LIQUOR: Package goods dealer cannot glve samples of liquor

to customers and allow same to be consumed on

4,
]

July 19, 1940

Mr, Wallace I. Bowers : e
Chief Clerk, Department of
Liquor Control

Jefferson City, Missouri
Dear Mr, Bowers:

We have received your letter of July llth, whiech
reads as followst

"We respectfully request an opinion
on the following subject:

May a person, firm or corporation
licensed to sell inteoxiecating liquor

in the original package only give the
customer a sample drink of a certain

brand upon the premises covered by
the permit. As we understand the
question there is no sale involved,
merely the breaking of an original
package in order to offer the customer
a sample of its contents.

We would appreciate receiving this
opiniocn at your earliest convenience."

Section 22 of the Liquor Control Act, Laws of Missouri
1936, page 274, relating to the licenses of dealers selling
liquor in the original package, reads in part as followst

"Intoxicating liquor shall be sold at

-retail in the original package upon a
license granted by the Supervisor of
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Liquor Control, and said intoxicating
liguor so sold shall not be consumed
upon the premises where sold, nor the
original package opened on said premises
of the vendor, except as otherwise pro-
vided in this act. # « # % * & % « &
Provided, however, that no license shall
‘ssued Tor the sale of intoxicating
liquor in the original package, not to be
consumed upon the premises where sold,
except teo a person engaged in, and to be
used in connection with the operation of
cne or more of the following business:
A drug store, a cigar and tobacco store,
a grocery store, a genecral merchandise
store, a confectionery and/or delicatessen
store, nor to any such person who does
not have and keep in his store a stock of
goods having a value according to involces
of at least one thousend ({1000,00) dol=-
lars, exclusive of fixtures and intoxicating
liquors.”

From the above language, we believe that it was the
evident intention of the legislature that no bottles pof
liguor should be opened and consumed on premises covered
by a packapge liquor license only. It will be observed
that the principle business of a person licensed to sell
liquor in the original package must necessarily be some=
thing other than the liquor business, The dealer must be
operating a drug store, a cigar or tobacco store, a ocery
store, a gencral merchandise or a confectionery or delicates-
sen, and must have a stock of such goods on hand exclusive
of furniture and fixtures and intoxicating liquor of the
value of at least one thousand (§1000,00) dollars before
he is even eligible to obtain a package liquor license.

It seems apparent that the legislature did not intend any
drinking of any kind should be done in drug stores or grocery
stores under a package pgords license. In this comnection,
the Supreme Court of Missouri en banc in the case of State
vs. Wipke 133 S. W, (2nd) 354, l.c. 357, sald:

"However, we conclude that the Legisla~-
ture presumed that if a person went inte
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& place of business where liguor

was so0ld by the drink that he would

nct be shocked to find persons who

were under the influence cof intoxicating
liguor, but if he went into a drug

store or a grocery s tore he would cer-
tainly not expect to find such conditions |
existent.”

The term "shall ot be ccnsumed on the premises

where sold, nor the criglnal package opened on said premises
of the vendor" is a broad term and sppears to cover the
dealer, as well as the purchaser, and prohibits either
from opening bottles of intoxicating liguor and consuming

or allowing the same to be consumed on the premises. It
would, therefore, make no difference whether the dealer
gave drinks of lisuor away as samples and free of charge.
Since such drinks cannot by law be consumed on the premises,
it would make no difierence whether the s:me were given
to a prospective customer, or whether the customer buys

a bottle of whiskey and consumes his own liguor on the
premises, The prohibited act aprears to be the cons tion
of liquor on the premises with no distinctions made te

how or from whom the consumer receives the liquor,
CONCLUSION |

|
We eonclude, therefore, that a person, firm or ¢ore
poraticn licensed to sell intoxicating liguor in the original
packege only may not give a sample drink of intoxicafing
liquor to a customer or prospective customer and permit and
allow the s me to be consumed upon premises covered y a
package liguocr license only.

hespectfully submitted, i

J. Fo LLLEBACH
Assistant Attormey Generhl

A LOVEDS

(Acting) Attorney Gencral JFART




