TAXATION
MEKRCHANTS: Ad valorem tax due even though merchant commences

business after first Monday in June and 1s pro-
rated.

November 18, 1939

Ward & Heeves ’
Attorneys at lLaw
Caruthersville

Missourl

Gentlement

This will acknowledge receipt of your letter of
November 7, 1939, which is as follows:

"The County Court and the Assessor

of Pemiscot County have asked us to
write you with reference to an opinion
on the following set of facts:

A new mercantile establishment was opened
between the lst and 15th of August. What,
if any, merchants and manufacturing tax
should they pay for the year 19397 Should
it be pro rated or should they pay for a
full year?"

The statutes which govern the answer to this question
appear in Article 17, Chapter 69, K., S. Mo. 1929, and
amendments thereto. This article provides for the imposi-
tion of an ad valorem tax on merchants equal to that levied
on real estate, on the highest amount of all goods, wares
and merchandise on hand at any time between the first Monday
in March and the first Monday in June of each year (Section
10077 Re S. Mo. 1929). The tax report of the merchant is
required to be made on the first Monday in June in each
year (Seetion 10081, Laws of 1931, page 360).

It is at once apparent that these sections reach and
epply to merchants that commence business on or after
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January 1 and continue in said business to the first Monday
in June in each year, Section 10101, Laws of 1935, page 407,
reaches those merchants that commence business after the
first Monday in June each year. This section provides:

"When any person or corporation shall

comr ence the business of merchandising

in any county in this state after the
first Monday in June, in any year, he
shall execute a bond as provided for in
section 10076, conditiined that he will,
on the first day of Januar y next succeeding,
furnish to the collector of his county a
statement, verlfied as herein required,

of the largest amocunt of goods, wares

or merchandise which he had on hand or
subject to his control, whether owned

by himself or consigned to him f or sale,
on the first day of any month between

the time when he commenced business

as a merchant, and the said first day in
January next succeeding; upon which state-
ment he shall pay the same rate of tax

as other merchanta, to be estimated as

the time from the day on which he commenced
business to the first Monday in June next
succeeding shall be to one year.,"

In determining the amount due from this latter merchant,
the last clause of the above section is to be noted. This
clause provides the merchant is to pay the same rate (the
rate on real estate) as other merchants, "to be estimated
as the time from the day on which he commenced business to
the first Monday in June next succeeding shall be to one
year" .,

We think this clause may best be explained by illustra-
tion,.

A s sume that a merchant commences business on September
3, 1939; that the largest amount of stock he had on hand was
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on October 1, 1939, and this amount was One Thousand Dlellars
($1,000,00), and that the rate on real estate is One Dollar
($1.00) per hundred dollars valuation. Under these facts,

the merchant's tax would be $6.66 96, This sum is arrived

at in the following manner: The period from September 3,
1939, to the first Monday in June 1940 (June 3, 1940) is
exactly eight months, Eight months is two~thirds of one
year. The tax as a whole wold have been Ten Dollars (£10,00)
and two~thirds of this figure is $6.66 93.

CunCLUSIUuN

Therefore, it is our cpinion that a merchant commencing
business aftor the first Monday in June of any year is
liable for an ad valorem tax, and the amount due computed
in accordance with Section 10101, supra, is to be pro-rated.

iespectfully submitted,

LAVRENCE L. BRADLEY
Assistant Attorney General
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