* RECOKDER OF DEEDS: Fees of recorder of deeds for making
FriuSs certified copies.
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¥Mr, John P. Sherrod
Recorder of Deeds
Jackson County
Kansas City, Missouril

Dear Sir:

This is in reply to yours wherein you request an
opinion from this department on whether or not you should
account for the collections you make for making certified
coples of deeds or marriage licenses or other Instruments
on record in your office. In connection with this you
give the following facts:

On various occasions you have requests for certi-
fied copies of deeds, marrisge licenses and other records
from your office. Pursuant to such requests you make up
these coples and attach your offielial seal to same. These
copies are made up by some deputy in your offlce and the
county stationery is used. You make a charge for this
service and at the present time you are not accounting to
the county treasurer for this money as officlael fees earn-
ed and c¢ollected by you, however, you state that you are
holding these funds in a separate account pending the
determination of whether or not you should account for
them as receipts of the office.

We note from the enclosures with your request,
from the opinion of the county counsellor that you
should account to the county for any supplies which you
may use in making up these copies. We agree with Mr.
Pew and will suggest the other points hereafter.

The making of the copy of the record may be done
by any person and not necessarily the recorder. The records
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in the recorder's office are public records and the
general public not only has authority to inapeot these
records but to make coples of them.

This rule is announced in Volume 53 C. J., page
6256 in the following language:

"A statute which provides for inspec~-
tion of public records grants the
right to inspect with all of its com~
mon-law incidents, including the right
to make copies. The right to copy
has been held a necessary incident of
the right to inspect granted by the
statute. Thus the right to inspect
‘under the statutes includes the right
to make memorsnda or coples. # % # # "

On thequestion of the recorder of deeds perform-
ing extra official duties and retaining the charges made
therefor, we find in Volume 53 C. J. at page 1074, Section
16, the rule is stated as follows:

fUnder a statute providing that a
register shall pay over all fees
received by him after deducting his
salary, all moneys received for duties
performed in his official capacity must
be accounted for and pald over by the
register, as soon as the correct amount
is shown by a duly approved accounting
or settlement, notwithstanding the
duties were performed outside of regular
office hoursy and it mekes no difference
whether a statute preseribing such duties
fixed the amount of compensation there-
for, or whether the amount was fixed by
the agreement of the register and the
person for whom he performed the duties.
But no duty rests upon a register of
deeds to account for and pay over moneys
received by him for extra officlal
services."
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v As authority for this rule the case of State
v. Holm, 97 N. W. 821 (Neb.) is cited. At l.c. 822
the court said:

"It may be stated at the outset
thet, if the services for which
respondent received the money in
question were any part of the du-
tles of his office, he would be
required to account for and pay the
same over to the relator; and it
would meke no difference whether
the statute prescribing such duties
fixed the amount of compensation
thersfor, or whether the smount was
fixed by the agreement of the respond-
ent and the person for whom he per-
formed the service. # # # % % % & "

And speaking of extra official duties of officer,
the court further said st 1. c. 8233

"% # # In the case at bar it can=-

not be contended that the respondent
was obliged to perform the services
in question as a part of his official
duties. The rule of the excise board
of the city of Lincoln was in no man-
ner binding upon him. He could not
be compelled to perform any dutles

or services except suech as the statute
enjoined upon him. As a strict matter
of law, there seems to be no reason
why he could not contract with the
persons applying for saloon licenses
to search the records for them, and
receive such compensation therefor as
might be agreed upon. The fact that
such services were performed by his
deputies, who had received payment
from the county for their services,
or that they were performed by him-
self personally, we are not at liberty
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to consider, because no competent
offer to prove that fact was made

by the relator. While the conduct
of the respondent may be of doubt-
ful propriety, and while, perhaps,
from an equitable standpoint, the
money in question ought to be paid
to the relator, yet these matters
cannot be taken into eonsideration
by us in deciding this case. The
question presented is whether or not,
as a matter of law, the respondent
can be compelled to account for amd
pey over the money in controversy
herein. It appearing that the
services rendered by respondent were
no part of the duties of his office,
we are constrained to hold that the
money paid him therefor under private
contract or agreement camnot be recover-
ed by the relator, and therefore the
district court did not err in denying
the writ and dismissing the action."

In our search through the statutes we find some
sections which require the recorder to furnish copies of
the records, but there is no provision made for a fee for
such services except the charge for the certificate and
seal. Ve particularly have in mind Sectioms 5253, 116566
and 11667, R. 3. Missouri 1920. There may be other
sections which impose a similar duty on the officer.
While under these sections it seems that 1t would be the
duty of the recorder to furnish the copy of the record,
yet under the ruling in the case hereinafter cited we
doudbt the authority of the officer to make a charge for
such copy except his certificate and seal which he attaches
thereto., We have in mind the cese of Gammon v. Lafayette
County, 76 Mo. 675, 676, wherein this rule 1s stateds:

"The right of a public officer to
fees is derived from the statute.
He is entitled to no fees for

services he may perform, as such
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officer, unless the statute gives
it. Vhen the statute fails to
provide a fee for service he is
required to perform as & publiec
officer, he has no c¢claim upon the
State forecompensation for such
sorvice. # & # # % # #» % "

In connection with the performance of services
such as you have mentioned in your request, we refer you
to Section 11570, R. S. Missouri 1929, which is as fol=-
lows:

"Every recorder of deeds or the
deputy of any such officer, who

shall engage in the business of mak-
ing abstractas of instruments of
record in his office affecting the
title to lasnds, for profit or hire,
or who shall furnish to any person

or persons any written extract,
excerpt, memoranda or copy of any
such instrument of record, for profit
or hire, otherwise than under and in
pursuance of the statutes defining
his duties as such officer and in his
officiel capacity, duly authenticating
each extract, excerpt, memeoranda or
copy of every such instrument so fur-
nished under the seal of his office,
shall be deemed gulilty of a misde~
meanor and shall, upon econviction, be
punished by a fine of not less than
twenty nor more than fifty dollars.™

In this opinion we do not want to hold that a
recorder is not authoriged to perform some extra officlal
services, yet we have cited the foregoing section for the
purpose of you keeping in mind that in performing such
services you are bound by the provisions of that section.
The making of a oggw of the record which 18 not required
to be made under ths statute and which 1s not prohibited
by Section 11570, supra, would be classed as an extra
official matter, and under the rulings hereinbefore cited
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it seems that you would be authorigzed to retain what-
ever charge you make therefor snd not account for it

as your officiasl collections, except that part of the
charge which i1s made for the certificate and seal
which you attach to the copy. Of course, as Mr. Pew
states in his opinion, if you use any of the county's
stationery or other supplies in connection with the
making of such coples, you should account to the county
for those items.

As to the duty of the deputy to perform such
work for you, we do ndt find where the statute would
require him to do this, but if it does not interfere
with his duties to the office and he is willing to do
it as a personal favor to you, we can see no objection
to him doing that, We wish to also call your attention
to the fact that if the performing of these extra
official duties were to interfere with you in performing
your offielal duties, then under those circumstances we
do not think you would be authorised to make such coples.

CONCLUSION.

From the foregoing it is the opinion of this
department that while the recorder of deeds is not
required to make certified coples of certain records,
yet he may make such copies, but if there is no fee
authorized by the statute he should not make an official
charge therefor. Of course, in all cases where the copy
is a certified copy his of‘fieinl charge for that part
of the service wo be the fifty cents (50¢) for the
certificate and seal.

We are also of the opinion, under the Nebraska
case, supra, that the officer is not required to report
the collections which he makes for extra officlal duties,
that is, in meking copies of records which he is not
required to meke under the statute, except the charge
for the certificate and seal as hereinbefore stated.

Respectfully submitted
A PROVEDs

TYRE W. BUSTON

Assistant Attorney General
(icting] Attorney General
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