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MOTOR VBHICLES: Owner of body retains certificate of
: title when motor is sold.

V |
FILEL

February 7, 1940 / Y

Honorable John H, Glassco
Chief of Police

i
St. Lou's, Missouri &

Dear Sir:

This department is in receipt of your request
for an official opinion which reads as follows:

"A question has arisen regarding
the true status ol reconditioned
motors. When a motor has been
removed from a motor venlicle does
the certificate of title remain
with the owner of the body or is
it transferred to the buyer of
the motor?

"We realize that such a certifi-
cate of title might be rendered
nugatory by such procedure since
there is no longer any 'motor
vehicle' in existence.

"Will you please give us an opinion
upon this question at your earliest
convenience."

Section 7759‘ Re S. Missouri 1929, defines
a motor vehicle as, "Any self=-propelled vehicle not
operated exclusively upon tracks, except farm tractors."

BSection 7774, K. S. Missouri 1929, provides
that any ovner of a motor vehicle or trailer mpy make
applicetion to the Commlssloner of Motor Vehicles for
a certificate of ownership giving certain information
required by the statute. The Commissioner ascerteins
if the facts stated in the applicetion are true and
if satisfied that the applicent 1s the "lawful owner
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of such motor vehicle™ shall issue a certificate of ownere
ship to The epplicant. The statute further provides that:

Mo 8 3 & & % % % % & # # & & %

The certificate shall contain a
description, manufacturer's or
other 1dantirying number, and
other evidences of identification
of the motor vehicle or traller,

as the commissioner may deem
necessary, together with a state=-
ment of any liens or encumbrances
which the application may show to
be thercson. The fee for each
original certiiicate so issued
shall be £1.00, in addition to

the fee for registration of such
motor vehicle or tresiler. The
certificate shall be good for the
life of tne motor vehicle or
trailer, so Tong as the same is
owned or held by the original
holder of the certificate, and
shall not have to be renewed
annually. # # & # # & & # & &

In the event of a sale or transe
fer of ownership of a motor
vehicle or trailer for wWhich a
certificate of ownership has been
issued the holder of such certie
flcate shall endorse on the same
an assignment thereof, with war-
ranty of title in form printed
tiercon, and prescribed by the
commisa{oner, BB R ERER

The buyer shall then present such
certificate, assigned as aforesaid,
to the commissioner, at the time of
making application for the regls-
tration of such motor vehicle of
trailer, whoreupon a new certificate
of ownership shall be issued to the
buyer, the fee trercfor being $£1.00.
* a8 % % % w "

Laws of Missouri, 1935, page 299, Section 778la,
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provides in pert ss follows:

"Nothing in this article shall de
construed to prohibit the owner of

a certificate of title to a motor
vehicle issued by the Secretary

of State of Missouri from removing
the motor or engine from such motor
vehicle and replseing same by a
reconditioned motor or engine of

the same make or manufascture, and
glving such replaced motor or engine
the same number as the removed motor
or engine bore on having same in-
stalled.

"Sueh owner shall joint with the
persen removing sald motor or engine
and replaeing the motor or engine in
g21d@ vehicle in an affidavit, which
affidavit shall show the m r of
the engine or motor removed f{rom

said motor vehicle covered by sald
certificete of title, the date of
such removal and the reason for

such removal, snd shall give a
descoription of the motor or

replaced in sald motor venlcle,
which replaced engine or motor shall
bear tle same number as the motor or
engine removed, but shall be preceded
by the symbol 'RC'. Sald affidavit,
together with the original certificate
of title shall then be sent to the
Secietary of State at Jefferson City,
Missouri, with a fee of {1.00, for
rosiltrnzion of such chenge in motors
or engines. On receipt of same it
shall be the duty of the Seeretary of
State to file the aifidavit, =nd such
certificate, in his office, and issue
a new certiiicate of title covering
sald motor vehicle in the neme of the
owner thereof, as shown by the certils
ficate filed, and to deliver ssild
new certificate to such owner. # # "
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It will be seen that the Legislature has only
provided for a certificate of title to be 1ssued for a
motor v%hiclo. There is no provision in the law for a
certificate of title for a vehicle only, or for a motor,
but both must be present in order that the owner thereof
may obtaln or hold & certificate of title.

When the motor of an sutomoblle is taken there-
from and sold, then said automobile is no longer e motor
vehicle, Since the certificate of title under Section
7774, supra, attaches only to & motor vehicle, then
we believe it 1s apparent that 1f the motor is sold
that said certificate of title should not be delivered
or passed with said motor.

This interpretation is not only compatible with
Section 7774, supra, but is strengthened by the require-
ments of Seceion 77@1, supra.

Under thet section it will be secen that when
the owner of a motor vehicle removes the motor there-
from and replasces it with snother motor, then a new
certificate of title must be taken out. In order to ob=
tain this new certificate of title the original certifi-
cate of title must be sent to the Secretary of State.
Therefore, unless the original certificate of title was
retained %y the owner of the body he would be unable to
obtalin a new certificate vhen a reconditioned motor is
placed in the body. To hold that the certificate of
title should be transferred to the buyer of the motor
would lead to a situation which would be impractical if
not absurd.

A statement of what woulé occur if the certifi-
cate followed the motor will perhaps show why the owner
of the body should retain the certificate of title.
"A", owner of a motor vehicle, sells the motor to "&®
and assigns the certificate of title to "E"; "A" then
purchases a reconditioned motor and installs it in his
vehicle. "B" sells his motor and replaces it with the
motor which he bought from "A". ™A™ and "B"™ wish to
obtain new certificates of title required by the statute.
In order for "A" to obtain a certificate he must send
in his original certificete which is now in possession
of "B" and the only certificate that A" does have is
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the one that he obtained with his reconditioned motor
which 1is not the original certificate as required by

the statute. "E", in orderto obtain a new oentificato‘
mist send in the certificate which he acquired from “A
and which originally covers "A's™ motor venicle. Such

e situation would lead to confusion and would abnegate
the purpose sought to be accomplished by the recondition=-
ed motor statute.

Under the reconditioned motor statute, Section
778la, 1t was the intent of the legislature that when
a motor was replaced by a reconditioned motor that the
auto was to be considered es the same motor vehicle
except with a new motor, This i1s shown by the fact
that the same number thst is on the originel motor is
E%aeod upon the reconditioned motor with the aymbol

C" added. The identity of the car follows the body
rather than the motor.

CONCLUSICN,

It 1s, therefore, the opinion of this department
that when a motor i1s sold by the owner of the motor
vehicle that the certificete of title is retained by
the owner and is not transferred to the purcheser of
the motor.

Respectfully submitted

ARTEUR O'YK:FPE
Assistant Attorney General

AFPROVED:

{‘ IctJihE)Il] FH%E':. orney General
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