some drivers of motor trucks here in
this county, to see thelr badges, but
he has been shown & receipt from the
Commissioner of the Motor Vehicle De-
partment, showing the applicants have
paid their money, and that while thelr
dpplications and plectures have been
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accepted, yet their chauffeurs badges
have not been received.

"Now, I would like your oplnion as to
whether or not these truck drivers are

" wviolating the law by not having chauffeur's
badges upon or aboub thelr persons at the
time they are operating trucks, 1t may be
true that it is not their fault that they
do not have the badges to dlaplay when re-
quested, but it appears that the law makes
no provision for such matters} at least
they should refuse to drive until they
had received their badges.

"Your opinion on this matter is requested
at your earliest possible convenience, as
we have a case now pending whereln these
points have been raised,"

-

If a person desiring to operate a motor vehlcle
as & chauffeur mekes an application under provisions of
Section 8372 R. 5. Missouri, 1939, and is furnished a
badge, there can be no question that he 1s required to
wear the ssme "upon hils clothing in a consplcuous
place at all times when he 1is operating & motor vehicle
on the highway." Such requirement is clearly and un=
equivocally expressed in the statute.”

However, the gquestion now under consideration,
18 the situation where the applicant has compllied with
all the requirements of Seection 8372, supra, but the
Commissioner has failed to furnlsh such applicant a
metal badge. :

It 1s the well settled rule in this State that
if & person makes an application for a license and
such license is wrongfully refused, he cannot set’
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out the wrongful refusal as a defense in a prosecu-
tlon for operating without a license. State Ve
Meyers, 63 Mo. 324; State v. Skinner, 119 S. w. (2d)
8L ¢

Under the provisions of Sectlion 8372, supra, the
Commlasioner is required to lasue flrst a certificste of
registration, upon being satisfled as to the competency
and good character of the applicant, as well as the pay-
ment of a fee of three dollars, and secondly, after the
issuance of the ecertificate of reglstration he is re-
quired to furnish a badge without further charge.

Therefore, we are not confronted with the situation
where the officer has wrongfully refused to lssue a
certificate, but having 1ssued the certificate, he has
failed to furnish the applicant with a badge. Thus
the rule set out above relating to the wrongful refusal of
a license, although it might apply in a situation where
the Commissioner retused to issue the ecertifiocate, it would
have no application to the present inquiry. That is, if
the Commissioner wrongfully regused to grant a certificate
to an applicant who had duly complied with the provisions
of Sectlon 8372, supra, hs could not set up, as a defense
in a prosecution for dreiving without a certificate of
registration, the fact that he had done all thet was re-
quired of him, However, a8 stated heretofore the further
duty of the Commissioner after he issues the certificate
of reglstration,; 1s to provide a badge. The atatute
then requires the applicant to display such badge but
only after sams is furnished him,

The rule pertaining to the dlsplay of motor plates
is set out in 42 ¢, J., Sec, 1328 at page 1340, and reads
as follows? ,

"When the owner of a motor vehicle
has complied with every requirement
of the statute necessary to entitle
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him to recelve the number plates
from the proper officlel, and he
fails to recelve them only because
such offielal 1s unable to furnish
them, such fects constitute a de~
fense to a charge of operating the
vehicle without having the number
plates dlaplayed." State v. Gish,
168 Iows 70, 150 N. W, 37, Ann, Cas,.
1917 B, 135,

See also 5 Amer, Jur., Sec, 779, p. 920.
Likewise, in the‘presént situetion, if the of=-
ficisl is uneble to furnish the badges, the applicant,

having been granted hils certificate of reglstration,
should be allowed to operate,

CONCLUSION,

Therefore, it is our opinion, that 1f the Commissioner
of Motor Vehleles l1s unable to immedlately furnish a metal
chauffeur's badge he may i1ssue a certificate which will
entitled the holder thereof to operate on the same pend-
ing the lasusnce of & metal badge. When such metal badge
" 18 received by the appllecant the ssme must be wern or
conspleuously displayed on his person.

Respectfully submitted,

APPROVED? | B. RICHARDS CREECH
Asslistant Attorney General

VANE G, THURLO
{Acting) Attorney General
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