
BUILDIN~ ..P~MIT S: Assessor may not revo~e a , building 
permit issued under and by virtue o£ 
Arti cle 2 , Chapter 112 R. s . Mo . 1929 

Honorable St&Dl~ Wallach 
Proaecut1ng At.torn~ 
st. Lou1a County 
Clayton- K1aaour1 

Dear llr. 'lallacha 

F l LED 

I dea1re to acknowledge your request tor an opinion 
on March a. 19~9, which is as follows: 

•we would greatly appreciate it it you 
would be kind enough to have your ot­
tice f'urniah ua an opinion on the fol­
lowing matter a 

Can the Assessor ot the County whose 
duty it is to iaaue building permits_ 
revoke the permit tor any reason after 
it baa been iaaued! 

1t the Asaeaoor should tor any eau.e 
revoke the permit_. would he be liable 
on his bond! 

•This information is requested because 
some taxpayers or St. Louis County 
have requested that the building per­
~t tor the erection of the Lucas & 
Hunt Tenement Project be r~voked on 
the theory that the building does not 
conform with State laws. 

Article 2, Chapter 112 R. s. Mo. 192\l and Section 
13749 the~eof, is as followaa 
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•In every county in this state that 
now hae or m.,- hereafter have an 
assessed valuation of all taxable 
property therein of thirty-five 
~llion dollars, or more, and adjoin• 
i ng citi es which now have or may 
hereafter have a population of three 
hundred thou.sand inbabi tanta, or 
more, the county court ahall, !?Z an 
order or-record; hive power to orair 
the 1a8uance of b'U'!Tcting teriirta jz 
tni aaaessor 0? auch coun~z, to e 
owner or dUly autEOrized agent of 
any building or buildings of whatso­
ever kind, to be erected, conatructed, 
enlarged , altered, or repair ed within 
auch county, and no work (ercept 
minor repaira) aball be done upon 
any structure, building or bu1ld1nga, 
of whatsoever kind, by any person, 
corporation, aaaociat1on, or copart­
nership of pereona, without a per­
mit first obtained rrom the aaaeaaor 
of such county.• (Underscoring ours) 

Sect~on 13750 ia, in part,aa fo1lowa1 

~enever any person, corporat ion, 
association, or copartnership of 
peraoxa, after the county court baa 
made the order speci fied in the --­
l'O'risO!Iis secti on, 8hal1 erect;' con­
struct, enlarge, alter or repur 
&07 building or buildings, bef ore 
proceeding therewi th, the owner, 
or aut horized agent thereof, ahall 
make a~lication to the aaaesaor 
OT""iuc couna, at h1a ot't1ce, and 
Obt&Iii"""trom m aP!iiilt lor that 
purpose........-.-;;-.- --
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Se01tion 1~751 is, in part , as follower 

•Applications for permits shall be 
made in writing by tho owner or duly 
authorized agent , upon forms or blanks 
to be furnished by the assessor, at 
the expense of the count7, and shall 
clearly and fully state the contem­
plated work to be doneJ ~ * * the 
owner thereof, or duly authorized 
agent, shall be required to furnish 
the aaaeeaor,1f demanded bz h!iii, 
for hla e.Xamination and lnape'Otfon, 
tiii plana and apeclf!cat!ons ana 
general drawings of such building 
or buildings, and the assessor shall 
have the power to r&QU!re the produc­
tion of evidence in suppo?t thereofJ 
iEICh-aaid application shall remain 
on file in the assessor's office, 
and shall be uaed and referred to 
by the assessor in -arriving at the 
true value to be assessed on the 
real ecsta te, upon which such build­
ing or buildings are to be erected, 
constructed, enlarged, altered or 
repaired." 

Section 13765 R. s. Mo. 1g29 , is as followaa 

"It aball be the duty of the aaaeaaor, 
after the applicant has rurniahed the 
assessor all the necessary information 
required hereunder , to issue a permit 
to the applicant, and file the applica­
tion, required t o be made, in hia 
office, and use and ref'er to the same 
in making his assessment, aa provided 
in section 13751.• 
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Under the provisions of Section 13765, supra, the 
assessor baa the duty, after the applicant has fUrniahed 
the assessor all the necessary 1nfor.mat1on required there­
undet>, to issue a permi t tb the applicant, but we are unable 
to fimany provision in said Article 2. supra, giving 
to auch aaseasor an express or implied power to revoke 
such p erm1 t. 

CONCLUSION 

The~efore. it is the opinion of this depar~ent that 
an assessor may not revoke a building permit issued under 
and by Virtue of Article 2 , Chapter 112 R. s. Mo. 1929. 

Respectfully submitted, 

S . V. UEDLilJG 
Aaaiatant Attorney General 

APPROVED I 

: . E . TAYilili 
(Acting) Attorne7-General 

SVMtLB 


