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·-- ___ 3-I-IERIFFS · : Constables may not supf l ant sheriffs iii pe formance 
: of duties imposed upon sheriffs under the 

COl~STABLES : Constables may be used as elisors in the e 
s heriff is disqualified from acting . 

January 18, 1939 FILED 

Ilon. Berry Wall Stanley 
Prosecuting Attorney 
Ray Count~ 
Richmond, W.asouri 

Dear Sir: 

n11a will ~oknowledge receipt of your request or 
an opinion reading ~s follows: 

"The Probate Judge haa brought to 
my attention the fact that there 
is some doubt as to whether or not 
a Constable can act as an adminis­
trative officer of t he Probate Court. 

"I \70uld appreciate it if y-ou would 
give me your opinion on the question 
and also inform me if your office has 
ever made any ruling 1n similar mat­
t ers in the past, that is, whether 
or not the Constable is empowered to 
serve subpoenaa , et cetera, and to 
act as attending off icer of the court 
when in seaa1on. n 

Briefly, your precise question, otherwiae stat d 
from your request. is whether or not the constable may 
supplant t he sherif.f 1n respect to the dutiea imposed pon 
t he aheri~f by law. 

At the outset, we invite your atten~ion to a c 
sideration of Section 34 of Article 6 of the Constitut on 
of lJ.iasouri. which reads in part as follows: 
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"The General Assembly &hall estab­
llah 1.n every county a probate court, 
which shall be a court ot record• and 
consist ot one judge, who shall be 
elected•" 

Under the proviaions ot Chapter 9, Article 1 o~ the 
Revised Statutes ot Miasouri, 1929• and more particullly 
under the provisions of Section 1870 of said ehapter, t ia 
provided thatc 

•The several sheri.tfa &hall attend 
each court held in their countiea, 
except where it shall otherwiae be 
directe.d by l&WJ and it shall be the 
duty ot the officer atte~ng any 
court to fUrnish stationery, fuel, 
and other things necessary for tpe 
uae ot the court whenever ordered 
by the com-t.• 

A Obvioualy; after consideration of the constitutional 
provision and the section abo~e quote41 it is the duty !~r 
the sheritt' to attend eourte ot: record in their parti·cl£-ar 
counties except where it baa been otherwise provided t't by 
law.· The statute 1mpo•1ng the dutiea upon the several 
sheriffs ie plain and unequivocal 1n ita terma, and wh so, 
no roca for construction e.Xista. Cnrnm1ns v • Kansas Ci 
Public Service Commission, 66 s.w. (2nd) 920. 

Your attention ia t'urther directed to Section 
11518, R.s. Missouri~ 1929, relating to the dutiea imp 
upon every sherift. Thia section ot the statute ia to 
under the proviaiona of Chapter 73,. Article 4, R.S. Jrlis 
1929.,. and reads in part as .fol.lows c 

"Every aheri.t't shall * * ~ execute 
all process directed to him by 
legal authority,. * * * and he shall 
attend upon all courta o.f record at 
every term -.~ * *•" 

Section 2068, R.S. K1ssour1, 1929• relates to ~e 
elec.tion e>f a probate judge ot the county by the aherit'f 
in the ev•nt there be no clerk ot the court. This aect~on 
o.f the statutes reads as tollowat 
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"The election shall oe held by the 
clerk of the court, if tnere be 
one, if not, by th~ /Sheriff of the 
county. And in t he event o£ a tie, 
the clerk, i.f there be one, or 1f 
not, the sheri:ff of the county. 
shall cast the deciding vote . The ./ 
clerk of the court, i.f ' there be 
one, if not, the sheriff of the r 
county, shall ·enter the proeeedirige 
of sueh election on the probate 
records of that day; and the 
spee1al judge ehal~, before enter­
ing upon the discharge of his duties, 
take nnd subscribe the same oath that 
the judge of probate is r&qu1red to 
take., which oath shall be filed with 
the records of said court~" 

The above section of the statute would seem to eonte 
plate tlll.a;t the sherit.f s.hould be in attendance 1n the 
probate eourt in the event such sher1f'f is needed to 
participate in t he election of the probat& judge. 

Attention is .further d.irec-ted to Section 184 
R.I. Missouri, ' 1929, relating to when the court or 
clerk o.f ~y court of record may appo~t one or mare 
persons to execute its process 1n t he event there is o 
sheri.f'f or ministerial o:f'.fioet- quaJ.i.f1ed to act.• Th1 
s'ect~on reads as follows: ' 

"Yth&Pe there 1a no sheri£f or other 
ministeriAl officer qualified to 
act, or whe~e they are 1ntere~ted 
or prejudiced, the court. or clerk 
thereof in vacat~on, may appoint one 
or more peraons to execute its pro­
c~ss and per.form any other duty of 
s uch o£f1c~r, who shall be entitled 
to suCh fees for their services 1n 
each cause as are allowed by law to 
sheriffs in 11ke cases• " 
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I.f the probate court may appoint another 
other than the sherii'i' to execute its process or per 
any oth,r duty oi' the sher11'i', it must be .first made 
appear that the sherii'i' is interested or prejudiced. 
the case oi' State v. Young, 286 s.~. 29, l.c. 32, th 
Supreme Court oi' this state held that it waa a matte oi' 
discretion of the court w1 th respect to disqualify the 
sherii'f 1 and so long as such discretion was not arbi t ary 
or unju.t, then any action or the court disqualify the 
sheriff would still be sustained. The court saidl 

"It has long been the settled law 
or this court that the disquali.fication 
oi' t he aherifi' under th1.a section ia 
a matter o.f discreti.on with the court_ 
and Wllesa there is some showing that 
the discretion exercised waa arbitrary 
and unjust, the action o.f the court 
will not be overruled." 

In the case o.f State v. Jeffries, 210 Jrt • ··3o2 
l.c. 32:5, the Supreme Court of Kiaaouri quoted appro~ ly 
tram State v. Hult~. 106 Mo., l.c. 49, as .followaz 

••a duly cho•en oi'ficer ought not to 
be depr!v~. of his office aave and 
for the gr.avest reason. ~his is true 
because the people have reserved to 
themaelves tbe right to name their 
officers, and have not, aave 1n ex-
ceptional cases, left to any one man 
the power to select them. • • • And 
when a citizen is to be deprived ot 
his life or libert7, one of his sate-
guards is that it can be done only by 
an officer duly elected, and who ia 
under the obligation of his oath of 
ofi'ice and a aenae of responsibility 
to the public which elected him. • • 
The statute ·doea not prescribe how the 
court shall ascertain the prejudic~ 
of the aheriff, but it is lei't to the 
discretion of the court in what form 
the evidence shall be presented• and 
of course it is .for the court to say 
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when it is satisfied. This investi­
gation the law has contided to the 
circui t judge. or course, his action 
is subject ~o review, if it shall ap­
pear arbitrary and unjust.'" 

~hile the above observations parti cularl y rel te 
t o the di squalification or a sheri~f by the circuit j dge 
in criminal cases, it i s believed that the probate ju e 
also exercises a discretion as t o the disqualiticatiof 
of the sher11'f with respect t o the duties imposed upo 
suCh ofticer in the probate ~ourt , when suCh sheriff a 
interested or prejudiced. 

In an o1Jin1on directed to the Honorable L . L . 1 

Robinson , Presiding Judge ot the Co~t7 Court or Osag~ 
count7, thia department ruled that "it 1a the mandator 
dut7 of the aheritt t o attend, when in session, eaCh 
court of recor~ ~ * * held in his county, either in ~r­
son or b7 deputy, whether hia services be required or not 
at the t~a ot hie attendance". Thia opinion was wri ten 
by the Honorable Tyre W. Burton, ·Assistant Attorney G neral, 
and approved by the Honorable J . E. Taylor, Acting Att rney 
General. 

CONCLUSI ON . 

In view of the above, i t i s the opinion of t 
department that constables may not supplant shariffs 
the performance or the duties imposed Upon SUCh sheri 
but that a constable may be used when, in the opi nlon 
the probate court, the sheriff ia interest ed or preju 

We further rule that the sherU'.t' ahould not 
deprived of h i s office except for the gravest reason, 
from our considerations , it is t he duty of t he sheri.t' to 
attend eadh court ot r ecord held in his county whethe~ 
h i s aervioea be requi red or not, for whi ch he is enti l ed 
to r eceive a fee as indicated from the opinion subadt ed. 

APPROVED Byt 

{Acting) Attorney General 

RCStVAC 

Respectfully submitted, 

RUSSELL C. STONB 
Assistant Attorney General 


