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Honorable B, .ugh Smith
City Attorney <rr
Cape uirardeau, liissouri \ |

Uear 3Sir:

We have received your letter of July 25th, which
reads as follows:

"On page 533 of the Lawas of 1937
Sectlon 27 sets out the qualifioca-
tions for an applicant applying for
& license to sell intoxicating 1li-
quors., Part of which reads as fol-
lowa: 'No person shall be granted
& license hereunder unless such per-
son is of good moral charecter and
a quailified legal voter and a 'tex
paying eitizen' of the county, town,
eity or village.'

It is almost impossible to tell from
examining the various liquor laws
passed by the leglislature whether or
not the qualifications laid down in
the above sectlon are also required
of an applicant to sell 3,2 beer.,

dowever, I am assuming that the ap-~
plicant for a license to sell elither
3.2 or 5 percent beer or intoxlcat-
ing liquors must meet the requirements
set out in above section 27,

I am familiar with the Sections of

the Statutes that lay down certain
qualifications for certain officers

and which provide as for instance for
a city officer that he must have paid
a clty tax the year preceding his elec~
tion, but I have not been able to find
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where our Courts have defined the mean~
ing of 'A tax paying citizen of the
county, town, city or village' relating
to an applicant for license to sell 3,2
beer or intoxicating liquors,

In this day and age of such variety of
taxes 1t would seem that many persons
would now be considered tax payers who
Live not heretofore been so considered,
For example every one who purchases mer-
chandise in this Ctate pays a sales tax,
“& have income tax and various degrees
end forms of license taxes,

Do you construe the phrase 'A tax paying
citizen of the county, town, city or vil-
lage' to mean that the applicant must have
pald city taxes on real property or person~
al property during the year preceding the
time of his making an application for a
license to sell in our city?"

Section 27 of the Liquor Control Act, Lawa of lissouri,
1937, page 533, does provide, as you state, that "lNo person
shall be granted a license hereunder unless such person is of
good moral character and a qualified legal voter and a tax
paying citizen of the county, town, city or village # # # #",
However, sald seection 27 applies only to licenses for the
sale of intoxicating liquor, such as 5 per cent beer, whiskey,
etc,, and does not apply to 3.2 per cent beer 1! ~ses,

Furthermore, there 1s no similar section in the non=-
intoxicating or 3,2 per cent beer laws which contains any
qualifications for license such as 1s contained in Section 27,
The manufacture and sale of non-intoxicating or 3,2 per cent
beer is governed entirely by Sections 13139~a to 13139-z-24
as contained in Laws of lMissourli, 1933, and amended in Laws
of Missouri, 1935,

As we sald above, said Section 27 applies only to the
sale of intoxlcating liquor and not to 3,2 per ¢ent beer,

You have asked what is meant by the statutory temm
"A tax paying citizen of the county, town, city or village",
Recently this office was asked to render an opinion as to
whether or not a person who pays only sales taxes and no other
taxes is eligible under the terms of said Section 27 for a
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license to sell intoxicating liguors, VWe briefed this
question in connection with that request, and ve are en-
closing copy of said opinion, which was addressed to the
Honorable Walker Plerce, Supervisor of Ligquer Control,
and dated May 26, 1939, In that opinion we concluded
that a person seeking a liquor license must have paid a
tax, or at least must ¢ liable for the payment of a tax
to the county, town, city or villagej that since the
Missourli Sales Tax is a tax payable to the state, and to
the state alone, and not %o the county, town, c¢ity or
village, a person who pays only sales taxes and no other
taxes whatsoever to the county, town, city or village in
which he seeks a liquor license is not eligivle under the
law for & license to sell intoxicating liquors,

Respectfully submitted:

Jo. Fo. ALLEBACH
Assistant Attorney General
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